Έρχεται ο ανασχηματισμός – Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Έτοιμος να προχωρήσει και στον περιβόητο ανασχηματισμό για τον οποίο πολλά έχουν γραφτεί –και έχουμε γράψει κι εμείς– εδώ και καιρό, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την τελευταία μικρή αναδιάταξη προσώπων μέσα στο μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό λένε οι πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι οι τελευταίες αλλαγές ήταν απλώς η πρώτη φάση –την οποία αποκαλούν «εσωτερική αναδιάταξη»– και ότι ο ανασχηματισμός θα έρθει σε δεύτερο χρόνο. Τα σχετικά σενάρια τοποθετούν τον δεύτερο αυτό χρόνο πριν από τη ΔΕΘ, ενώ πολλά κυβερνητικά στελέχη περιμένουν αυτή τη φορά να δουν έναν ευρύ και δομικό ανασχηματισμό.

 

Το νέο προσφυγικό κύμα, ο ρόλος της Τουρκίας και τα… ανταλλάγματα – Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις εξελίξεις στο ΑφγανιστάνΚαμπούλ, Αφγανιστάν

Με την εξουσία στο Αφγανιστάν να έχει περάσει στους Ταλιμπάν- και τα διεθνή πρακτορεία να μεταδίδουν εικόνες χάους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ-  το επόμενο διάστημα αναμένεται ένα νέο προσφυγικό κύμα. Με μνήμες από την μεταναστευτική κρίση του 2015 να ξυπνάνε είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ συνεδριάσεων στην Ευρώπη προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στην ελληνική πλευρά, καθώς δημιουργούνται νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και η Τουρκία αναδεικνύεται σε σημαντικό παίχτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα. Ο ρόλος της Άγκυρας αναβαθμίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανοίγει η συζήτηση για τη βοήθεια που θα δοθεί σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν προκειμένου να υποδεχθούν τους πρόσφυγες (και να μην υπάρξει ρεύμα προς την Ε.Ε).  Η Αθήνα αναμένεται να υποστηρίξει μία τέτοια ευρωπαϊκή πρόταση, με την κυβέρνηση να «κοιτά» και προς τη συμφωνία του 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Η συμφωνία προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και επομένως μπορούν να επιστρέψουν μετανάστες από ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα προβλεπόταν οικονομική βοήθεια στην Άγκυρα, ενώ η Ε.Ε. θα  υποδέχονταν από την πλευρά της πρόσφυγες από τη Συρία (λόγω της κατάστασης που επικρατούσε τότε). Ωστόσο, η συμφωνία είχε πολλά τρωτά σημεία, με την Τουρκία να μην δέχεται στην πράξη επιστροφές από την Ελλάδα ενώ οι ροές προς τα νησιά και τον Έβρο αυξομειώνονταν ανάλογα και με το σχεδιασμό της Άγκυρας.

Επικαιροποίηση της συμφωνία στο τραπέζι

Μια επικαιροποίηση αυτής της συμφωνίας αναμένεται να μπει στο τραπέζι, ωστόσο μέχρι τότε τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να διαχειριστούν ένα ακόμα θέμα. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση το Αφγανιστάν δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής χώρα» για την επιστροφή όσων έχουν έρθει σε ευρωπαϊκό έδαφος και ήδη μια σειρά κρατών (όπως η Γερμανία και Ολλανδία) δεν προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις.

Πάντως, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία το μεγάλο ερώτημα είναι ποια «ανταλλάγματα» θα ζητήσει η Τουρκία, που έχει επανειλημμένα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό για να αποκομίσει οφέλη. Να σημειωθεί πως η Άγκυρα φιλοδοξεί να είναι μία από τις χώρες που θα έχουν σημαντικό ρόλο στο νέο γεωπολιτικό παιχνίδι. Υπενθυμίζεται πως είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, ενώ είναι μία από τις χώρες που διατηρεί ανοιχτή την πρεσβεία της στο Αφγανιστάν.

Μία πρόγευση των επόμενων κινήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έδωσε πάντως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Μίλησε για «ασφαλή διαμονή σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν», ενώ σημείωσε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος  «όταν δεν δώσαμε αρκετά χρήματα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και σε άλλα προγράμματα βοήθειας και οι άνθρωποι έφυγαν από την Ιορδανία και τον Λίβανο προς την Ευρώπη».
Από σήμερα ξεκινά ένας κύκλος συνεδριάσεων για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, καθώς δεν αναμενόταν πως θα είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις. Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κατάσταση και ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα επίσης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Το θέμα μπαίνει αύριο  και  στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί ψηφιακά.  Οι πέντε μεσογειακές χώρες ζητούν με επιστολή να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κατερίνα Κοκκαλιάρη