Έρχονται τα πρώτα χρήματα από την Ε.Ε. – Η Μιράντα Ξαφά ζητά να κοπούν οι συντάξεις (Προπομπός;) – Ραγδαίες εξελίξεις για Novartis: Νέος εξωδικαστικός “μαμούθ” για δωροδοκία γιατρών

Τα πρώτα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση έρχονται μέσα στον Ιούλιο. Πρόκειται για ένα ποσό που υπερβαίνει τα 2,5 διs. ευρώ και αναμένεται να κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ κοινοτικών πόρων και τα μέτρα που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ) χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα κεφάλαια τα οποία αναμένονται μέσα στον Ιούλιο προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους (πάνω από 2 δισ. ευρώ) από το ΕΣΠΑ τα οποία ανακατευθύνονται από την Ε.Ε σε μέτρα Covid. Συμπληρώνονται  και με την πετυχημένη έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των  748εκατ. ευρώ εκ των οποίων 644 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα.

Η τονωτική ένεση στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους διευκολύνει τα σχέδια της κυβέρνησης η οποία θέλει να ενεργοποιήσει ένα ακόμα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καθώς στο μέτωπο του προϋπολογισμού τα έσοδα δέχονται καταλυτικό πλήγμα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούνιο, η εικόνα των εισπράξεων από τον τουρισμό ήταν αποκαρδιωτική με τα φορολογικά έσοδα από αυτή την πηγή αυτή να κινούνται κάτω από  5% των αντίστοιχων περυσινών εισπράξεων.

Το «ταμείο» θα γίνει τις επόμενες ημέρες και οι ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα Ιουλίου με την αγωνία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών να εντείνεται αφού τα μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά με τις κρατήσεις να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τη πληρότητα να μην ξεπερνάει το 20%.

Οι εκτιμήσεις για τις παρενέργειες στο κλάδο αναθεωρούνται επί το δυσμενέστερο με κυρίαρχο πλέον το σενάριο για μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε ποσοστό πάνω από το 60%, πράγμα που σημαίνει πλήγμα στο ΑΕΠ άνω του 5% και απώλειες τουλάχιστον 250.000 θέσεων εργασίας.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική ότι η πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2020 αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους κλάδους των καταλυμάτων, της εστίασης και των μεταφορών, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της δαπάνης των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Έκθεση «μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δις. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1% ενώ γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1 δις. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%»

Το ντόμινο παρενεργειών σε όλο το φάσμα της οικονομίας από την κρίση του τουρισμού καταγράφει και η πρόσφατη ανάλυση του ΚΕΠΕ για τις επιπτώσεις από το κορονοιό.

Εκτιμάται ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική άμεση και έμμεση μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 0,57%, μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 0,61% και αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 38,9%.

 

Η Μιράντα Ξαφά ζητά να κοπούν οι συντάξεις (Προπομπός;)

Ξαφά, συντάξεις

Το τροπάρι της Μιράντας Ξαφά το γνωρίζουμε. Το επαναλαμβάνει σαν ξεχαρβαλωμένο γραμμόφωνο. Είναι η μείωση των συντάξεων η αγαπημένη της εμμονή. Ντροπή

Ο νεοφιλελεύθερος λαγός της κυβέρνησης ή πρωθιέρεια του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας, όπως την αποκαλεί ο eretikos.gr, κατά κόσμον Μιράντα Ξαφά ξαναχτύπησε. Και τι ζητά; Μα το κλασσικό της μενού. Την μείωση των συντάξεων.

«Πρέπει να επανεξετάσουμε την δαπάνη για συντάξεις – Η διατήρηση των υψηλών συντάξεων πλήττει δυσανάλογα τους νέους συνταξιούχους», είπε χωρίς ενδοιασμούς, αλλά και ντροπή στον FOCUS FM, η Μιράντα Ξαφά.

Η πρωθιέρεια του νεοφιλελευθερισμού η οποία στο παρελθόν έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές με τις απόψεις της, «θεοποιώντας» το Υπερταμείο, εμμένοντας στην μείωση των συντάξεων, στις απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των πάντων στην Υγεία («Εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζονται κρατικά νοσοκομεία. Μπορούν όλα να είναι ιδιωτικά», έχει πει χαρακτηριστικά παλαιότερα), για μια ακόμη φορά στράφηκε εναντίον των παλαιών συνταξιούχων, λες και αυτοί φταίνε για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας!

«Με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 8-10% φέτος και με την ανάκαμψη του χρόνου να μην αρκεί για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 19 θα πρέπει να επανεξετάσουμε και την δαπάνη για συντάξεις», σημείωσε αρχικά, για να συνεχίσει:

«Η διατήρηση των υψηλών συντάξεων πλήττει δυσανάλογα τους νέους συνταξιούχους γιατί όλο το βάρος πέφτει σε αυτούς που πήραν σύνταξη μετά το ’16 και τους εργαζόμενους οι οποίοι καλούνται όμως να καταβάλλουν πολύ υψηλές εισφορές για να εισπράξουν πενιχρές συντάξεις και προστατεύει του παλιούς συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη σχετικά νέοι με συντάξεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις εισφορές τους. Αυτό είναι μια αδικία που θα πρέπει να επανεξεταστεί».

Το ηχητικό της συνέντευξης Ξαφά:

 

Ραγδαίες εξελίξεις για Novartis: Νέος εξωδικαστικός “μαμούθ” για δωροδοκία γιατρών

 Ραγδαίες εξελίξεις για Novartis: Νέος εξωδικαστικός “μαμούθ” για δωροδοκία γιατρών

Άλλη μια υπόθεση διαφθοράς, που αφορά πανάκριβα δώρα σε γιατρούς με ανταλλάγματα έκλεισε ο φαρμακευτικός κολοσσός Novartis με εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αμερρικανικές αρχές. Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική καλείται να καταβάλει 678 εκατ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση και σε άλλα κράτη προκειμένου να λύσει εξωδικαστικά την αγωγή για ένα πρόγραμμα «ομιλητών», που έτρεχε από το 2002 έως το 2011.

Στο πλαίσο του προγράμματος αυτού, με το πρόσχημα επιμορφωτικών συγκεντρώσεων, ξόδεψε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για εξεζητημένα γεύματα, σκάφη, εκδρομές σε θέρετρα με γκολφ, αθλητικές εκδηλώσεις και αμοιβές ομιλητών.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι γιατροί συχνά δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν παρουσιάσεις στις λεγόμενες διαλέξεις και ότι υπήρξαν ελάχιστες ή καθόλου συζητήσεις σχετικά με την ιατρική στις εκδηλώσεις αυτές, σύμφωνα με τον διακανονισμό.

Για παράδειγμα ένας γιατρός, ο οποίος έγραψε περισσότερες από 8.000 συνταγές για φάρμακα της Novartis, έλαβε 320.000 δολάρια. Ένας άλλος γιατρός που έγραψε 9.000 συνταγές έλαβε 220.000 δολάρια και ένας τρίτος γιατρός που έγραψε 3.600 συνταγές πληρώθηκε πάνω από 200.000 δολάρια.

Ο διακανονισμός της αγωγής ανακοινώθηκε από τον γενικό εισαγγελέα του Μανχάταν, Όντρει Στράους, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία έκανε φανφάρες με «αμοιβές διαλέξεων, υπερβολικά γεύματα και πανάκριβα ποτά που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από δωροδοκίες για να ζητήσουν από τους γιατρούς σε όλη τη χώρα να συνταγογραφήσουν φάρμακα της Novartis».

Ο Γουίλιαμ Σουίνι Τζ. επικεφαλής του γραφείου FBI της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η συμπεριφορά της εταιρείας ήταν «κατακριτέα και ανέντιμη».

Ο Vas Narasimhan, διευθύνων σύμβουλος της Novartis, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι η εταιρεία έχει ήδη αλλάξει, «με νέα ηγεσία, ισχυρότερη κουλτούρα και πιο ολοκληρωμένη δέσμευση για την ηθική που είναι ενσωματωμένη στην καρδιά της εταιρείας μας».

«Με αυτές τις συμφωνίες σηματοδοτούμε ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία καθώς συνεχίζουμε να μελετούμε την ιατρική για να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε τις ζωές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Narasimhan.