Έρευνα: Οι καταναλωτές αδιαφορούν για την ποιότητα και επιλέγουν τρόφιμα μόνο βάσει κόστους — Ολοκλήρωσε την κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου

Θηλιά στον λαιμό των καταναλωτών έχει γίνει η ακρίβεια στα τρόφιμα σύμφωνα με τα δραματικά στοιχεία που κατέγραψε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, ενώ σύμφωνα με την έρευνα απόλυτο κριτήριο είναι το κόστος ανεξαρτήτως ποιότητας.

Μάλιστα σύμφωνα με το συμπέρασμα της έρευνας οι δραματικές συνθήκες επιβάλλουν στους Έλληνες να ξεχάσουν για τους ίδιους και τα παιδιά τους κάθε φροντίδα που αφορά την υγεία και την ποιότητα.

Τον Απρίλιο του 2020, η Υγιεινή και Ασφάλεια ήταν η απόλυτη προτεραιότητα των καταναλωτών στις επιλογές που έκαναν στο ράφι του σούπερ μάρκετ, τους πάγκους των λαϊκών αγορών, τα κρεοπωλεία κτλ. Λιγότερο από τρία χρόνια μετά, από το 31% αυτή η προτεραιότητα αφορά πλέον μόλις το 7%.

Η έρευνα καταγράφει την αγωνιώδη προσπάθεια των νοικοκυριών να προστατεύσουν ενήλικες και παιδιά από την διατροφική κρίση που αντιμετωπίζουν. Ενώ τον Απρίλιο του 2020 η ποιότητα των καταναλωνώμενων προϊόντων προτασσόταν ως κριτήριο από το 14% (τέταρτη κατά σειρά), σήμερα με 18% είναι δεύτερη, με τους πολίτες να «ξεχνάνε» για χάρη της την άνεση/ευκολία στις αγορές τους, αλλά και να ανησυχούν περισσότερο γι’ αυτήν.

Τα χρήματα που δίνουν για τρόφιμα, ήταν κριτήριο μόλις για το 17%. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος είναι πλέον απόλυτο κριτήριο για το 65%, δηλαδή για δύο στους τρεις.

Πηγή: ielka.gr

Ο αντίκτυπος για τον Έλληνα παραγωγό και την ελληνική βιομηχανία τροφίμων είναι σαφής, καθώς είναι ανύπαρκτη ως κριτήριο η προέλευση των προϊόντων.

Η ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ αναφέρει σαφώς «το πόσο έντονη είναι η στροφή του αγοραστικού κοινού στην εξοικονόμηση χρημάτων … τον τελευταίο χρόνο από τον Ιούλιο και μετά, η χρηματική δαπάνη αποτελεί το βασικό κριτήριο, αλλά ειδικά στις τελευταίες μετρήσεις η ένταση είναι εντυπωσιακή. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό του αγοραστικού κοινού που αγόραζε με βασικό κριτήριο τα χρήματα κινούταν περί το 30% και σε ίδια επίπεδα με τα ποιοτικά κριτήρια, σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 60%. Το στοιχείο αυτό δείχνει πόσο έντονη είναι η ανησυχία του κοινού και την αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά».

Τα νοικοκυριά αναγκάζονται σε άμεσες αλλαγές στις καταναλωτικές τους συνήθειες:

  • 8 στους 10 καταναλωτές ακυρώνουν δαπάνες διασκέδασης
  • 2 στους 3 μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος και αναβάλουν εργασίες συντήρησης-επισκευής
  • 1 στους 2 μειώνουν τις αγορές τους για βασικά καταναλωτικά είδη π.χ. διατροφή
Πηγή: ielka.gr

 

Ολοκλήρωσε την κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη ΔημητρίουΕιδικό Δικαστήριο : «Η Ράικου έκανε μία ηρωική έξοδο» είπε η πρώην  εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου | Reader

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, για δεύτερη ημέρα σήμερα, κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο που δικάζεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Αναλυτικότερα, η κυρία Δημητρίου κατά την 21η ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών ανέφερε ότι «ουδέποτε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρενέβη στο έργο της» και προσέθεσε ότι ούτε οι συνάδελφοί της Ελένη Ράϊκου και Παναγιώτης Αθανασίου της είχαν μιλήσει για οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο τους εκ μέρους του κατηγορούμενου,

Σε σχετική ερώτηση για την κομματική ταυτότητα που της είχε αποδώσει η Ελένη Ράϊκου, η μάρτυρας απάντησε: «Όχι μόνο δεν έχω κομματική ταυτότητα, αλλά δε με χωράει κανένα κόμμα, είμαι ένα ελεύθερο άτομο που έχω θυσιαστεί για τη Δικαιοσύνη. Αν επιλέχθηκα από την τότε κυβέρνηση είναι ίσως γιατί το έργο μου και τις δράσεις μου στις φυλακές, στο ΚΕΘΕΑ, και με τα ανήλικα, τα γνώριζε ο τότε υπουργός».

Ακόμη, η κυρία Δημητρίου, αναφέρθηκε στην γνωστή επίσκεψη του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) Δημήτρη Τζανακόπουλου στο γραφείο της. Συγκεκριμένα, ανέφερε η κυρία Δημητρίου: «Λίγο πριν έρθει η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα, στο γραφείο μου ήρθε ο κ. Τζανακόπουλος. Είχε κλείσει το ραντεβού πριν από ημέρες. Εγώ ήθελα να έρχονται οι πολιτικοί στο γραφείο μου και εκεί επάνω είπα το ότι ήρθε ο κ. Τζανακόπουλος. Με ρώτησε για τη Novartis, του είπα ότι προχωράει και έφυγε. Δεν ήξερα ότι θα έρθει και η κυρία Τουλουπάκη».

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022.