Έρχονται στην Επίδαυρο το σαββατοκύριακο 29-30/7

Αίας του Σοφοκλή

Ραντεβού στη Μικρή και τη Μεγάλη Επίδαυρο στο τέλος της εβδομάδας με το Εθνικό Θέατρο και τον Ευριπίδη Λασκαρίδη.

“Αίας”

Την τραγωδία του Σοφοκλή επέλεξε για την πρώτη του σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ο Αργύρης Ξάφης, εστιάζοντας στο θέμα του χρόνου, την κυριολεξία της φρίκης του πολέμου και τη μεταποίησή της σε ποίηση/τέχνη, στο δίπολο φως-σκοτάδι και στην εικόνα ενός κόσμου χωρίς ήρωες.

Ο προδομένος από τους συμπολεμιστές του Αίας συγκρούεται μετωπικά με την πραγματικότητα ενός νέου κόσμου χωρίς ήρωες, σε μια παράσταση για την αδυσώπητη φύση του χρόνου και το τέλος εποχής που βιώνουμε.

Ο Στάθης Σταμουλακάτος αποτελεί προσωπική του επιλογή για τον επώνυμο ρόλο, γιατί κατά τον ίδιο, “έχει τον πυρήνα του ήρωα, όπως τον φαντάζομαι εγώ”. Συμπρωταγωνιστεί ένας εξαιρετικός θίασος: Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Χατζόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Χρίστος Στυλιανού.

 

“Τουρνέ”

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η ομάδα Osmosis έρχονται στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου με μια “νέα κωμική τραγωδία”.

Τουρνέ

Ελίνα Γιουνανλή©

Η παράσταση εξερευνά αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα, διαφορετικές πτυχές της τέχνης του θεάτρου και της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως προσωπική ανασκαφή που ανασύρει εικόνες από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών. Ο δημιουργός και περφόρμερ συμπράττει επί σκηνής με τους Ευθύμιο Μοσχόπουλο και Μαρία Μοσχούρη.

Ο περφόρμερ-δημιουργός υπογράφει μια νέα κωμική τραγωδία, μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τχνών με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, που αντλεί από αναμνήσεις καλοκαιρινών περιοδειών και ιστορίες για την ελληνική ταυτότητα και την αρχαιότητα.