Έρχεται “βαρύς λογαριασμός” στον προϋπολογισμό για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα — Μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς — Ανακύκλωση συσκευών: Έγκριση για μόλις έναν στους έξι

Power Pass

Ο μηχανισμός των επιδοτήσεων στο ρεύμα αναμένεται να πιέσει δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό καθώς οι νέοι τιμοκατάλογοι που αναμένονται τη Δευτέρα από τους παρόχους ρεύματος παραπέμπουν σε υψηλές τιμές λιανικής.

Μεγάλο είναι το δημοσιονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει ο προϋπολογισμός για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος με δεδομένες τις τιμές που διαμορφώνονται ήδη στην αγορά ενέργειας.

Οι πάροχοι, δε, τη Δευτέρα καλούνται, με βάση το νέο πλαίσιο, να δώσουν τιμές λιανικής ανά κιλοβατώρα, χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, και ήδη τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο παραπέμπουν σε φουσκωμένα τιμολόγια που ξεκινούν από τα 47-50 λεπτά ανά κιλοβατώρα και φτάνουν ακόμη και και σε διπλάσιες τιμές, το 1 ευρώ δηλαδή.

Ουσιαστικά, είναι ορατός ο κίνδυνος, εφόσον τα σενάρια αυτά επιβεβαιωθούν και δεν στηθεί “ανάχωμα” με τη ΔΕΗ, που μπορεί να βασιστεί σε λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, για να “πιέσει” τις τιμές, να απαιτηθούν μεγάλα ποσά για επιδοτήσεις. Αυτό. θα πιέσει και δημοσιονομικά τον προϋπολογισμόαλλά και θα “εξαερώσει” μονομιάς τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, έστω κι αν αυτό έχει τις πρώτες σημαντικές εισροές από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαφόν, ανα τεχνολογία παραγωγής, στη χονδρεμπορική αγορά, ενώ αναμένει και το φόρο από τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη, που εκτιμάται ότι θα είναι στα 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τελικές τιμές στον καταναλωτή στα περσινά επίπεδα δηλαδή περίπου 18-20 λεπτά ανά κιλοβατώρα,

Το βάρος

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πάει, σε μηνιαία βάση, στο 1,2 – 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προϋπολογισμένα περίπου 850 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο, στη βάση τιμών αερίου μέχρι 100 ευρώ ανά MWh.

Οι τιμές

Να σημειωθεί ότι για σήμερα νέο ράλι καταγράφεται στη μέση χονδρική τιμή, καθώς διαμορφώθηκε στα 426,92 ευρώ/MWh. την ώρα που στις 19/7 η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής στην αγορά Επόμενης ημέρας είχε διαμορφωθεί στα 297,22 ευρώ. Όσο δε για τη μέση τιμή χονδρικής μέχρι τώρα για τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 320, 75 ευρώ/MWh.

Έτσι, το αβέβαιο τοπίο με το συνεχές ράλι των τιμών φυσικού αερίου σπρώχνει και τις τιμές ρεύματος, έστω κι αν αυτές πλέον έχουν “πλαφόν” που, όμως, για τις θερμικές μονάδες, ανανεώνεται δυναμικά, ανά μήνα. Παράλληλα, δημιουργείται μεγάλος προβληματισμός στους παρόχους ενέργειας εν όψει της δημοσιοποίησης των τιμοκαταλόγων για τον μεθεπόμενο μήνα, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου.

Δηλαδή, πολλοί πάροχοι έχοντας μεγάλη δυσκολία να προβλέψουν το τοπίο και θέλοντας να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις φέρονται έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις με τιμολόγηση της κιλοβατώρας, ακόμη και σε υψηλές τιμές, ώστε να αποφύγουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Παρέμβαση σε επίπεδο ΕΕ

Στο φόντο αυτό το οικονομικό επιτελείο εστιάζει στην ανάγκη παρεμβάσεων στην αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ αλλά και στην πορεία υλοποίησης των δράσεων αντικατάστασης της μεγάλης εξάρτησης που έχει η χώρα στην ηλεκτροπαραγωγή από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμουμε αφορμή την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης με την πρόταση της Κομισιόν για την μείωση 15% στην χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου, η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και κοινές αγορές αερίου στην ΕΕ. “Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και όσον αφορά τις τιμές, την πολιτική διάσταση δηλαδή του φυσικού αερίου, και σε ό,τι αφορά την προμήθεια, και σε αυτές τις προτάσεις θα επιμείνουμε”, είπε ο Οικονόμου.

“Νομίζω οι Ρώσοι θα προσπαθουν να συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας για να κρατούν τις τιμές υψηλότερα. Αλλά όταν γεμίσουν οι αποθήκες, μια τέτοια στάση θα έχει μικρή επίδραση στις τιμές” ανέφερε πριν λίγες μέρες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σε σχέση με το πώς προβλέπεται η εξέλιξη των τιμών προσθέτοντας ότι “η παράλληλη περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΠΕ, η χρήση λιγνίτη, ΑΠΕ και ντίζελ περιορίζουν τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα” κάτι που επηρεάζει το σημαντικά το ΑΕΠ. “Ανά δέκα ευρώ αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο, η επιβάρυνση είναι μεγάλη στην πορεία του ΑΕΠ. Αλλά η όλη εξέλιξη εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μπει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα. Με παλιές καταναλώσεις η άνοδος 10 ευρώ στη τιμή του αερίου, δημιουργεί κόστος στην οικονομία που υπερβαίνει τα 600 εκ. Σίγουρα, όμως, έχουμε μείωση κατανάλωσης και υποκατάσταση του φυσικού αερίου. Κι αυτό θα συνεχίζεται σε όλην την επόμενη πορεία” σημείωσε το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου περιγράφοντας το όλο δημοσιονομικό σκηνικό που παραπέμπει στη λήψη αποφάσεων για τις όποιες κινήσεις το φθινόπωρο

Οι καταναλωτές κόβουν τα ψώνια για να πληρώσουν το ρεύμα

Πάντως, παρά ταύτα, οι καταναλωτές περνούν δύσκολα, με ναν στους να δηλώνουν ότι θα κόψει τα ψώνια στο επόμενο εξάμηνο για να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Το καταναλωτικό κλίμα το τελευταίο εξάμηνο, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του ΣΕΛΠΕ και του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζει επιδείνωση.

Η αρνητική επίδραση του κόστους ενέργειας στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών είναι εμφανής, καθώς το 53% των καταναλωτών θα περιορίσει τις δαπάνες στην αγορά προϊόντων, ενώ θα αυξήσει τις δαπάνες για λογαριασμούς.

Πρακτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές περικόπτουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών για να πληρώσουν το κόστος ενέργειας και καυσίμων.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Μάχη με τις φλόγες για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς

Τραγικές στιγμές για τον Έβρο και όλη τη χώρα. Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας. Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία. Συνεχής ενημέρωση με όλες τις εξελίξεις.

Μεγάλη μάχη δίνουν ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής για να θέσουν υπό έλεγχο το δύσκολο πύρινο μέτωπο στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου.

Οι εστίες είναι πολλές και βρίσκονται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, που είναι η μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας..

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν εκ νέου στην περιοχή και εναέρια μέσα, ενώ στο σημείο βρίσκονται 291 πυροσβέστες με εννέα ομάδες πεζοπόρων.

Η νύχτα ήταν εφιαλτική, καθώς, παρά το γεγονός ότι η φωτιά δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω των πολύ ασθενών ανέμων, εντούτοις καίει μέσα στο ώριμο και πυκνό πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, κάτι που κάνει το έργο κατάσβεσης πολύ δύσκολο.

Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία

Χωρίς ενεργό μέτωπο και οριοθετημένες είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα σε δασικές εκτάσεις στις περιοχές Τραγανό και Βάρδα στην Ηλεία, ενώ η φωτιά στην περιοχή ‘Αγναντα παρουσιάζει καλή εικόνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή Τραγανό του δήμου Πηνειού εξακολουθούν να επιχειρούν 38 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα και 14 οχήματα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση.

Στην περιοχή της Βάρδας, του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ώστε να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή ‘Αγναντα του δήμου Ήλιδας, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που συνεχίζουν να επιχειρούν, αποτελούνται από 115 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 36 οχήματα.

Η φωτιά, όπως προαναφέρθηκε, παρουσιάζει καλή εικόνα και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εξακολουθούν να επιχειρούν, προκειμένου να την ελέγξουν πλήρως.

Σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, υπάρχει ετοιμότητα, ώστε να επιχειρήσουν εναέρια μέσα και στις τρεις φωτιές, εάν αυτό βέβαια χρειαστεί.

 

Ανακύκλωση συσκευών: Έγκριση για μόλις έναν στους έξι

Κοντά στις 900.000 αιτήσεις για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών υπεβλήθησαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνοντας ότι από σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, οι αρχικοί πίνακες κατάταξης βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/ και στη θέση Αποτελέσματα Αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, σε όλη την επικράτεια υποβλήθηκαν 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες 149.948 κατατάσσονται στις «καταρχήν επιλέξιμες».

Οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/, μέσα από την ειδική «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων», η οποία θα βρίσκεται στην ενότητα Επικοινωνία. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται έως και τις 28/7/2022. Για να είναι δυνατή η εξέταση της ένστασης θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:

  • Τον μοναδικό κωδικό της αίτησης που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, για λόγους ταυτοποίησης.
  • Το ΑΦΜ του αιτούντα.
  •  Την τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και την επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων.

Μετά τη λήξη της διαδικασίας των ενστάσεων, θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Λόγω του ιδιαίτερα έντονου ενδιαφέροντος που έδειξαν οι πολίτες για το πρόγραμμα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει ότι διερευνά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος και να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους να προχωρήσουν στην αντικατάσταση παλιών συσκευών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που «τρέχει» έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι ήταν όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Με την υλοποίηση της δράσης, το υπουργείο εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά -έως και 40%- την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η μείωση του λογαριασμού ενός νοικοκυριού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση, ανάλογα με την κατηγορία της νέας συσκευής που θα αντικατασταθεί.