Έτσι θα πάρετε τα 800 ευρώ αποζημίωση! Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις – Πώς προσαρμόζονται τα καταστήματα στα νέα δεδομένα; – «Επιστρεπτέα προκαταβολή»: Γιατί είναι… γόρδιος δεσμός – Οργιάζουν τα σενάρια για διάσπαση της Ευρωζώνης!

κορονοϊός

Ο κορονοϊός… σαρώνει και την οικονομία και η κυβέρνηση αποφάσισε χθες μια σειρά μέτρων. Περίπου 500.000 εργαζόμενοι πλήρους και μερικής απασχόλησης θα λάβουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου την αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το διάστημα από 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου 2020.

Κορονοϊός: Ποιοι θα πάρουν τα 800 ευρώ

Σε 500.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι πλήρους και μερικής απασχόλησης που θα λάβουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου την αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το διάστημα από 15 Μαρτίου ως 30 Απρ 2020.

Πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι έχουν μείνει γι αυτό το διάστημα χωρίς δουλειά εξαιτίας της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης που δούλευαν.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθούν κάποια σημεία:

  • Τα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους και μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης που έκλεισαν οι επιχειρήσεις λόγω υποχρεωτικής αναστολής
  • Σε περίπτωση που σε ένα ζευγάρι και τα δύο μέλη δούλευαν σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους τότε το παίρνουν και οι δύο
  • Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος έχει για παράδειγμα δύο δουλειές, θα πάρει μία φορά τα 800 ευρώ.
  • Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων μέχρι την ημέρα που έκλεισε η επιχείρηση.
  • Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα κάνουν οι εργοδότες και υπευθύνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Από την διαδικασία καταβολής των 800 ευρώ εξαιρούνται:

  • όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
  • όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
  • όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας ,
  • και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πρέβεζα: Μπήκε σε σούπερ μάρκετ φωνάζοντας «έχω κορονοϊό»

Κορονοίός  – Πού θα υποβληθεί η αίτηση

Ειδικότερα ο μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις που εργάζονταν τελούν υπό το καθεστώς προσωρινού κλεισίματος για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών, υποβάλλουν ατομικά Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Για την εφαρμογή όλων αυτών λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκείμενων σε όλες τις προβλεπόμενες επεξεργασίες του θεσπίζονται στο παρόν.

 

Πώς προσαρμόζονται τα καταστήματα στα νέα δεδομένα;

κορονοϊός

Ο κορονοϊός έφερε… λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα από χθες και πολλές είναι οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να κρατήσουν όσο είναι δυνατό, κάποιους από τους πελάτες τους για το διάστημα θα ισχύσουν τα μέτρα, κυρίως μέσω των online καταστημάτων τους.

Ο πρόεδρος τους Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, λέει στο insider.gr πως αρκετές επιχειρήσεις εκτιμούσαν ότι μέσω των διαδικτυακών καταστημάτων τους, θα μπορέσουν να καλύψουν μέρος του χαμένου τζίρου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, έως τώρα τουλάχιστον δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο και οι online πωλήσεις δεν έχουν αυξηθεί καθώς οι καταναλωτές περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες αγορές και κυρίως σε τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Ο κορονοϊός και οι παροχές: Δωρεάν μεταφορικά και προσφορές

Ήδη από τις προηγούμενες μέρες, τα καταστήματα ενημέρωναν με e-mail και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους καταναλωτές σχετικά με τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει λόγω του κορονοϊού. Διευκρίνιζαν για παράδειγμα ότι το προσωπικού τους τηρεί τα όλα μέτρα προστασίας, τα προϊόντα απολυμαίνονται καθώς και ότι η διαδικασία παράδοσης γίνεται με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Τις τελευταίες μέρες επίσης, αυξάνονται οι επιχειρήσεις που ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι δεν θα χρεώνουν έξοδα μεταφοράς στις παραγγελίες που θα γίνονται διαδικτυακά και μέσω τηλεφώνου εφόσον δεν λειτουργούν τα φυσικά τους καταστήματα.

Τέλος αρκετές επιχειρήσεις προχωρούν αυτή την περίοδο σε προσφορές και προωθητικές ενέργειες. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν να διαφημίσουν προϊόντα χρήσιμα στους καταναλωτές για την παραμονή τους στο σπίτι. Από ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι στρώματα, καναπέδες και έπιπλα για το μπαλκόνι.

 

«Επιστρεπτέα προκαταβολή»: Γιατί είναι… γόρδιος δεσμός

επιστρεπτέα προκαταβολή

Μια… δύσκολη άσκηση αποδεικνύεται η «επιστρεπτέα προκαταβολή», καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ακόμη σε θέση να απαντήσουν το πως θα υλοποιηθεί. Η κυβέρνηση εξήγγειλε χθες χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Ο… γρίφος για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως θα υλοποιηθεί ένα διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή «επιστρεπτέας προκαταβολής», με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν. Ως προϋπόθεση λήψης αυτής της χρηματοδότησης θα είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ερωτήθηκαν για το πως θα τρέξει το σχετικό σχήμα παρέπεμψαν στον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.

Η στήριξη θα δοθεί εντός του επόμενου διμήνου

Χθες ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε πως η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα μέτρο που θα χρησιμεύσει στο να αποφθεχθεί ο κατακερματισμός της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και πως θα διασφαλίσει πως θα λάβουν στήριξη όλοι οι επιλέξιμοι για αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη η στήριξη αυτή θα δοθεί εντός του επομένου διμήνου και θα δοθεί μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως επιστρεπτέα σημαίνει ότι όλη ή ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα επιστραφεί στην Πολιτεία μέσα στα επόμενα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο.

Όπως τόνισε, οι παράμετροι για να αποφασιστούν οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει αυτό και οι επιχειρήσεις, είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου και η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου που ρωτήθηκαν σχετικά αναγνώρισαν την ανάγκη η επιστρεπτέα προκαταβολή να χορηγηθεί με τραπεζικά κριτήρια, ήτοι να διασφαλιστεί πως όσοι θα την λάβουν θα έχουν το απαραίτητο πιστωτικό προφίλ, που θα εγγυάται πως θα αποπληρώσουν αυτή τη χρηματοδότηση.

 

Οργιάζουν τα σενάρια για διάσπαση της Ευρωζώνης!

κορονοϊός

Την ώρα που η Ευρώπη έχει καταστεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, μετρώντας καθημερινά νέα κρούσματα και περισσότερους θανάτους, επανέρχονται τα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης.

Όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο CNBC, καθώς αυξάνονται κατακόρυφα οι πιέσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, υπό το βάρος της σφοδρής «καταιγίδας» που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμια οικονομία και διεθνείς αγορές, η εξάπλωση του κορονοϊού φέρνει στο προσκήνιο τις ιστορικές διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Πριν καν συμπληρωθούν 10 χρόνια από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2011, επανέρχονται τα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης, καθώς, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, τα ευρωπαϊκά κράτη δεν μπορούν να καταλήξουν σε ενιαία, συντονισμένη δράση στη δύσκολη μάχη κατά της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Ο κορονοϊός και ο ορατός κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης

«Η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αποκλειστεί», δηλώνει στο CNBC ο Karel Lannoo, επικεφαλής του γνωστού think tank των Βρυξελλών, CEPS, προειδοποιώντας μάλιστα πως το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι «τεράστιο».

«Η Ευρωζώνη μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα μαζικό δημοσιονομικό πακέτο μέτρων σαν εκείνο των ΗΠΑ», σχολιάζει το CNBC. Ωστόσο, σπεύδει να επισημάνει πως καθεμία ξεχωριστά οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί για τη λήψη μέτρων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους. «Αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι μια κοινή δημοσιονομική πολιτική. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιταχύνει την απάντηση των Ευρωπαίων στην εποχή της κρίσης», εκτιμά ο επικεφαλής του CEPS.

O Giovanni Di Lieto, καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, παραδέχεται πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, δεδομένης της οικονομικής επιβράδυνσης που θα βιώσει.

Ποιο είναι το πρόβλημα

«Οι 19 χώρες της Ευρωζώνης μοιράζονται την ίδια κοινή νομισματική πολιτική, την οποία υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, οι δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται, αποφασίζονται σε εθνικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως εντοπίζονται τεράστιες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε όρους δημοσίου χρέους και ελλειμμάτων», διαπιστώνει το CNBC.

Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει, οι χώρες που είναι πιο «συντηρητικές» δημοσιονομικά, εμφανίζονται συνήθως διστακτικές ως προς την απόφαση να μοιραστούν τις ίδιες δημοσιονομικές πολιτικές με άλλα κράτη που σπεύδουν να ξοδεύουν περισσότερα.

Η πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγουΠριν από μερικές ώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν την πιθανότητα να αποφασιστεί έκδοση ευρωομολόγων, προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία στήριξη στη μάχη κατά της κρίσης του κορονοϊού.

Ωστόσο, η έκδοση ευρωομολόγου αποτελεί ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, γιατί υπάρχουν χώρες που παραδοσιακά αντιδρούν στην ιδέα, καθώς εκείνες με σφικτή δημοσιονομική πολιτική δεν επιθυμούν να μοιράζονται το ίδιο ομόλογο με τα πιο υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης.

«Εάν δεν το κάνουν τώρα, πότε θα το κάνουν;», διερωτάται ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management, αναφερόμενος στην ανάγκη για μια κοινή δημοσιονομική πολιτική στους κόλπους της Ευρωζώνης.