Ίδρυμα Ωνάση: Δύο κυψέλες χαράς και άθλησης ανακαινίστηκαν στον Νέο Κόσμο

Μετά την παρέμβαση στην Πλατεία Αυδή με την τρυφερή τοιχογραφία του Ηλία Παπαηλιάκη να «ασπάζεται» τους περαστικούς, το Ίδρυμα Ωνάση στρέφει την προσοχή της στη γειτονιά όπου ανήκει η Στέγη του: τον Νέο Κόσμο και συγκεκριμένα τη συνοικία του Δουργουτίου.

Δύο σημεία μείζονος σημασίας για την καθημερινότητα των κατοίκων, με αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές, ανακαινίστηκαν πλήρως, απέκτησαν σύγχρονο εξοπλισμό και πολύ χρώμα, αναβαθμίζοντας την εικόνα της περιοχής και δίνοντας παράλληλα ένα παράδειγμα προς μίμηση για τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.

Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις των οικοδομικών συμπλεγμάτων όπου βρίσκονται το 39ο Κέντρο Νεότητας (Σαρκουδίνου & Κασομούλη) και το 60ο Κέντρο Νεότητας (Χέλντραϊχ, Πάρκο Δουργουτίου). Σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, έγινε ένα ολικό λίφτινγκ και νέα πρωτότυπα στοιχεία εξάπτουν πλέον την όρεξη των επισκεπτών για παιχνίδι και εκγύμναση: δεντρόσπιτα με πύργους, τσουλήθρες και πλέγματα αναρρίχησης, σπιτάκια νηπίων, δίσκοι ισορροπίας και όργανα περιστροφικής κίνησης ροντέο, τραμπολίνο, κρεμαστές τραμπάλες αλλά και μεταλλόφωνα περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Σημειωτέων ότι ιδιαίτερη βάση δόθηκε στον παράγοντα της ασφάλειας, εξού το νέο δάπεδο που χρησιμοποιήθηκε, αλλά και στην ισότιμη πρόσβαση με εξοπλισμό κατάλληλο για ΑμεΑ.

Παράλληλα, το αισθητικό αποτύπωμα των δύο σημείων άλλαξε ριζικά. Δύο αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες της street art, στο πλαίσιο του προγράμματος OnAthens του Ιδρύματος Ωνάση, ανέλαβαν να προσδώσουν την έξτρα πινελιά, αξιοποιώντας το «παρκέ» των γηπέδων ως καμβάδες.

Ο SAME 84, γνωστός για τις τοιχογραφίες του σε μεγάλη κλίμακα, έφτιαξε κάτι μεταξύ εικονιστικού και αφηρημένου γκραφίτι, παραδίδοντας ένα γήπεδο «γήπεδο με χρώματα, ιδέες και υφές που μπορείς να συναντήσεις στον δρόμο για να είναι κυριολεκτικά ένα κομμάτι της γειτονιάς του Νέου Κόσμου», όπως σχολιάζει ο ίδιος.

Επίσης, ο εικαστικός Ath1281 άντλησε έμπνευση από φιγούρες και καταστάσεις της περιοχής για μια σύνθεση με πολλά αυτοτελή καρέ προς ευαισθητοποίηση του θεατή για το περιβάλλον.