Έριξαν τους τόνους Πούτιν και Ερντογάν για την κατάσταση σε Λιβύη και Συρία – Λιβύη: Χάφταρ και Σάρατζ στο ίδιο τραπέζι υπό τον ΟΗΕ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν

Ο Β. Πούτιν επισήμανε στον Ρ.Τ. Ερντογάν “την σημασία του άμεσου τερματισμού των συνεχιζόμενων ευρείας κλίμακας πολεμικών συγκρούσεων στην χώρα που έχουν προκαλέσει πολυάριθμα θύματα και καταστροφές”.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση στην Λιβύη αλλά και την κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος «κατά την εκτενή συζήτηση για την κατάσταση στην Λιβύη» , όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του «την σημασία του άμεσου τερματισμού των συνεχιζόμενων ευρείας κλίμακας πολεμικών συγκρούσεων στην χώρα που έχουν προκαλέσει πολυάριθμα θύματα και καταστροφές».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην σημασία της επανάληψης του ενδολιβυκού διαλόγου στην βάση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου, οι οποίες επικυρώθηκαν με την απόφαση 2510 του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως και άλλων πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην διευθέτηση της κρίσης, αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση του.

Πούτιν και Ερντογάν επισήμαναν την σημασία του ελέγχου σε σχέση με την τήρηση της εκεχειρίας στην Συρία και την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών ομάδων στο Ιντλίμπ.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την σημασία της αποκατάστασης των εμπορικών οικονομικών και ανθρωπιστικών σχέσεων στο βαθμό που αίρονται τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Λιβύη: Χάφταρ και Σάρατζ στο ίδιο τραπέζι υπό τον ΟΗΕ

 Λιβύη: Χάφταρ και Σάρατζ στο ίδιο τραπέζι υπό τον ΟΗΕ
Συναινούν Χαφτάρ-Σαράτζ για διαπραγματεύσεις για το Λιβυκό σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Οι δύο αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σαγέντ Αλ-Σαράτζ, και ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Χαλίφα Χάφταρ, είναι «πλήρως δεσμευμένες» στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός δήλωσε ότι οι έως τώρα επαφές με τις δύο πλευρές ήταν «παραγωγικές» και επιτεύχθηκε εκατέρωθεν συμφωνία για συζητήσουν τις εξελίξεις επί του λιβυκού εδάφους. Όπως ανακοινώθηκε, έχουν ήδη συμφωνήσει στο προσχέδιο των θεμάτων που θα τεθούν προς συζήτηση.

Η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια των τελευταίων εξελίξεων σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς ο Χαλίφα Χάφταρ χάνει συνεχώς έδαφος από τις κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας. Επίσης, η Αίγυπτος, που στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, έχει προτείνει την διεξαγωγή συνόδου στη Γενεύη και παράλληλη κατάπαυση πυρός.

Υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έχει ταχθεί και η Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο να δηλώνει ότι «γρήγορες και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις είναι τώρα απαραίτητες για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός και την επανέναρξη των ενδο-λιβυκών πολιτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

«Ήρθε η ώρα. Είναι καιρός όλοι οι Λίβυοι, σε κάθε στρατόπεδο, να αναλάβουν δράση, ώστε ούτε η Ρωσία ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα να μπορούν να παρεμβαίνουν στην κυριαρχία της Λιβύης για τους τα δικά τους συμφέροντα», τόνισε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία ή ακόμα στην Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η Τουρκία πάντως απέρριψε την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη, λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό έχει στόχο να σώσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ μετά την αποτυχία της επιχείρησής του για την κατάληψη της Τρίπολης. «Η προσπάθεια εκεχειρίας του Καΐρου ήταν αποτυχημένη εξ αρχής. Αν πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια πλατφόρμα που φέρνει όλες τις πλευρές μαζί», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην εφημερίδα Hurriyet. «Η έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να σωθεί ο Χάφταρ δεν μας μοιάζει ειλικρινής ή πιστευτή», πρόσθεσε.