Ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα με κινεζικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία — Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά. Το έγκλημα συνεχίζεται… — Αλβανία: Το αποπαίδι της Ευρώπης

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ «παρεισέφρησε παράνομα» σε ύδατα κοντά στα νησιά Σπράτλι, στη Νότια Σινική Θάλασσα, προσθέτοντας πως επιτήρησαν την πορεία του και κατόπιν το απώθησαν.

«Οι ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ αποτελούν σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», στηλίτευσε ο Τιαν Τζουνλί, εκπρόσωπος της διοίκησης νοτίου θεάτρου του κινεζικού Στρατού Απελευθέρωσης του Λαού.

Το καταδρομικό, το USS Chancellorsville, διέπλευσε πρόσφατα το στενό της Ταϊβάν.

Δεν έχει υπάρξει ως αυτό το στάδιο αντίδραση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τιαν, η παρείσφρηση του πολεμικού δείχνει ότι η Ουάσιγκτον «προκαλεί κινδύνους για την ασφάλεια» στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς βάλθηκε να επιβάλει «την ηγεμονία της» στη ναυσιπλοΐα και «τη στρατιωτικοποίηση» της περιοχής.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα παραμείνουν σε κατάσταση συναγερμού, ανέφερε η διοίκηση νοτίου θεάτρου μέσω της πλατφόρμας WeChat.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα. Το ζήτημα συγκαταλέγεται στις πολλές εστίες των εντάσεων στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον απορρίπτει αυτές που χαρακτηρίζει παράνομες εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στην περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, τόσο λόγω του πλούτου της σε φυσικούς πόρους, όσο κι επειδή αποτελεί μείζονα θαλάσσια οδό για το παγκόσμιο εμπόριο. Αμερικανικά πολεμικά διαπλέουν τη Νότια Σινική Θάλασσα ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια επικαλούμενα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, κάνοντας στην πράξη επιδείξεις δύναμης.

 

Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά. Το έγκλημα συνεχίζεται…image

Σήμερα το πρωί, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους σε ξεχωριστά..

Σήμερα το πρωί, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους σε ξεχωριστά περιστατικά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ένας Παλαιστίνιος υπέκυψε αφού τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα που έριξαν Ισραηλινοί στρατιώτες στη Μπέιτ Ομάρ, κοντά στη Χεβρώνα. Ο ισραηλινός στρατός, ισχυρίζεται ότι μέλη της συνοριακής Αστυνομίας, άνοιξαν πυρ κατά ομάδας Παλαιστινίων, όταν κατά την διάρκεια της νύχτας δυο στρατιωτικά οχήματα «δέχθηκαν επίθεση» έξω από την πόλη.

Στη συνέχεια, στην Καφρ Έιν, κοντά στη Ραμάλα που είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Τζάουαντ και ο Ντάφερ Αμπντούλ Ράχμαν Ριμάουι, δύο αδέλφια ηλικίας 22 και 21 ετών, σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, πρόσθεσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Εδώ και μήνες στη Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις του και έχει εξαπολύσει πάνω από 2.000 εφόδους στη Δυτική Όχθη, ειδικά στους τομείς της Τζενίν και της Ναμπλούς.

Οι επιδρομές του, κατά τη διάρκεια των οποίων ξεσπούν συχνά συγκρούσεις με τον παλαιστινιακό πληθυσμό, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 128 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό στη Δυτική Όχθη εδώ και περίπου επτά χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Αλβανία: Το αποπαίδι της ΕυρώπηςΑλβανία: Το αποπαίδι της Ευρώπης

Διαφθορά και φτώχεια τυραννούν την Αλβανία, την πιο φτωχή χώρα των δυτικών Βαλκανίων

Στα μέσα του Νοέμβρη αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ταρακούνησαν την πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, από διαμαρτυρόμενους πολίτες που αντιτίθεντο στην εκτεταμένη διαφθορά και την αυξανόμενη φτώχεια. Οι συνθήκες διαβίωσης στην Αλβανία ήταν από τις πιο υποβαθμισμένες σε ολόκληρη την Ευρώπη πριν ακόμη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πανδημία και τις επακόλουθες κρίσεις που επέφεραν στην οικονομία ολόκληρου του πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά η προσοχή που τραβά αυτό το μικρό, βραχώδες κομμάτι της ευρωπαϊκής γεωγραφίας είναι δυσανάλογα μικρή με το μέγεθος των προβλημάτων που καλείται να υπερκεράσει.

Φτώχεια και διαφθορά

Στις διαδηλώσεις στα Τίρανα οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την ακρίβεια, την έλλειψη προοπτικής για τους νέους και την εκτεταμένη διαφθορά που χαρακτηρίζουν τη δημόσια σφαίρα της χώρας. Οσον αφορά τις τιμές στα βασικά είδη, ο πληθωρισμός έχει αυξήσει κατά 8% αυτό το έτος το κόστος απόκτησης βασικών αγαθών όπως τρόφιμα και καύσιμα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το ποσοστό του πληθυσμού της Αλβανίας που βρισκόταν το 2021 κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν στο 22%. Η ανεργία στον γενικό πληθυσμό για το ίδιο έτος βρισκόταν στο 11,3%, ενώ για τους νέους 15-24 ετών το ποσοστό σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (INSTAT) αγγίζει το 30%. Οι δύο αυτοί παράγοντες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι Αλβανοί επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ετσι, η Αλβανία είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη διασπορά σε σχέση με τον πληθυσμό τους, αφού το 2020 το 30,7% του πληθυσμού που γεννήθηκε στη χώρα ζούσε στο εξωτερικό. Για το ίδιο έτος μόνο η Γουιάνα και η Βοσνία Ερζεγοβίνη είχαν μεγαλύτερη διασπορά. Ενα από τα συνθήματα των διαδηλωτών στρεφόταν κατά της αδράνειας του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, που δεν κάνει αρκετά πράγματα για να κρατήσει τους νέους στη χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκουν καταφύγιο στις γειτονικές Ιταλία και Ελλάδα, στη Γερμανία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια η κρατική διαπλοκή με ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα (state capture) έχει αυξηθεί σημαντικά τα χρόνια μεταξύ 2008 και 2019. Κύριος μοχλός αυτής της εξάπλωσης, σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, είναι η εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και υπηρεσιών της χώρας. Η έκθεση της οργάνωσης συνεχίζει αναφέροντας: «Αυτό έχει καταστεί δυνατόν από ανεπαρκείς θεσμικούς ελέγχους και μια πολιτικοποιημένη δημόσια διοίκηση που έχει υποστηριχτεί από ένα διεφθαρμένο δικαστικό σώμα που εξασφαλίζει ατιμωρησία στους δράστες», ενώ δεν παραλείπει να τονίσει τους δεσμούς της πολιτικής με το οργανωμένο έγκλημα…

Είσοδος στην ΕΕ

Η Αλβανία για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της έχει αιτηθεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον Απρίλιο του 2009. Η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη από το 2014, όμως μόλις τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους η ΕΕ ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της. Ο ίδιος ο Ράμα έχει παραδεχτεί ότι οι συνομιλίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν καιρό. Οχι μόνο για την πλειάδα θεμάτων που άπτονται του κράτους δικαίου τα οποία πρέπει να λύσει η Αλβανία, αλλά και για τη γενικότερη δυσθυμία που επιδεικνύει η ΕΕ αναφορικά με την επέκτασή της – ειδικά στα δυτικά Βαλκάνια που χρειάζονται οικονομική βοήθεια.