Έρχεται το νομοσχέδιο του σύγχρονου Μεσαίωνα — Επιχείρηση καθημερινότητα από την κυβέρνηση: Οι … ξαπλώστρες, η βενζίνη και η αυγουστιάτικη ατζέντα… Ενημέρωση…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Σε διαβούλευση αυτή την εβδομάδα το νομοθέτημα του Άδωνι Γεωργιάδη για δουλειά 16 ωρών και «εργαζόμενους υπό δοκιμή»

Αυτή την εβδομάδα (ίσως και σήμερα) αναμένεται να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση – σύμφωνα με δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη- το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θεσμοθετεί την … 16ωρη απασχόληση, αλλά και τους εργαζόμενους «υπό δοκιμή». Ένα νομοθέτημα που ήδη έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των συνδικάτων.

Μεθόδευση

Διακηρυγμένος στόχος του υπουργού Εργασίας είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το αργότερο στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες της επεξεργασίας του θα «τρέξουν» μέσα στον Αύγουστο. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση επιλέγει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο για την προώθηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου προκειμένου να εκμεταλλευθεί την θερινή ραστώνη που περιορίζει την δυνατότητα κοινωνικών αντιδράσεων. Όπως επίσης και την δυναμική του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος που σε συνδυασμό με την ρευστότητα που επικρατεί στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζουν ως την πλέον ευνοϊκή συγκυρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ουδέποτε είχε ανακοινωθεί – πόσο μάλλον να προβληθεί – προεκλογικά από την Νέα Δημοκρατία η οποία όπως όλα δείχνουν έχει αλλάξει τον νομοθετικό της σχεδιασμό επιλέγοντας τις πλέον «αιχμηρές» πρωτοβουλίες της να τις προωθήσει τους επόμενους μήνες. Να θυμίσουμε πάντως πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανάλογη τακτική είχε ακολουθήσει και το 2019, αφού μετά την εκλογική της νίκη τον Ιούλιο, είχε ψηφίσει στην Βουλή με την μορφή δύο τροπολογιών την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης όπως και την ισχύουσα περιοριστική νομοθεσία για τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Εξυπακούεται ότι η διαδικασία διαβούλευσης στα μέσα του Αυγούστου έχει περισσότερο …τυπικό χαρακτήρα, αφού είναι προφανές ότι ελάχιστοι θα ενημερωθούν για το περιεχόμενο και τις διατάξεις τους. Πάντως τη ερχόμενη Τρίτη έχει ήδη προαναγγελθεί κινητοποίηση διαμαρτυρίας σωματείων έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οι επίμαχες διατάξεις

Αν και οι λεπτομερείς διατάξεις του νομοσχεδίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, το «πνεύμα» του έχει ήδη ξεκαθαριστεί από τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη. Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ ανέφερε ότι με τις διατάξεις του νέου νόμου «μπορεί κάποιος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και αυτό είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του». Σχολιάζοντας μάλιστα ότι η 16ωρη εργασία είναι …ελεύθερη επιλογή του εργαζόμενου, αφού ανέφερε πως «αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση, όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν επιτρέπεται».

Πάντως μετά την κατακραυγή και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν οι δηλώσεις αυτές ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Μία δήλωση που σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τον «μεσαωνικό» χαρακτήρα του νομοθετήματος. Ιδίως από την στιγμή που το νομοθέτημα μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλότροπα σε περιπτώσεις επιχειρησιακών ομίλων με θυγατρικές και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις . Επίσης οι έλεγχοι της αγοράς εργασίας δεν αποτελούν πλέον πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας μια και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή.

Θολό είναι το τοπίο σχετικά με τον νέο θεσμό του «εργαζόμενου υπό δοκιμή». Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη «θεσπίζουμε επίσης την περίοδο του δόκιμου εργαζομένου. Ένας εργαζόμενος εντός 6 μηνών, εργάτης σε μία επιχείρηση, μπορεί να λύεται η σύμβασή του αυτομάτως και αζημίως, σε μία περίοδο 6 μηνών”. Αυτό ενώ ήδη με την υφιστάμενη νομοθεσία το δικαίωμα αποζημίωσης απόλυσης θεσμοθετείται μετά τους 12 μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

Οπότε εύλογα κανείς μπορεί να υποθέσει ότι – σύμφωνα με το «φιλικό προς τους επενδυτές» πνεύμα του νομοσχεδίου – κατά πάσα πιθανότητα ο χρόνος για τον οποίο ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση πρακτικά αυξάνεται στους 18 μήνες. Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένονται να περιληφθούν κίνητρα για την εφαρμογής της περίφημης ηλεκτρονικής κάρτας για το ωράριο των εργαζομένων καθώς και διατάξεις για πιο αυστηρά πρόστιμα στις περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η εν λόγω γενικευμένη παρέμβαση στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχει προηγηθεί το νομοσχέδιο του πρώην υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021 και είχε ως βασική μέριμνα την κατάργηση του 8ωρου και την δυνατότητα εργασίας έως 11 ώρες την ημέρα, την διευκόλυνση των απολύσεων, διατάξεις περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος όπως και την ενίσχυση των ατομικών συμβάσεων.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Επιχείρηση καθημερινότητα από την κυβέρνηση: Οι … ξαπλώστρες, η βενζίνη και η αυγουστιάτικη ατζένταΣυνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας επιδιώκει το Μαξίμου, που δεν θέλει να προκύψουν απρόοπτα εν μέσω θέρους. Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά μήνας διακοπών για την πλειοψηφία των Ελλήνων και σε αυτή την χρονική συγκυρία έμφαση από την κυβέρνηση δίνεται σε μία καλοκαιρινή ατζέντα.

Στόχος είναι να κυλήσουν όσο πιο ομαλά γίνεται τα … μπάνια του λαού και να μην ανοίξουν νέα μέτωπα. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται εντατικοποίηση των ελέγχων για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να αντιμετωπιστούν κρούσματα ασυδοσίας.

Το … κίνημα της πετσέτας έφερε για παράδειγμα στο φως τις «καταλήψεις» μεγάλου τμήματος παραλιών από επιχειρήσεις που δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα. Και ήδη διεξάγονται έλεγχοι σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.

Παράλληλα στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή την πορεία των τιμών, κυρίως στα τρόφιμα και στα καύσιμα (με την ανηφόρα στην τιμή της βενζίνης να είναι εντονότερη στα νησιά). Νέα μέτρα στήριξης είναι στα σκαριά με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά και στο τραπέζι είναι μεταξύ άλλων μία νέα παράταση στο Market Pass, η αύξηση των κονδυλίων για το επίδομα θέρμανσης, η «μονιμοποίηση» της στήριξης των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά κ.α.

Στο κυβερνών κόμμα δεν θέλουν να χαθεί το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Στο πλαίσιο αυτό έχει σταλεί.. μήνυμα στους υπουργούς να περιοριστούν σε ολιγοήμερες αποδράσεις και μάλιστα εκ περιτροπής ώστε να μην υπάρξει μαζική «έξοδος» τον Δεκαπενταύγουστο. Άλλωστε οι υπουργοί καλούνται να προετοιμάσουν πριν την ΔΕΘ ένα πλάνο προτεραιοτήτων στον τομέα τους και να καταγράψουν όλα τα ζητήματα που χρήζουν λύσεων

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, ενώ από το κυβερνών κόμμα μιλούν για ένα πακέτο που θα είναι απολύτως κοστολογημένο. Άλλωστε μια ημέρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- και συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου – αναμένονται… ειδήσεις από τον οίκο αξιολόγησης DBRS, με την κυβέρνηση να εστιάζει στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το φθινόπωρο.

Στο δρόμο προς την Διεθνή Έκθεση από την κυβέρνηση δίνουν έμφαση στο τρίπτυχο: οικονομία- μεταρρυθμίσεις- καθημερινότητα. Στο πλαίσιο αυτό μια σειρά νομοσχεδίων είναι στα σκαριά και μεταξύ άλλων θα περάσει από την Βουλή ένα πακέτο μέτρων του υπουργείου Εργασίας (που μεταξύ άλλων θα προβλέπει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για συνταξιούχους που δουλεύουν). Παράλληλα μέσα στο χρόνο αναμένεται και η νομοθετική πρωτοβουλία που θα ανοίγει το δρόμο για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν σε συγκεκριμένες κινήσεις με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, τον εκσυγχρονισμό του κράτους καθώς και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αντιμετωπιστούν παθογένειες ετών και γαλάζια στελέχη σημειώνουν πως στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες έδωσαν σαφή εντολή για να προχωρήσουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ενημέρωση...

Ενημέρωση…