Έτσι σχολίασε ο ΕΣΑΚΕ την απόφαση της Κυβέρνησης για την χρηματοδότηση από το στοίχημα * Αρβανίτης: «Χρειαζόμαστε και περιμένουμε παίκτες στην ΚΑΕ» * Λυκογιάννης: «Θα είμαι ευχαριστημένος αν… πάρουμε το πρωτάθλημα»

ESAKE

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο ΕΣΑΚΕ για την απόφαση της Κυβέρνησης για χρηματοδότηση από τα έσοδα των τυχερών παιγνίων.

Με ανακοίνωσή της, η διοργανώτρια αρχή της Basket League τόνισε ότι αυτό αποτελεί μια επιβράβευση για την προσφορά του ελληνικού μπάσκετ, ενώ είναι μια σημαντική ανακούφιση για τις ΚΑΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ, ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος και οι ΚΑΕ μέλη του Συνδέσμου ευχαριστούν θερμά την Πολιτεία, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο  και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την ικανοποίηση του χρόνιου και δίκαιου αιτήματος των ομάδων για την χρηματοδότηση του επαγγελματικού μπάσκετ από τα έσοδα των τυχερών παιγνίων.

Η καταβολή της προκαταβολής στην δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας αποτελεί σημαντική ανακούφιση για τις ΚΑΕ και συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού στην χώρα μας. Ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο για την σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων, την σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών.

Ειδικότερα για το μπάσκετ αποτελεί επιβράβευση για την προσφορά του αθλήματος στην ελληνική κοινωνία μέσω των διεθνών επιτυχιών σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο και της θετικής επιρροής που έχει ασκήσει στην νεολαία».

 

Αρβανίτης: «Χρειαζόμαστε και περιμένουμε παίκτες στην ΚΑΕ»Αρβανίτης: «Χρειαζόμαστε και περιμένουμε παίκτες στην ΚΑΕ»

Ο Λευτέρης Αρβανίτης μίλησε για τα ανοιχτά ζητήματα της ΚΑΕ Άρης, τις διοικητικές αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν το καλοκαίρι αλλά και το ζήτημα παραχώρησης του Αλεξανδρείου.

Ο πρόεδρος του ΑΣ Άρης και αντιπρόεδρος της ΚΑΕ μίλησε στον Ρ/Σ «LIBERO 107.4» επιβεβαιώνοντας αρχικά τις πληροφορίες που θέλουν το ενδιαφέρον παροχής οικονομικής στήριξης από πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται στον σύλλογο ή είχαν εμπλοκή στο παρελθόν. «Η ερώτηση που μου έγινε ήταν για συμπαίκτες. Απάντησα ότι εμείς είμαστε ο Α.Σ., που κινεί τα νήματα στην ΚΑΕ ΑΡΗΣ επειδή αποχώρησαν οι μεγαλομέτοχοι. Οπότε δε χρειαζόμαστε συμπαίκτες, χρειαζόμαστε παίκτες. Είναι πρωτοβουλία του Α.Σ. Μιλήσαμε με κάποιους ανθρώπους, μαζεύονται κάποια χρήματα, συγκεντρώνονται κάποιοι άνθρωποι καινούργιοι, δεν είναι από τους γνωστούς, τους οποίους εμείς ενισχύουμε για να βοηθήσουν την ομάδα όπως μπορούν. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, άμεσα. Έχει αλλάξει ο χρόνος που παίρνεις την αδειοδότηση για να αγωνιστείς στο πρωτάθλημα. Δεν είναι μέχρι τον Οκτώβριο όπως πέρυσι, πρέπει μέχρι τις 15 Μαΐου μάξιμουμ να έχεις τελειώσει μ’ αυτό το θέμα. Είναι 2.5 μήνες και επειδή είναι πολλά τα προβλήματα, πρέπει να γίνουν τώρα κάποια πράγματα. Πρέπει άμεσα να μαζευτούν αυτοί οι άνθρωποι για να δούμε τι θα γίνει».

Για το αν είναι αισιόδοξος για το εγχείρημα: «Είμαι αισιόδοξος για θετική έκβαση γιατί όλοι είναι δικά μας παιδιά. Νέοι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την ομάδα με κάποιο ποσό, το οποίο θα δούμε. Είναι και οι Αχιλλέας Ρουσιαμάνης, Θανάσης Πλιάκης, Ντίμης Παπαϊωάννου, Στάθης Ρούσσος και μαζί με τα νέα παιδιά, μαζεύονται κάποια χρήματα για να λειτουργήσει η ομάδα και να πάρει την αδειοδότηση. Πέρυσι πολλοί θεώρησαν απλή υπόθεση τη συμμετοχή μας. Ήταν τεράστια επιτυχία, η ομάδα δε θα έπαιζε στο πρωτάθλημα. Οι μεγαλομέτοχοι παράτησαν την ομάδα και έφυγαν και κάποιοι έπρεπε να την κρατήσουν ζωντανή. Κάποιοι προσπαθούν με ψέματα να δημιουργήσουν θέματα ενώ η αλήθεια είναι διαφορετική».

Για το θέμα των μετοχών: «Το θέμα των μετοχών έχει τελειώσει εδώ και δύο μήνες. Τις έχουν 19 μεσεγγυούχοι, έχει πάει το θέμα στην ΕΕΑ και σε κάποια συνεδρίασή της θα ανακοινώσει ότι είναι εντάξει. Προχωράμε όλοι μαζί ως ΑΡΗΣ».

Για τα χρήματα που θα πάρουν ΠΑΕ και ΚΑΕ από το Στοίχημα: «Είναι πάρα πολύ σημαντική η ενίσχυση από το Στοίχημα. Είναι κάτι δίκαιο, κάποια χρήματα οι επαγγελματικές ομάδες να παίρνουν από το Στοίχημα διότι χρησιμοποιούνται από τις εταιρίες και υπάρχει μεγάλος τζίρος. Η Κυβέρνηση το είδε, το ψήφισε και το προχωρά γρήγορα ώστε να μπουν άμεσα τα χρήματα και να βοηθηθούν οι ομάδες που αγωνίζονται κανονικά χωρίς τον κόσμο τους, τα εισιτήριά τους. Η πρώτη δόση θα είναι 250.000 ευρώ και απο του χρόνου θα είναι περίπου τα διπλάσια χρήματα».

Για το θέμα του «Κλεάνθης Βικελίδης»: «Είμαστε σε συνεννόηση με την ΠΑΕ η οποία είχε βγάλει κάποιες μακέτες για την ανακατασκευή. Προχωρά το θέμα, είμαστε στις αδειοδοτήσεις, το έχει αναλάβει το πρότζεκτ ο κ. Καρυπίδης μαζί με τον κ. Παντζαρτζίδη. Ό,τι είπε ο κ. Καρυπίδης ισχύει για την ανακατασκευή του γηπέδου. Το θέμα του Βοτανικού ξεκίνησε το 2006 και φτάσαμε στο 2021. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Το «Αρβανίτη κάνε κάτι τώρα» δείχνει ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο από πίσω γιατί ξέρουν ότι δεν είναι δική μου υπόθεση”.

Για το θέμα του Αλεξανδρείου: «Μέχρι τις εκλογές του 2019 δεν είχε γίνει τίποτα. Ήταν μία κοροϊδία της τότε Κυβέρνησης προς τον ΑΡΗ. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά βήματα, εμείς τρέχουμε το θέμα του γηπέδου για να παραχωρηθεί στον Α.Σ. ΑΡΗΣ. Πάει καλά, καταθέτουμε συνεχώς ό,τι χαρτιά μας ζητά το Υπουργείο για το σχέδιο που έχουμε και αναμένουμε σύντομα να μας απαντήσουν οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου. Οι πληροφορίες μου λένε ότι θα είναι θετική η εισήγησή τους και μετά ανοίγει ο δρόμος για τον Υπουργό. Στη συνέχεια θα πάμε σε μία νέα διαπραγμάτευση για τους ειδικούς όρους, με δικηγόρους, για να το τελειώσουμε. Σίγουρα ο κορωνοϊός δημιουργεί θέματα και καθυστερήσεις αλλά θεωρώ ότι πήγε γρήγορα σε σχέση με το μέγεθος της παραχώρησης. Είναι πολλά χρόνια, το γήπεδο δεν είναι παρατημένο αλλά σε λειτουργία, ανήκει στη ΓΓΑ και όχι στα Ολυμπιακά Ακίνητα όπως άλλα. Έχουμε χρονικό ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι για να τελειώσει το θέμα».

Για τα χρέη στην ΚΑΕ και την έλλειψη εσόδων: «Ο Α.Σ. ΑΡΗΣ είναι ο μοναδικός σύλλογος που μπόρεσε να κρατήσει ένα τόσο μεγάλο τμήμα με τόσα πολλά χρέη, να παίζει στην Α1 και να μην πέφτει όπως άλλες ομάδες. Η απόφασή μας ήταν να στηρίξουμε το τμήμα. Αυτή ήταν πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Χωρίς τηλεοπτικά έσοδα, ή από εισιτήρια. Η ομάδα λειτουργεί και αν ήταν άλλος σύλλογος ομάδα δε θα υπήρχε».

Για τη σκληρή ανακοίνωση του Α.Σ. για την Αστυνομία, για όσα συνέβησαν το Σάββατο: «Είναι κάτι που έχει γίνει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Βλέπουμε ότι η Αστυνομία δε δρα όπως πρέπει, με τον ίδιο τρόπο σε κάθε συμβάν. Άλλα συμβάντα τα βλέπει με διαφορετικό μάτι. Το γήπεδο δέχτηκε επίθεση. 50 άτομα βρέθηκαν στις 10 το βράδυ να καταστρέφουν περιουσίες άσχετων ανθρώπων με τον ΑΡΗ και η Αστυνομία ήταν εξαφανισμένη. Θα το ψάξουμε το θέμα για να δούμε γιατί δε λειτουργεί με τα ίδια μέτρα και σταθμά σε όλες τις περιπτώσεις».

Για το θέμα της πολυμετοχικότητας: «Θα γίνει πραγματικότητα το εγχείρημα της πολυμετοχικότητας. Κατ’ αρχήν πρέπει να φτιάξουμε τον ισολογισμό μας, ένα θέμα που τρέχει ο ορκωτός λογιστής μας. Μ’ αυτήν την προσπάθεια και τα υπόλοιπα έσοδα θα εξυγιανθεί η ομάδα, αρκεί φυσικά να γίνεται σωστή διαχείριση αυτών των εσόδων. Φέτος διαχειριστήκαμε ελάχιστα έσοδα. Κάποιες χορηγίες και τα υπόλοιπα χρήματα είναι από φίλους του ΑΡΗ, έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα πάνω από 600.000 ευρώ. Κάποια στιγμή ο κόσμος θα ενημερωθεί για τα πόσα χρήματα μπήκαν από κάθε δράση αλλά και από κάποιους Αρειανούς που βοηθούν την ομάδα καθημερινά και δε θέλουν να βγει το όνομά τους. Οι άνθρωποι ήταν συνεπείς σ’ αυτό που υποσχέθηκαν παρά την πανδημία».

 

Λυκογιάννης: «Θα είμαι ευχαριστημένος αν… πάρουμε το πρωτάθλημα»

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ μετά τη νίκη επί του Άρη μίλησε για τη φετινή σεζόν της ομάδας.

Ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης επικρατώντας του Άρη χάρη στο καλό μπάσκετ που έπαιξε στην τελευταία περίοδο.

Ο Άρης Λυκογιάννης παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ και ανέλυσε τις σκέψεις του τόσο για το συγκεκριμένο παιχνίδι όσο και για τη φετινή σεζόν.

Μερικές από τις πιο σημαντικές τοποθετήσεις του….

Προέρχεστε από μία μεγάλη νίκη, επί του Άρη στο «Αλεξάνδρειο». Πώς προετοιμαστήκατε και πώς διαχειριστήκατε την αναμέτρηση;

«Η προετοιμασία μας δεν ήταν διαφορετική σε σχέση με το ότι κάνουμε κάθε εβδομάδα για τον εκάστοτε αντίπαλο. Σίγουρα συζητήσαμε λίγο παραπάνω τονίζοντας τόσο την ιδιαιτερότητα ενός τοπικού ντέρμπι, αλλά και την βαθμολογική σημασία καθώς κάνουμε προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα στα playoffs.

Είχαμε μία εβδομάδα που ήταν λίγο προβληματική, καθώς είχαμε τον σοβαρό τραυματισμό του Τσαλμπούρη συν κάποια άλλα μικροπροβλήματα. Αλλά πήγαμε με καλή ψυχολογία -παρότι προερχόμασταν από μία ήττα που μας είχε επηρεάσει.

Αναφορικά με το πως “γύρισε” το παιχνίδι, δύο είναι οι βασικοί λόγοι. Αρχικά η άμυνά μας έσφιξε πολύ στην τέταρτη περίοδο. και επίσης βρήκαμε στο πρόσωπο του Τέρνερ κάποιον να βάλει κρίσιμα καλάθια με προσωπικές ενέργειες. Η άμυνα του Άρη εκείνη τη στιγμή ήταν έτσι και χρειαζόμασταν έναν παίκτη να πάει στο «1 εναντίον 1».

– Πώς σας επηρέασε και η απώλεια του Παπαντωνίου που τραυματίστηκε στο ζέσταμα;

«Μας επηρέασε αρκετά, και πιστεύω περισσότερο τον Κονατέ. Θεωρώ πως εγκεφαλικά ήταν εκτός παιχνιδιού, μετά από το συμβάν».

– Έχετε νικήσει στο πρωτάθλημα με εσένα στον πάγκο δύο φορές τον Άρη και μία τον Ηρακλή. Υπάρχει θεωρείς ακόμα ο ξεχωριστός χαρακτήρας που έχει ένα τοπικό ντέρμπι;

«Σίγουρα και ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σε πολύ έντονο βαθμό. Μεγαλύτερο σε σχέση με την Αθήνα. Είναι μια πόλη που έχει ζήσει μεγάλες στιγμές τις προηγούμενες δεκαετίες και υπάρχει αυτή η αίσθηση του τοπικού ντέρμπι και του κλίματος που δημιουργεί η νίκη επί του αντιπάλου στην πόλη.

Για εμάς, τους παίκτες και το σταφ, ωστόσο δεν νομίζω πως αντιμετωπίζεται κάπως διαφορετικά το παιχνίδι ή η νίκη».

– Έχετε ακόμα πέντε αγώνες μπροστά σας. Ο στόχος σας ποιος είναι;

«Ο αντικειμενικός στόχος για εμάς είναι να μπορέσουμε να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες ως το τέλος της χρονιάς. Είμαστε σε ένα καλό μομέντουμ, από πλευράς και ψυχολογίας και επιθυμίας. Έχουμε σαν ομάδα και προβλήματα και αδυναμίες που τις γνωρίζουμε και προσπαθούμε να τις καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αλλά είναι δεδομένο πως κάποια πράγματα δεν μπορέσουν, όπως έχει στηθεί η ομάδα,  να αλλάξουν ως το τέλος της σεζόν. Μας κρατά το ψυχολογικό κομμάτι ως το τέλος. Και επίσης θεωρώ πως έχουμε γίνει πιο σκληροί ως ομάδα, μέσα από την άμυνά μας. Οπότε, όσο περισσότερες νίκες και όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα και βλέπουμε».

– Ο αποκλεισμός από το κύπελλο, άλλαξε τους στόχους σας στο πρωτάθλημα;

«Δεν το νομίζω. Είναι δύο άλλες διοργανώσεις. Και στο κύπελλο βλέπαμε κάθε ματς ξεχωριστά. Κάναμε ένα μεγάλο παιχνίδι, φτάσαμε τον ημιτελικό στην παράταση αλλά δεν καταφέραμε να είμαστε στον τελικό. Το πιο σημαντικό είναι πως η ομάδα παλεύει όλα τα παιχνίδια και είναι ανταγωνιστική. Υπάρχει πάθος, θέληση και καλή χημεία μεταξύ μας».

– Που θέλετε να βρίσκεστε όταν τελειώσει η σεζόν; Με τι θα είστε ευχαριστημένος;

«Ευχαριστημένος θα είμαι αν… πάρουμε το πρωτάθλημα! Νομίζω πως ήδη αυτή η ομάδα, με τον τρόπο και τον οποίο στήθηκε, έχει κάνει τη δική της μικρή υπέρβαση,. Από εκεί και πέρα πρέπει να είμαστε διαρκώς πεινασμένοι. Δεν υπάρχει όριο.

Όσο το δυνατόν να φτάσεις πιο κοντά στα όνειρά σου. Πριν από λίγο καιρό λέγαμε να εξασφαλίσουμε την παραμονή γρήγορα, μετά λέγαμε ενδεχομένως να δούμε τα πλέι οφ, τώρα μιλάμε για εξάδα. Οι στόχοι προσαρμόζονται πάντα με τις συνθήκες».

– Τι ήταν αυτό που προσπάθησες να αλλάξεις στην ομάδα όταν ανέβαλες; Ποια ήταν η φιλοσοφία που ήθελες να περάσεις;

«Κάθε αλλαγή προπονητή βοηθά στην ψυχολογία. Είναι δεδομένο πως ειδικά το πρώτο διάστημα, οι παίκτες από μόνοι τους πάνε πιο δυνατά και αισθάνονται πιο απελευθερωμένοι. Αυτό ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Από εκεί και πέρα βρήκαμε κάποιους καλύτερους ρόλους, για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας στο γήπεδο και το τι μπορούμε να περιμένουμε από εκείνον. Και το πιο σημαντικό είναι πως έχουμε γίνει πιο σκληροί ως ομάδα. Όταν ανέλαβα ο ΠΑΟΚ ήταν soft στο αμυντικό κομμάτι. Αυτό το αλλάξαμε και νομίζω εκεί οφείλεται και η μεταμόρφωση μας προς το καλύτερο».

– Πόσο σας έχει επηρεάσει πως παίζεται σε άδεια, χωρίς κόσμο γήπεδα;

«Λίγο πολύ όλες τις ομάδες τις έχει επηρεάσει. Ωστόσο νομίζω πως έχουμε προσαρμοστεί όλοι σε αυτά τα δεδομένα. Επηρεάζει ίσως λίγο παραπάνω τις ομάδες που έχουν περισσότερο κόσμο σε δύο τομείς.

Ο ένας είναι ο οικονομικός, καθώς χάνονται έσοδα. Και ο δεύτερος είναι μια πιθανή μεγαλύτερη ώθηση που θα μπορούσε να δώσει ο κόσμος σε χρονικές στιγμές που η ομάδα είναι καλά. Γιατί πολλές φορές η παρουσία του κόσμου γι αυτές τις ομάδες είναι και λίγο βαρίδι».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*