Έτοιμος για τις διερευνητικές δηλώνει ο Τσαβούσογλου. “Δείχνει” σενάριο διχοτόμησης στην Κύπρο – Mετά την Άγκυρα, στην Αθήνα σήμερα ο Έντι Ράμα

Δένδιας – Τσαβούσογλου τα είπαν για Αιγαίο, αν. Μεσόγειο - Ειδήσεις - νέα -  Το Βήμα Online

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της “Καθημερινής” Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως τις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται να «χτίσει» διάλογο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Γεγονός που πιθανότατα επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι τις επόμενες ημέρες η Άγκυρα (ως έχουσα την πρωτοβουλία βάσει της σειράς οργάνωσης των σχετικών συναντήσεων) θα αποστείλει στην ελληνική πλευρά ημερομηνία για τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Πορτογαλία δήλωσε πως «υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο για να έχουμε έναν καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός είναι προσωπικός μου φίλος και τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργήσουμε έναν διάλογο μαζί του και στα πλαίσια αυτά είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Ε.Ε.». Όλα αυτά βεβαίως στον απόηχο του νέου επεισοδίου που προκαλεσε η Τουρκία στα Ίμια συνεχίζοντας την προσπάθειά της να “επισημοποιήσει” την “γκριζοποίηση” περιοχών του Αιγαίου.

Ο Τσαβούσογλου κατα τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αγκούστο Σάντος Σίλβα, τήρησε σκληρή γραμμή στο ζήτημα του Κυπριακού.

«Στην Κύπρο θα είναι χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε για ομοσπονδιακή λύση. 52 χρόνια το συζητήσαμε αυτό και είμαι σίγουρος πως δεν θα βρούμε λύση με συνομιλίες άλλων 52 ετών. Αυτό δεν θα συμβεί όχι επειδή δεν το θέλει η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι αλλά επειδή οι ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα» δήλωσε. Η τελευταία αυτή δήλωση έρχεται να επιβεβαιώσει πως η Τουρκία προκρίνει πλέον τη λύση της διχοτόμησης στο Κυπριακό γεγονός που θα προκαλέσει μείζον θέμα και θα ακυρώσει την επιτυχία του Κραν Μοντανά.

 

Mετά την Άγκυρα, στην Αθήνα σήμερα ο Έντι Ράμα- Συναντήσεις και γεύμα με Μητσοτάκη και Δένδια

Κυριάκος Μητσοτάκης-Έντι Ράμα: Μίλησαν στο τηλέφωνο για να αποκατασταθεί η  διασύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ιδιωτική συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όπως γίνεται επίσης γνωστό, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό πρωθυπουργό, στο οποίο θα παραβρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας (φωτό αρχείου).

Στην ατζέντα των συζητήσεών τους θα είναι αρχικά να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το συνυποσχετικό της προσφυγής της Ελλάδας και της Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ακόμα θα μιλήσουν για την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ τους και για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων, στα 12 μίλια όπως επιδιώκει η Ελλάδα. Ό, τι έγινε δηλαδή με την Ιταλία, για το οποίο o κύριος Ράμα είχε δηλώσει ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι ο Έντι Ράμα έρχεται στην Ελλάδα, έπειτα από διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.