Έστειλε μήνυμα για συνεργασία με την κυβέρνηση ο Ινφαντίνο * Παναθηναϊκός: Ο Αλαφούζος έβαλε 34,4 εκατ. Ευρώ σε ενάμιση χρόνο, δεν αρκούν για… * Ετσι τελειώνει η Λίβερπουλ τα 30 πέτρινα χρόνια…

Ως μήνυμα για το “ελληνικό πρόβλημα” μπορεί να εκληφθεί η απάντηση του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, σε ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες κρατών να εμπλακούν στα κοινά του ποδοσφαίρου.

O πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο βρέθηκε στο συνέδριο της AIPS που διεξάγεται στη Βουδαπέστη και συνομίλησε το απόγευμα της Δευτέρας (03/02) με δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο, βγάζοντας είδηση σε ό,τι έχει να κάνει με το “ελληνικό πρόβλημα”.

Ο Ινφαντίνο τοποθετήθηκε σε ερώτηση του Έλληνα δημοσιογράφου, αντιπροέδρου της AIPS Γιάννη Δάρα, σχετικά με τη θέση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας στις πρωτοβουλίες κρατών να εμπλακούν στα του ποδοσφαίρου και η απάντησή του φανέρωσε μια διαφορετική προσέγγιση που έχουν πλέον στη FIFA για τέτοιου τύπου ζητήματα.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της FIFA σχολίασε μεταξύ άλλων “για το καλό του ποδοσφαίρου πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τις κυβερνήσεις”, σημειώνοντας πως η πάγια τακτική για το αυτοδιοίκητο θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο μέλλον.

Αναλυτικά όσα είπε ο Τζιάνι Ινφαντίνο: “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση ή υπουργό να παρέμβει στην αθλητική πλευρά του ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτρέψουμε σε κάποια κυβέρνηση να παρέμβει στην αλλαγή των αποτελεσμάτων ή ν’ αποφασίσει ποιος θα νικήσει στο παιχνίδι και ποιος όχι. Ωστόσο, η οπτική μου και η οπτική της FIFA έχει αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν σχετικά με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και τα συναφή, τα οποία δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν κακώς γι’ άλλους σκοπούς.

Η οπτική μου διαφέρει, με την έννοια ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία, γιατί το πλαίσιο νομιμότητας πρέπει να πηγαίνει χέρι με χέρι με το αθλητικό και το εγκληματικό το αντίθετο.

Πρέπει να δουλέψουμε μαζί εάν θέλουμε να λύσουμε μερικά από αυτά τα προβλήματα και ο ρατσισμός στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα. Όπως και η βία και η διαφθορά πρέπει ν’ αποτελούν παράδειγμα για την κοινωνία.

Οι κυβερνήσεις, είμαι σίγουρος, ότι καταλαβαίνουν αυτό το παράδειγμα επιρροής του ποδοσφαίρου και εάν μπορούμε να δουλέψουμε μαζί, οι πόρτες μας θα είναι πάντα ανοικτές για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε εκτός ποδοσφαίρου, όποιον κάνει κάτι λάθος σχετικά”.

Η σχετική απάντηση στο 1:06:20 του ακόλουθου video

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται στην Ελβετία προκειμένου να έχει επαφές με ανώτατα στελέχη της UEFA και να τους μεταφέρει τα σχέδια της κυβέρνησης για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στις τάξεις της ΕΠΟ από την άλλη πλευρά εκφράζουν την ενόχλησή τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς των τελευταίων ημερών, για τους οποίους θεωρούν ότι αποτελούν ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Μάλιστα, όπως εκφράστηκε στο Δ.Σ της Δευτέρας (3/2) είναι πολύ πιθανό να μεταβεί ο ίδιος ο πρόεδρος της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ευάγγελος Γραμμένος, στην Ελβετία για κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

 

Παναθηναϊκός: Ο Αλαφούζος έβαλε 34,4 εκατ. Ευρώ σε ενάμιση χρόνο, δεν αρκούν για την αναστολή της “ευρωπαϊκής” ποινής

Παναθηναϊκός: Ο Αλαφούζος έβαλε 34,4 εκατ. Ευρώ σε ενάμιση χρόνο, δεν αρκούν για την αναστολή της "ευρωπαϊκής" ποινής

Καταχωρήθηκε επισήμως στο ΓΕΜΗ η τελευταία ΑΜΚ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ύψους 3,2 εκατ. Ευρώ, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει βάλει συνολικά 34,4 εκατ. Ευρώ από τον Ιούλιο του 2018, αλλά είναι αυτό αρκετό για να διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός την αναστολή της ευρωπαϊκής ποινής του;

Με το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ καλύφθηκε μερικώς η τελευταία ΑΜΚ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που καταχωρήθηκαν την Δευτέρα στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) και αναφέρονται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε προκηρυχθεί στις 4 Νοεμβρίου 2019 και έκλεισε στις 30 Δεκεμβρίου 2019.

Και ενώ ήδη “τρέχει” από την 13η Ιανουαρίου 2020 νέα αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. Ευρώ, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει βάλει συγκεντρωτικά εδώ και ενάμιση έτος (από τις 9/7/2018 έως και 3/2/2020) το ποσό των 34,6 εκατ. Ευρώ μέσω έξι διαδοχικών ΑΜΚ στην Πράσινη ΠΑΕ! Κι’ όχι μόνο αυτό. Μετά την ιστορική “στάση πληρωμών” τον Σεπτέμβριο του 2017 (με Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο) και τη διάλυση της ομάδας που είχε χτιστεί τότε, η ΠΑΕ δεν έχει πλέον βαρύ δάνειο στην “καμπούρα” της. Τα δύο σημαντικότερα δάνειά της αποπληρώθηκαν λόγω… Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, καθώς ένας από τους όρους που είχε βάλει ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας για την πρόοδο (τότε…) του deal με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ήταν ακριβώς αυτή η αποπληρωμή των δανείων: εξαφανίστηκε… άπραγος, αλλά εμμέσως ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό το club.

Το χρέος της ΠΑΕ είναι πλέον μικρότερο των 18 εκατ. Ευρώ και ενδέχεται στο τέλος της σεζόν να προσεγγίσει τα 12-14 εκατ. Ευρώ. Σίγουρα, όμως, δεν θα πέσει κάτω από 10 εκατ. Ευρώ. Αρκεί αυτή η εντυπωσιακή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα απομείωσή του για να ζητήσει ο Παναθηναϊκός με σοβαρές προσδοκίες την αναστολή της “ευρωπαϊκής” ποινής του και να επιστρέψει άμεσα, από την επόμενη σεζόν, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Όχι!

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταβληθεί… “ντούκου” σημαντικό ποσό του χρέους (το ακριβές ύψος του οποίου είναι άγνωστο) που θα καλύπτει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τις οφειλές της ΠΑΕ μέχρι το 2017, δηλαδή μέχρι το χρονικό σημείο στο οποίο επιβλήθηκε η σχετική ποινή. Χώρια που σύμφωνα με το ενδεδειγμένο μοντέλο διαχείρισης των ποδοσφαιρικών εταιρειών, τα έσοδα ενός κλαμπ πρέπει να προέρχονται σε μεγαλύτερο βαθμό από ίδιες πηγές και όχι από το πορτοφόλι του αφεντικού: υπ’ αυτή την έννοια το λες και “μπούμερανγκ” για τον Παναθηναϊκό το βασικό “όπλο” του αν ζητήσει αναστολή της “ευρωπαϊκής” ποινής του.

Σε κάθε περίπτωση, οι διοικούντες την ΠΑΕ σκέφτονται σοβαρά, αλλά δεν έχουν αποφασίσει αν θα κάνουν κίνηση προς το αρμόδιο τμήμα της UEFA (Club Financial Control Body – CFCB). Αν την κάνουν τελικά, το καλό “πρόσωπο” του Παναθηναϊκού προς τα στελέχη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και οι όποιες συζητήσεις είχε έως τώρα ο Γιάννης Αλαφούζος με τον Ζόραν Λάκοβιτς, τον Χέρμπερτ Χούμπελ και τον Πετρ Φούσεκ περί των τεκταινόμενων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν θα παίξουν απολύτως κανέναν ρόλο στην υπόθεση της τιμωρίας του συλλόγου. Εκεί, σ’ αυτές τις υποθέσεις, μετρούν μόνο τα νούμερα.

 

Ετσι τελειώνει η Λίβερπουλ τα 30 πέτρινα χρόνια…

Ετσι τελειώνει η Λίβερπουλ τα 30 πέτρινα χρόνια...

Ο Μιχάλης Τσόχος προσπαθεί να εξηγήσει τα πως και τα γιατί μίας εξωπραγματικής σεζόν των “Κόκκινων”, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει το ποδόσφαιρο…

Είναι η εμπειρία που σε κάνει σοφότερο. Είναι το… πάθημα που σε κάνει καλύτερο και όλα όσα κάνει η Λίβερπουλ την εφετινή σεζόν, πράγματα δηλαδή εκτός ποδοσφαιρικής κανονικότητας, πρωτόγνωρα σε παγκόσμια κλίμακα, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά αποτέλεσμα της ώριμης αντίδρασης μίας ομάδας που πέρυσι έχασε τον τίτλο, έχοντας συγκεντρώσει 97 βαθμούς και έχοντας γνωρίσει σε πρωτάθλημα 38 αγωνιστικών, μία μόλις ήττα.

Η Λίβερπουλ λοιπόν, χάρη στον Γιούργκεν Κλοπ, δεν κάθισε να κλάψει την μοίρα της για το πρωτάθλημα που έχασε παρά το γεγονός ότι μάζεψε 97 πόντους και ότι έμεινε για 29η χρονιά χωρίς πρωτάθλημα. Βοήθησε αφάνταστα βέβαια και το γεγονός ότι η Λίβερπουλ την ίδια σεζόν κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ και η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση του club παρέμεινε στα ύψη.

Η Λίβερπουλ λοιπόν δεν σιχτίρισε το ποδόσφαιρο, δεν μίλησε για αδικία, ίσα ίσα που δια στόματος του προπονητή και των ποδοσφαιριστών της φώναξε πρώτον ότι η Μάντσεστερ Σίτι δικαίως κατέκτησε το περσινό πρωτάθλημα και δεύτερον ότι αυτή η ομάδα του Πεπ κάνει και τους ίδιους καλύτερους. Και δεν το είπαν μόνο, το εννοούσαν κιόλας.

Όταν έφτασε λοιπόν το καλοκαίρι και ο Κλοπ κάθισε με τους συνεργάτες του να συζητήσουν τι πρέπει να κάνει η ομάδα προκειμένου να κατακτήσει το πρωτάθλημα, κατέληξαν σε ένα καθοριστικό συμπέρασμα. Οτι πρέπει οι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν να είναι τριψήφιος αριθμός (100 + δηλαδή) και ότι αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί με ακόμη καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά με αποτελεσματικότερο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Λίβερπουλ πέρυσι έπαιζε θεαματικότερο ποδόσφαιρο σε σχέση με φέτος. Ισως και να έχουν δίκιο, αφού πέρυσι ο Κλοπ είχε αποφασίσει να εξελίξει το ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα του, φέτος αποφάσισε να την κάνει αποτελεσματικότερη.

Με μότο τους “σημασία στην λεπτομέρεια” και με απόφαση στην ομάδα να μην αλλάξει τίποτα (ούτε προσθήκες, ούτε αφαιρέσεις στο μεταγραφικό παζάρι) προκειμένου να μην χαθεί ούτε λεπτό από το χρόνο τους για προσαρμογή στη νέα κατάσταση, η Λίβερπουλ εκπόνησε το πλάνο που σήμερα την έχει οδηγήσει σε αυτό το μυθικό, το πρωτοφανές 24 νίκες και 1 ισοπαλία σε 25 ματς. Η Λίβερπουλ αντιμετώπισε το κάθε ματς από τα 25 που έχει δώσει ως τώρα με τεράστια προσοχή. Το scouting report στον αντίπαλο έφτασε σε απίθανη λεπτομέρεια και είτε αντίπαλος ήταν η Σίτι, είτε η Νόριτς, η ομάδα δούλεψε πάνω στο κάθε παιχνίδι σαν να ήταν το πιο σημαντικό. Το focus στα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του αντιπάλου, όποιος κι’ αν ήταν, αλλά και η σημασία στις λεπτομέρειες του δικού της παιχνιδιού είναι τα στοιχεία που έκαναν τη διαφορά.

Η Λίβερπουλ έβγαλε από την μύγα ξύγκι και βελτίωσε κάθε στατιστική της επίδοση. Δούλεψε στις στημένες φάσεις όσο κανείς, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη ομάδα σε επίτευξη γκολ από κόρνερ (οκτώ) και αυτή που έχει δεχτεί τα λιγότερα γκολ από κόρνερ (μόλις ένα). Εριξε το βάρος στην άμυνα και πόνταρε στο ανέπαφο της εστίας, κάτι που έχει καταφέρει να διατηρήσει σε 11 από τα 25 ματς που έχει δώσει ως τώρα.

Ο Κλοπ χαλιναγώγησε το αλέγκρο παιχνίδι των παικτών του και δούλεψε στο πως να… σβήνει τα ματς, “να τα βάζει για ύπνο” που λένε και οι Αγγλοι και όχι στο πως θα τα κάνει θεαματικότερα. Εβαλε τον ρεαλισμό σε πρώτο πλάνο με στόχο να αφαιρέσει το όποιο ροκ στοιχείο από τα ματς της Λίβερπουλ. Ο Κλοπ κοντρολάρει τον ρυθμό σε όλα τα παιχνίδια, δεν αφήνει την ομάδα να βγάζει γούστα παρά μόνο όταν είναι σίγουρο ότι έχει κατακτηθεί το τρίποντο και δεν αφήνει κανένα ματς να κυλήσει σε καταιγιστικό ρυθμό, αν προηγουμένως δεν έχει βάλει τους τρεις πόντους στο σακούλι.

Οι μισές νίκες της Λίβερπουλ (12 από τις 24) ως τώρα είναι με ένα γκολ διαφορά. Και όλες με 1-0 ή 2-1, καμία με 3-2 ή 4-3, διότι τα ματς γκολ και θέαμα, σκορ και ρεκόρ, έχουν σβηστεί από το χάρτη της Λίβερπουλ στην Πρέμιερ Λιγκ. Τέτοια γούστα φέτος η ομάδα βγάζει στο Τσάμπιονς Λιγκ (4-3 την Ζάλτσμουργκ) ή στο Λιγκ Καπ (5-5 με την Αρσεναλ) ή στο Κύπελλο (2-2 με τη Σρούσμπερι), τέτοιο σκορ στο πρωτάθλημα δεν θα βρείτε ούτε ένα.

Η Λίβερπουλ επί της ουσίας δεν κάνει ανατροπές. Δύο χρειάστηκε να κάνει, εντός έδρας και αυτές από το μάλλον συμπτωματικό γεγονός ότι ο αντίπαλος έβαλε γκολ στην πρώτη επίθεσή του στο “Ανφιλντ”. Η Τότεναμ στο 1′ λεπτό με τον Κέιν και η Λίβερπουλ νίκησε 2-1 και η Νιούκαστλ στο 7′ με τον Βίλεμς και η Λίβερπουλ νίκησε με 3-1.

Ψέματα, η Λίβερπουλ έκανε φέτος μία μεγάλη ανατροπή, διότι κάθε κανόνας χρειάζεται και μία εξαίρεση, κάθε θρίαμβος χρειάζεται μία στιγμή υπέρβασης, ένα σημάδι σταλμένο για να σου δείξει ότι μπορείς. Αυτή είναι στα μάτια μου άλλωστε και η πιο μεγάλη, η πιο σημαντική, η πιο καθοριστική νίκη της Λίβερπουλ, στην πορεία της για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ηταν 2 Νοεμβρίου όταν η Λίβερπουλ ούσα στο +6 από τη Μάντσεστερ Σίτι, ελάχιστες ημέρες πριν το μεταξύ τους ντέρμπι στο “Ανφιλντ” ταξίδεψε για να παίξει με την Αστον Βίλα στο “Βίλα Παρκ”. Μέχρι το 87′ έχανε με 1-0. Αν είχε χάσει εκείνο το ματς και η απόσταση είχε μειωθεί στους 3 βαθμούς μία εβδομάδα πριν από το ντέρμπι με την Σίτι, η Λίβερπουλ ίσως να έβλεπε το “φάντασμα” της περσινής σεζόν, όταν και πάλι είχε απολέσει ένα προβάδισμα 7 βαθμών και έχασε τον τίτλο. Ενα γκολ του Ρόμπερτσον στο 87′ και ένα του Μανέ στο 90+4′ της έδωσαν ένα σπουδαίο τρίποντο. Με τον αέρα εκείνης της ανατροπής κόντρα στη Βίλα και με την αίσθηση που δημιούργησε εκείνη η ανατροπή “ότι φέτος δεν το χάνουμε”, η Λίβερπουλ λίγα 24ωρα μετά νίκησε και την Μάντσεστερ Σίτι με 3-1 πήγε στο +9 και έβαλε και το πρωτάθλημα για… ύπνο.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Οπως και αυτό που κάνει φέτος η Λίβερπουλ η οποία είναι πλέον πιθανό να στεφθεί πρωταθλήτρια Μάρτιο μήνα! Ανήκουστο για την Πρέμιερ Λιγκ, μοναδικό για τη Λίβερπουλ.