Έρχονται τα “ραβασάκια” του ΕΝΦΙΑ – Πώς θα τα τυπώσετε, πώς θα τα πληρώσετε — Προσωπικός Γιατρός: Τι αλλάζει για τα ραντεβού μας με τους… γιατρούς — Επισπεύδουν τις ανακοινώσεις για το ρεύμα

Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα ειδοποιητήρια πληρωμής του φόρου ακινήτων σχεδιάζεται να αναρτηθούν μέχρι την επόμενη Τρίτη στους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο TAXISnet. Κανονικά ήταν να γίνει από τις 30 Απριλίου η ανάρτηση, ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η μικρή αναβολή έγινε ώστε να ολοκληρωθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθούν λάθη στον καταλογισμό του φόρου και άδικες χρεώσεις.

Η μικρή αλλαγή αυτή στα χρονοδιαγράμματα βέβαια, δεν επιφέρει μεταβολές στο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δόσεων. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή σχετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι η η πρώτη δόση του φόρου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία βεβαίωσής του, θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022.

Αναλυτικά, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των δόσεων έχει ως εξής:

 • Η πρώτη δόση λήγει στις 31/05/2022.
 • Η δεύτερη δόση λήγει στις 30/06/2022.
 • Η τρίτη δόση λήγει στις 31/07/2022.
 • Η τέταρτη δόση λήγει στις 31/08/2022.
 • Η πέμπτη δόση λήγει στις 30/09/2022.
 • Η έκτη δόση λήγει στις 31/10/2022.
 • Η έβδομη δόση λήγει στις 30/11/2022.
 • Η όγδοη δόση λήγει στις 31/12/2022.
 • Η ένατη δόση λήγει στις 31/01/2023.
 • Η δέκατη δόση λήγει στις 28/02/2023.

Οι δόσεις

Όσοι, πάντως, αδυνατούν να προβούν σε εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%. Υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

Πώς εκτυπώνονται τα “ραβασάκια”;

Να σημειωθεί ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν αποστέλλονται αλλά ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να τα βρει στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του Taxisnet.

Αναλυτικά τα βήματα:

 • Ο κάθε φορολογούμενος μπαίνει στην αρχική σελίδα της ΑΑΔΕ.
 • Κάνει “κλικ” στην επιλογή «Πολίτες».
 • Κάνει “κλικ” στην επιλογή «Ακίνητα».
 • Κατεβαίνει στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
 • Ανοίγει τη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζει τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνει στην εφαρμογή.
 • Επιλέγει το έτος 2022 και βλέπει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Βασικά χαρακτηριστικά

Υπενθυμίζεται ότι με τον ΕΝΦΙΑ, όπως διαμορφώθηκε με τις τελευταίες τροποποιήσεις:

-Μειώνονται οι συντελεστές του κύριου φόρου και ενοποιούνται κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Παράλληλα, μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

– Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογιζόταν με τα παλιά δεδομένα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερέβαινε τα 250.000 ευρώ. Πλέον, ο φόρος αυτός για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται, πλέον, επιπλέον φόρος -υπό μορφή προσαύξησης του κύριου φόρου- ξεχωριστά επί της αξίας κάθε ακινήτου, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ακινήτου αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ στο οποίο υπάρχει συνιδιοκτησία ή υπάρχουν περισσότερα από ένα εμπράγματα δικαιώματα κατανεμημένα σε περισσότερα του ενός πρόσωπα (π.χ. ο πατέρας έχει την επικαρπία και το τέκνο την ψιλή κυριότητα) ο επιπλέον φόρος θα υπολογίζεται στο 100% της αξίας της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και εν συνεχεία θα επιμερίζεται στο κάθε πρόσωπο ανάλογα με το ποσοστό της αξίας που κατέχει.

-Επέρχεται αύξηση των συντελεστών έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Συγκεκριμένα η έκπτωση διαμορφώνεται σε 30% για περιουσία συνολικής αξίας έως 100.000 ευρώ, αντί για περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, και σε 25% για περιουσία αξίας πάνω από 100.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ, αντί για 20% που ισχύει σήμερα.

Η “ακτινογραφία”

Αναλυτικά, μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές ο νέος ΕΝΦΙΑ που συνολικά υπερβαίνει τα 2,2 δις. ευρώ φέρνει ελαφρύνσεις για περίπου 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων παρά την μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αναλυτικότερα σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο λογαριασμό, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021 ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα έχουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Τι λέει ο Χρ. Σταϊκούρας;

Όπως αναφέρει, δε, η κυβέρνηση, οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ λειτουργούν ως “ανάχωμα” στην συνεχιζόμενη “αφαίμαξη” λόγω ενέργειας και ακρίβειας των οικογενειακών εισοδημάτων. “Την επόμενη εβδομάδα έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και είναι μειωμένα κατά 350 εκατομμύρια € φέτος σε σχέση με πέρυσι αυτό σημαίνει ότι τα 350 εκ. μπορούν να αξιοποιηθούν από την κοινωνία για να αντιμετωπιστεί ένα ποσοστό της αύξησης του κόστους” ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική συνέντευξη στα Παραπολιτικά.

Οι χαμένοι

Στους “χαμένους”, πάντως, μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι ανήκει το 14% περίπου των φορολογουμένων που δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ καθώς σε ένα περιβάλλον μειώσεων αυτοί δεν έχουν “μέρισμα” .

Βέβαια στους πραγματικά ευρισκόμενους σε δύσκολη θέση είναι όσοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης, είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Πρόκειται για ένα 6% των φορολογουμένων που θα δουν το λογαριασμό τους να ανεβαίνει. Ακόμα όμως και για το 50% από αυτούς, η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για τους έχοντες μεγάλες περιουσίες, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο φόρο. Αυτό θα συμβεί, διότι για αυτή την κατηγορία, αυξάνεται ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο σε όλες τις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.500 ευρώ, επιβάλλεται ένας νέος φόρος ανά ακίνητο εφόσον η αξία του υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ ενώ προσαυξάνεται ο συνολικός φόρος που θα πρέπει να πληρώνει κάποιος ιδιοκτήτης αν η περιουσία του υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, ή σε περιοχές που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα αλλά και εκεί όπου οι αξίες εκτινάχθηκαν έως 250% από την 1η Ιανουαρίου του 2022 όπως σε τουριστικά νησιά ή σε “φιλέτα” των μεγάλων αστικών κέντρων.

Συγκεκριμένα, για τα φυσικά πρόσωπα που περνάνε τα παραπάνω ορια θα προβλέπεται προσαύξηση επί του βασικού φόρου από 0,20% έως και 1,00% επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα, για κάθε ακίνητο αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, αν η συνολική περιουσία του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Θα καταβάλλεται από ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες (εφόσον υφίσταται συνιδιοκτησία στην πλήρη ή ψιλή κυριότητα, και επιμερίζεται) με συντελεστές απομείωσης.

 

Προσωπικός Γιατρός: Τι αλλάζει για τα ραντεβού μας με τους… γιατρούςΓιατρός

Από την νέα χρονιά ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι πριν σκεφτεί να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό γιατρό, καλό είναι να έχει ήδη επιλέξει ένα γιατρό που θα τον κατευθύνει.

Έχετε μια ενόχληση στο στομάχι, την πλάτη, κεφαλαλγία, σταθερά μεγαλύτερη πίεση, φτερούγισμα στην καρδιά, εξάνθημα; Πιθανότατα. Δεν είμαστε όμως γιατροί για να γνωρίζουμε την αιτία και φυσικά, δεν θα πρέπει να σπεύδουμε να απευθυνθούμε σε ειδικό γιατρό ή στα επείγοντα. Αυτό θα το αποφασίσει ο προσωπικός μας γιατρός, ο οποίος και θα μας αναλάβει, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο το όποιο θα επικυρώσει η Βουλή την επόμενη εβδομάδα, από τον Ιούλιο, με μια εύκολη διαδικασία, στη γνωστή φιλοσοφία της πλατφόρμας των ραντεβού για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19, θα ξεκινήσουν οι πολίτες να εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό.

Το νομοσχέδιο “Γιατρός για όλους”, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει δωρεάν τον δικό του γιατρό, έναν προσωπικό σύμβουλο, που σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον ενήλικο πληθυσμό. Αυτός θα είναι και ο επιστήμονας υγείας που θα τον παραπέμπει ανάλογα, χωρίς ο πολίτης να αναζητά μόνος του ραντεβού ή περίθαλψη σε άλλη δομή υγείας. Θα είναι αυτός που θα κρίνει αν χρειάζεται και πότε ένα ραντεβού ή μια επιπλέον ιατρική πράξη.

Όπως τόνισε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι:

α) ο ιατρός του ΕΣΥ, που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί) γ) ο ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί.

Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

Επίσης ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι:

α) διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και τον συντονισμό και τη διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς καθώς και με τα Νοσοκομεία Αναφοράς.

β) υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας.

γ) εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και την εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

δ) κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.

ε) δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας.

Πλεονεκτήματα για τον πολίτη

Το πλαίσιο κινήτρων – αντικινήτρων για τους πολίτες αλλά και κινήτρων για τους γιατρούς είναι η λογική στην οποία κινείται το νέο νομοσχέδιο και η οποία εκτιμάται από τους διαμορφωτές του ότι είναι η “συνταγή” της επιτυχίας του σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες προσπάθειες.

Τα κίνητρα και αντικίνητρα αφορούν, ιδίως, στις υπηρεσίες που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, στους όρους πρόσβασης στις δημόσιες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές υγείας, στο ύψος ή στην έκπτωση της συμμετοχής, του πολίτη σε πράξεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική δαπάνη, στην κατά προτεραιότητα πρόσβαση του πολίτη σε αυτές τις υπηρεσίες και, γενικώς, στην επιβράβευση των πολιτών που επιλέγουν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό”, αναφέρει το νομοσχέδιο.

Οι λεπτομέρειες των εκπτώσεων που θα έχουν για φάρμακα και ιατρικές πράξεις όσοι επιλέξουν να έχουν προσωπικό γιατρό θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις. Ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή 20% αντί για 25% στα φάρμακα.

Επίσης, οι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα στη διενέργεια εξετάσεων σε δημόσιες δομές Υγείας.

Γιώργος Σακκάς

 

Επισπεύδουν τις ανακοινώσεις για το ρεύμα

Επειτα από δύο εβδομάδες καταιγιστικών αλλά και αντιφατικών διαρροών ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει το πολυδιαφημισμένο πακέτο μέτρων ● Σήμερα στις 19.00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, αύριο στις 8.30 η εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς ● Ασφυκτική η πολιτική και κοινωνική πίεση στην κυβέρνηση και εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα σε φιλικούς, πλην συγκρουόμενους στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, επιχειρηματικούς θυλάκους.

upd: Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει σήμερα στις 7 το απόγευμα ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.


Καταλύτης αναγκαστικών επιλογών για την κυβέρνηση αποδεικνύεται η ενεργειακή κρίση και η κατακραυγή που έχει προκαλέσει ο συνδυασμός των εξωφρενικών χρεώσεων στο ρεύμα με τις αποκαλύψεις για τις προκλητικές αμοιβές του επικεφαλής και της διοίκησης της σχεδόν δημόσιας ΔΕΗ, που βρίσκεται πρώτη στο στόχαστρο των συλλογικών αγωγών από τις καταναλωτικές ενώσεις.

Επειτα από δύο εβδομάδες καταιγιστικών αλλά και αντιφατικών διαρροών για τις κυβερνητικές προθέσεις, πιθανότατα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλύπτει το πολυδιαφημισμένο πακέτο μέτρων για «φτηνότερο ρεύμα». Η ανακοίνωση, την οποία «κάρφωσε» με ανάρτησή του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και επιβεβαίωσαν πηγές του Μαξίμου -«ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο» ανέφερε η σχετική διαρροή-, θα έχει τον συνήθη χαρακτήρα του μαγνητοσκοπημένου τηλεοπτικού «διαγγέλματος» του πρωθυπουργού.

Η επίσπευση της ανακοίνωσης είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής κοινωνικής και πολιτικής πίεσης που -βοηθουσών και των δυσμενών δημοσκοπήσεων- υποχρέωσαν το Μαξίμου να μετατοπιστεί από την αρχική θέση «θα πάρουμε μέτρα αν δεν υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή παρέμβαση» στην εδώ και τώρα παρουσίαση ενός «εθνικού σχεδίου», άγνωστου κόστους και απροσδιόριστης αποτελεσματικότητας.

Οι μέχρι στιγμής διαρροές κάνουν λόγο για μέτρα που θα περιλαμβάνουν και ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές ρεύματος, τόσο στη χονδρική, δηλαδή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, όσο και στη λιανική με τη μορφή επιδοτήσεων σε παραγωγούς και προμηθευτές. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβληθεί στην Ε.Ε. υπάρχει πρόβλεψη ποσού 4,3 δισ. ευρώ για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας, μέρος των οποίων καλύπτεται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,6 δισ. ευρώ.

Ομως αυτοί οι πόροι ουσιαστικά θα έχουν εξαερωθεί μέχρι το τέλος του μήνα στις επιδοτήσεις ρεύματος, που δεν είχαν την παραμικρή επίδραση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, τη δεύτερη ακριβότερη στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία (245 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα). Συν τοις άλλοις μια συνέχιση των επιδοτήσεων θα αποδεικνυόταν ως η πιο σκανδαλώδης χρηματοδότηση αυτού που αποκαλείται καρτέλ της αγοράς ρεύματος, το οποίο ανακοινώνει θηριώδεις αυξήσεις της κερδοφορίας του, αν και η ΡΑΕ υποτίθεται ότι δεν εντοπίζει στους λογαριασμούς του σημαντικά «ουρανοκατέβατα κέρδη», αυτά που ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί πως θα φορολογήσει κατά 90%.

Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις σε παραγωγούς και προμηθευτές εξελίσσονται σε βαρέλι δίχως πάτο, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστεί μονόδρομος μια ελεγχόμενη ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά, δηλαδή κάποιο πλαφόν πρωτίστως στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, όσο κι αν αυτό αντίκειται στο νεοφιλελεύθερο DNA της. Ωστόσο αυτή η παρέμβαση προϋποθέτει την εξασφάλιση στοιχειώδους συναίνεσης τόσο από τους παραγωγούς και προμηθευτές ρεύματος, όσο και από τον σκληρό πυρήνα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικής ελίτ που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τους πρώτους ακριβώς λόγω του ακριβού ρεύματος. Για να αισθάνεται ο πρωθυπουργός έτοιμος πια να ανακοινώσει το «εθνικό σχέδιο για φτηνότερο ρεύμα» υποθέτουμε ότι έχει εξασφαλίσει μια στοιχειώδη ισορροπία ανάμεσα στους δύο αντιπαρατιθέμενους, αλλά φιλικούς στην κυβέρνησή του, θυλάκους επιχειρηματικότητας.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος