Έτοιμα για το «χειρότερο σενάριο» στην Ουκρανία τα επιτελεία του ΝΑΤΟ — Σε απεργία οι δάσκαλοι στη Γαλλία για τη διαχείριση της πανδημίας — «Κόλαση» η Αυστραλία: Θερμοκρασία-ρεκόρ 50,7 βαθμών

Σοβαρή ανησυχία για τις εξελίξεις στο ουκρανικό και για το ενδεχόμενο ρωσική εισβολής στην πρώην σοβιετική δημοκρατία εκφράζουν τα στρατιωτικά επιτελεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel, εκτιμούν ότι «μειώνονται οι ελπίδες ότι θα μπορούσε η Μόσχα να αποτραπεί» από το να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Την ανησυχία αυτή επέτεινε και ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ράου, ο οποίος στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι για πρώτη φορά πολύ κοντά στο ξέσπασμα ενός πολέμου, καθώς όπως είπε η Ρωσία δεν ακούει στα λόγια της διπλωματίας, ενώ οι στρατιωτικοί προετοιμάζονται για κάθε επιλογή σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Για τον Ράου, ο κίνδυνος πολέμου είναι «πιο κοντά από ό,τι τα τελευταία 30 χρόνια».

Να σημειωθεί πάντως ότι η Πολωνία είναι μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν πιο επιθετικά αυτό που θεωρείται ρεβιζιονιστικές φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη. «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσα και γύρω από την Ουκρανία», υπογράμμισε ο Ράου, ο οποίος ζήτησε «πλήρη σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ, δήλωσε ότι μετά τις συνομιλίες της Βιέννης, η Δύση θα πρέπει να είναι έτοιμη για κλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα. «Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται πολύ δυνατά και η ρητορική έχει γεμίσει κραυγές».

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας για μια ακόμη φορά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος συνεχίζεται, ότι η Μόσχα προσπαθεί να πείσει τη Δύση να μην δεχτεί την Ουκρανία στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει αναφανδόν τα ρωσικά αιτήματα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, πάντως μετά τη σύνοδο του ΟΑΣΕ είπε ότι η παρούσα κατάσταση «είναι πραγματικά απογοητευτική» και προειδοποίησε για πιθανές «καταστροφικές συνέπειες» αν οι δύο πλευρές (ΗΠΑ και Ρωσία) δεν συμφωνήσουν σε αυτό που η Ρωσία χαρακτηρίζει «κόκκινες γραμμές ασφαλείας».

Η κρίση είναι διαρκώς κλιμακούμενη, και την ίδια ώρα, αν και οι Βρυξέλλες το αρνούνται ότι συνδέεται με τις πρόσφατες εξελίξεις, ανακοίνωσε 6μηνη παράταση των κυρώσεων προς τη Ρωσία, για μη συμμόρφωση με τις συμφωνίες του Μινσκ στο πλαίσιο της «κυλιόμενης παρακολούθησης της κατάστασης». Πρόκειται για κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2014 λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και συνδέονται με την εφαρμογή των συμφωνιών ειρήνευσης για το Ουκρανικό.

Μόσχα: «Αδιέξοδο» και νέες απειλές

Από την άλλη πλευρά, απαντώντας στις δηλώσεις της Αμερικανίδας υφ. Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας, ότι η Ρωσία για να αποδείξει ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία θα πρέπει τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία να επιστρέψουν στους στρατώνες τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είναι έτοιμη ούτε καν να συζητήσει τα «απαράδεκτα» αιτήματα των ΗΠΑ.

Όσον αφορά δε το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών γερουσιαστών για κυρώσεις ακόμη και στον Βλαντίμιρ Πούτιν, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, το χαρακτήρισε «νευρικό κλονισμό». «Στην προσπάθειά τους να επιβεβαιώσουν το δικό τους μεγαλείο οι άνθρωποι αυτοί έφθασαν σε κάποιο ψυχολογικό όριο, το οποίο είναι δύσκολο να το εξηγήσουμε» δήλωσε, προσθέτοντας ότι στο νομοσχέδιο «υπάρχουν ακόμη και προτάσεις να επιβληθούν κυρώσεις ανεξάρτητα από αν θα υπάρξει ή δεν υπάρξει η έτσι λεγόμενη επίθεση στην Ουκρανία, επειδή απλώς δεν αποσύρουμε τα στρατεύματα μας από το έδαφός μας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αν προχωρήσουν σε κυρώσεις εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν αυτό σημαίνει ότι «θα ξεπεραστεί το όριο και θα οδηγήσει ακόμη και σε διακοπή σχέσεων», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTVI TV, τόνισε ότι όλα «εξαρτώνται από το πώς θα ενεργήσουν οι Αμερικανοί συνομιλητές μας».

Και εμμέσως πλην σαφώς ο Ριάμπκοφ απείλησε με μεταφορά στρατευμάτων στην Κούβα και στη Βενεζουέλα, αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και οι δυτικές χώρες δεν δώσουν τις αναγκαίες εγγυήσεις και αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία. «Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να αποκλείσω την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα», είπε στο δίκτυο RTVI TV.

Σε απεργία οι δάσκαλοι στη Γαλλία για τη διαχείριση της πανδημίας

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα χιλιάδες εκπαιδευτικοί στη Γαλλία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφονται απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό.

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τους αντικρουόμενους κανόνες για τη δημόσια υγεία και τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων και ζητούν κι άλλα μέτρα προστασίας όπως επιπλέον μάσκες και τεστ.

Μετά τα Χριστούγεννα, βάσει των νέων κανόνων, οι μαθητές πλέον υποβάλλονται σε τρία διαγνωστικά τεστ σε διάστημα τεσσάρων ημερών, αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα Covid-19 στην τάξη τους: ένα τεστ αντιγόνου ή μοριακό την ημέρα που ανακοινώνεται το κρούσμα –το αποτέλεσμα του οποίου πρέπει να επιδείξουν πριν την είσοδό τους στο σχολείο– και δύο ακόμη σελφ τεστ τα οποία κάνουν τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα.

Η διαδικασία αυτή καθίσταται περίπλοκη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στα σχολεία, εξαιτίας των οποίων έχουν κλείσει χιλιάδες τάξεις από τις 527.000 που μετρά η Γαλλία.

Η κυβέρνηση απαντά ότι οι περίπλοκοι κανόνες είναι το τίμημα για να παραμένουν ανοικτά τα σχολεία, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό άλλαξε την προηγούμενη πολιτική που προέβλεπε το κλείσιμο ενός τμήματος μόλις εντοπιζόταν εκεί ένα κρούσμα.

Όμως βάσει της νέας πολιτικής πολλά σχολεία δέχονται πιέσεις να συνεχίσουν τα μαθήματα, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών και ότι κάθε κρούσμα σημαίνει ότι δεκάδες μαθητές χρειάζεται να σπεύδουν σε φαρμακεία και εργαστήρια για να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ.

Στη σημερινή κινητοποίηση είχαν καλέσει 11 σωματεία και συνδικάτα, με τις εκτιμήσεις του Snuipp-FSU, του μεγαλύτερου συνδικάτου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να κάνουν λόγο για συμμετοχή περίπου του 75% των δασκάλων. Για την κυβέρνηση το 27% των εκπαιδευτικών συμμετείχε στην απεργία.

«Η εξάντληση και η αγανάκτηση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους 11 συνδικάτα εκπαιδευτικών. «Η ευθύνη του υπουργού και της κυβέρνησης για αυτή τη χαώδη κατάσταση είναι πλήρης εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στους κανόνες, των πρωτοκόλλων που δεν λειτουργούν και της έλλειψης των απαραίτητων εργαλείων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία θα μπορούν να λειτουργούν σωστά», πρόσθεσαν.

Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού ήταν η δασκάλα αγγλικών και μέλος του συνδικάτου SE-UNA Lilia Larbi, η οποία είπε ότι ο κόσμος έχει «βαρεθεί» με την κατάσταση στο σχολείο. «Η απεργία δεν είναι ενάντια στον ιό, είναι ενάντια στην κακή επικοινωνία, την αλλαγή κανόνων… και τον κακό χειρισμό της υγειονομικής κρίσης», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «αρνείται την πραγματικότητα».

Η δασκάλα είπε ότι δίδαξε μόνο σε τρία παιδιά στην τάξη της την Τετάρτη επειδή οι συνάδελφοί της είτε βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 είτε περίμεναν τα αποτελέσματα των τεστ. «Αισθανόμαστε σαν να κάνουμε φύλαξη παιδιών» αντί να διδάσκουμε, είπε.

Ένας άλλος δάσκαλος στο Παρίσι, ο Frédéric Le Bihan εξέφρασε οργή για τις συγκεχυμένες «εντολές και αντίθετες διαταγές».Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι αρχές άλλαξαν τους κανόνες για τα τεστ στους μαθητές δύο φορές.

«Η κυβέρνηση ανακοινώνει πράγματα, αλλά δεν σκέφτεται τι σημαίνει αυτό για το προσωπικό, είναι κόλαση αυτό που μας ζητούν και δεν λειτουργεί σωστά», κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα ο Ολιβιέ Φλιπό διευθυντής σχολείου του Παρισιού.

Ο υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, αναγνώρισε ότι ο Ιανουάριος μέχρι τώρα είναι δύσκολος για τα σχολεία, καθώς 50.000 νέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ μαθητών τις τελευταίες ημέρες και ακυρώθηκαν πάνω από 10.000 μαθήματα. Μάλιστα, τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν τις επόμενες εβδομάδες.

 

«Κόλαση» η Αυστραλία: Θερμοκρασία-ρεκόρ 50,7 βαθμών στα δυτικά της χώραςΑυστραλία

Ο υδράργυρος έφθασε την Πέμπτη (13/1) σε θερμοκρασία-ρεκόρ 50,7 βαθμών Κελσίου σε απομακρυσμένη πόλη στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας, ανακοίνωσε η πολιτειακή μετεωρολογική υπηρεσία.

Τέτοιου είδους θερμοκρασίες μπορεί πλέον να καταγράφονται πιο συχνά, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποίησε το Αυστραλιανό Συμβούλιο για το Κλίμα.

«Νέο ρεκόρ ζέστης στη Δυτική Αυστραλία και εθνικό ρεκόρ!», ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της πολιτείας μέσω Twitter.

Η παραθαλάσσια πόλη «Όνσλαου κατέγραψε θερμοκρασία άνευ προηγουμένου: 50,7 βαθμών Κελσίου, ρεκόρ στη Δυτική Αυστραλία και την πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί σε ολόκληρη την Αυστραλία εδώ και 62 χρόνια».

Τη 2η Ιανουαρίου 1960, είχε καταγραφεί επίσης θερμοκρασία 50,7 βαθμών Κελσίου στο αεροδρόμιο της πόλης Ούντναντατα στη Νότια Αυστραλία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ο διευθυντής του συμβουλίου για το κλίμα, ο Μάρτιν Ράις, τόνισε πως το ρεκόρ εγγράφεται στη μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση άνθρακα, πετρελαίου και αερίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν ήδη «καταστροφικές, θανατηφόρες συνέπειες» στην Αυστραλία.

«Τα κύματα καύσωνα σκοτώνουν σιωπηλά στην Αυστραλία, προκαλούν περισσότερους θανάτους από κάθε άλλο ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο», επέμεινε.

Η Αυστραλία βιώνει ένα καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου που σημαδεύεται από τις μεγάλες πυρκαγιές στο δυτικό της τμήμα και τις φονικές πλημμύρες στο ανατολικό της.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, εάν δεν υπάρξει δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι καύσωνες αυτοί μπορεί να γίνουν πολύ συχνοί.

«Στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, περί το 2030, θα έχουμε καλοκαιρινές ημέρες με 50 βαθμούς Κελσίου», προειδοποίησε.

Γιάννης Φιλιππάκος Γιάννης Φιλιππάκος