Ήξεραν από το βράδυ της Πέμπτης στο Μαξίμου για την “εισβολή” του Oruc Reis στην ΑΟΖ

Σοκάρει ο ακραίος επικοινωνιακός χειρισμός από την κυβέρνηση της τουρκικής πρόκλησης! Ήξεραν από το βράδυ της Πέμπτης στο Μαξίμου για την “εισβολή” του Oruc Reis στην ΑΟΖ αλλά έβαλαν τον Πέτσα να λέει ψέματα ότι “το παρέσυρε ο αέρας που φυσούσε”

Συναγερμός από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είχε σημάνει στο «Πεντάγωνο» για την αλλαγή ρότας του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Οruc Reis», το οποίο κατευθυνόταν προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και οι εντολές που είχαν δοθεί ήταν να παρακολουθείται στενά με όλα τα διαθέσιμα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων για κάθε ενδεχόμενο. (ΣΣ: Εντούτοις ο κυβ. εκπρόσωπος, όπως και ανώνυμοι κύκλοι του Μαξίμου αλλά και από το ΥΠΕΘΑ επέμεναν για πολλές ώρες την Παρασκευή οτι το τουρκικο ερευνητικο σκάφος που συνοδευόταν από άλλα δύο πλοία κατεφυγε στην ελληνικη υφαλοκρηπιδα λόγω “δυσμενων καιρικων συνθηκων στην περιοχή”…)

Η εικόνα την οποία άφηνε να διαρρεύσει την Παρασκευή το Μαξίμου για το «Oruc Reis» ήταν πως δεν επρόκειτο για περίπτωση ακραίας πρόκλησης από την Τουρκία, εντούτοις ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε πως η κινητοποίηση στο «Πεντάγωνο» είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη, όταν και δόθηκε εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να σπεύσει από την Κάρπαθο στην οριογραμμή νότια του Καστελλόριζου.

Ήδη από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης είχε ενημερωθεί και το Μαξίμου πως το τουρκικό σεισμογραφικό είχε φύγει από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και κατευθυνόταν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Από εκείνη την ώρα η πορεία του «Oruc Reis» είχε μπει στο μικροσκόπιο της Αθήνας. «Αργά το βράδυ της Πέμπτης είχα την πληροφορία. Απλώς αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του» ανέφερε ο υπουργός Αμυνας σε κομματική εκδήλωση στην Καβάλα για τον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης. «Το άλλο πρωί» πρόσθεσε «η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το «Oruc Reis», ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας».

Σημειώνεται ότι η ελληνική φρεγάτα εκτελούσε καθήκοντα πλοίου «σκοπούντος» στην Κάρπαθο. Μάλιστα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως η ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων έπρεπε να είναι άμεση, διότι «εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας».