Έξοδο των ανεμβολίαστων υγειονομικών από το ΕΣΥ προανήγγειλε Πλεύρης — Ανδρουλάκης: Απροστάτευτοι οι ταχυδιανομείς με τον νόμο Χατζηδάκη

Επιμένει ο Πλεύρης: Πολύ μεγαλύτερη η μετάδοση του κορονοϊού στην εστίαση  από τις εκκλησίες | ROSA.GR

Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει έως και έξοδο από το ΕΣΥ για υγειονομικούς που δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, έως τις 31 Μαρτίου, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο OPEN:

«Είμαστε κοντά στο να αποφασίσουμε να γίνει μόνιμη διαδικασία ο εμβολιασμός για κορωνοϊό στους υγειονομικούς. Αν υπάρξει αυτό το πρωτόκολλο αυτό σημαίνει ότι για να μείνεις σε αυτή την υπηρεσία πρέπει να είσαι εμβολιασμένος».

«Καλώ όσους είναι σε αναστολή έως τις 31 Μαρτίου να εμβολιαστούν καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να πούμε ή μένετε στο σύστημα υγείας εμβολιασμένοι ή βρίσκεστε εκτός ΕΣΥ» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης αυτό θα γίνει «με νομοθετική ρύθμιση» προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα δείχνουν ότι θα μας συνοδεύει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό οπότε οι θέσεις που είναι σε αναστολή δεν μπορεί να παραμένουν κενές επ’ αόριστον. Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές θα υπάρξουν προκηρύξεις για την κάλυψή τους».

Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών λέγοντας ότι «συνδέεται με την πορεία των εμβολιασμών».

«Αν εξεταστεί περαιτέρω δεν θα έχει χαρακτηριστικά κατηγοριών αλλά ποιοι επιβαρύνουν περισσότερο το σύστημα υγείας αλλά θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί γιατί κινούμαστε με ρυθμούς άνοιξης όσον αφορά τους εμβολιασμούς», ανέφερε.

Για τα μέτρα στα νυχτερικά κέντρα διασκέδασης

Σε σχέση με τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ο κ. Πλεύρης τόνισε:

«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορούν τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μία συζήτηση τη Δευτέρα να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν πχ όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα».

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», συμπλήρωσε.

Για τις μάσκες και τα πρόστιμα

Για τις μάσκες και για το αν υπάρχει πρόστιμο σχολίασε:

«Να ξέρετε δεν είχε φύγει ποτέ η υποχρέωση της μάσκας σε κάποιες κατηγορίες με διοικητικό πρόστιμο άρα παραμένει το ίδιο», είπε και συμπλήρωσε «Εμείς τι κάναμε; Μέσα στην υπουργική απόφαση που έβγαινε και έλεγε κλειστούς χώρους και ανοιχτούς σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός δεδομένου και της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά και επειδή τουλάχιστον στη διάρκεια των εορτών και στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει συνωστισμός για να είναι σαφές το μήνυμα το επεκτείναμε σε όλους τους χώρους. Άρα παραμένει με διοικητικό πρόστιμο».

Ανδρουλάκης: Απροστάτευτοι οι ταχυδιανομείς με τον νόμο Χατζηδάκη

Όσοι δουλεύουν στις υπηρεσίες ντελίβερι, καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες και αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι β’ κατηγορίας, χωρίς βασικά εργασιακά δικαιώματα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους εργαζόμενων στον επισιτισμό και διανομέων φαγητού και ποτού.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε πως «πλέον σε πολλά κράτη, οι ταχυδιανομείς θεωρούνται μισθωτοί εργαζόμενοι, με πλήρη δικαιώματα και κανόνες ασφάλειας. Είναι αδιανόητο γιατί δεν συμβαίνει αυτό και στη χώρα μας. Θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω για τη συζήτηση που είχαμε σήμερα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου που αυτές τις ημέρες για να προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο δεν βρίσκεστε με την οικογένειά σας όπως άλλοι εργαζόμενοι. Σας εύχομαι πραγματικά από την καρδιά μου, καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά».

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

→ Μόνο κατά το 2021 θρηνήσαμε 30 νεκρούς ταχυδιανομείς.

→ Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ντελίβερι καλούνται να αντεπεξέλθουν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες. Εργάζονται συνήθως χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας και με εξοπλισμό που συχνά καλύπτουν με δικά τους έξοδα. Αντιμετωπίζονται δε, ως εργαζόμενοι β’ κατηγορίας, χωρίς βασικά εργασιακά δικαιώματα. Στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, το ΣΕΠΕ παραμένει βουβός παρατηρητής.

→ Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη, άφησε απροστάτευτους τους εργαζομένους του κλάδου ως “ελεύθερους επαγγελματίες”. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής τα είδαμε με την απόφαση γνωστής πλατφόρμας διανομής φαγητού, που ανατράπηκε μόνο μετά τη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων και μεγάλου μέρους της κοινωνίας

→ Πάγια θέση του Κινήματός μας είναι ότι οι ταχυδιανομείς πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί, απολαμβάνοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτή είναι άλλωστε και η κατεύθυνση που επιλέγουν όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες νομοθετικές αλλαγές, ώστε να κατοχυρωθεί το τεκμήριο μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου.

→ Για να διασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα και τους κανόνες ασφάλειάς τους, προτείνουμε την ένταξη των εργαζόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς επίσης και την διασφάλιση συνθηκών ασφαλείας, με μέτρα όπως: η στέγαση και προφύλαξη των διανομέων από τις καιρικές, συνθήκες, η οριοθέτηση των ζωνών διανομής και η θέσπιση ανώτατου ορίου χιλιομέτρων, η ορθολογική αποζημίωση των καυσίμων, παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού (μηχανάκι, εταιρικό κινητό, κ.α.), αλλά και μέσων ατομικής προστασίας.