Ένταση πάλι στο Καστελόριζο: Η νέα ελληνική NAVTEX, η γκάφα και η αντι-NAVTEX της Τουρκίας – Γερμανικός Τύπος: Η Αγία Σοφία ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας

 Ένταση πάλι στο Καστελόριζο: Η νέα ελληνική NAVTEX, η γκάφα και η αντι-NAVTEX της Τουρκίας

Η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, παραμένει εύθραυστη, καθώς προκλήθηκε νέο επεισόδιο μετά την άσκηση με πραγματικά πυρά που ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα αρχικά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι πρόκειται για NAVTEX, του πολεμικού ΝΑυτικού.

Η NAVTEX δεν εκδόθηκε όμως από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αλλά από το Λιμενικό! Αφορά λοιπόν άσκηση του Λιμενικού που ήταν προγραμματισμένη να γίνει ανοιχτά από το Καστελόριζο, σε ελληνικά χωρικά ύδατα, και με πυρά.

Συγκεκριμένα, αρχικά η ελληνική πλευρά ενημέρωσε πως θα προχωρήσει σε ασκήσεις πυρών κατά το επόμενο τετραήμερο (από 27 έως 30 Αυγούστου) που θα πραγματοποιηθούν στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Η ελληνική Navtex

ZCZC QA81

 • 261115 UTC JUL 20
 • STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN. 413/20
 • THALASSA KASTELORIZOU
 • NISOS MEGISTI
 • ASKISEIS PYRON STIS:
 • 270400Z-271600Z JUL 20
 • 280400Z-281600Z JUL 20
 • 290400Z-291600Z JUL 20
 • 300400Z-301600Z JUL 20
 • STIN PERIOCHI POY PERIKLEIETAI APO
 • TA STIGMATA:
 • 36-03,35B 029-35,32A
 • 36-03,35B 029-33,56A
 • 35-05,40B 029-36,03A
 • 36-05,32B 029-33,51A
 • APAGOREYSI DIELEYSIS – PROSEGGISIS
 • AKYROSI MINIMATOS STIS 301700 UTC JUL 20
 • NNNN

Συνήθως, όμως, τέτοιες ασκήσεις γίνονται στα έξι μίλια και δεν συνηθίζεται η έκδοση NAVTEX. Το ότι εκδόθηκε, για μια τέτοια άσκηση, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι απαράδεκτο λάθος και προκαλεί τουλάχιστον ερωτήματα.

Η Άγκυρα εξέφρασε άμεσα τις ενστάσεις της: με δική της αντι-Navtex, ενημέρωσε πως θεωρεί παράνομη την ελληνική ενέργεια στην περιοχή του Καστελόριζου.

Η τουρκική αντι-Navtex

 • TURNHOS N/W : 0991/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 26-07-2020 18:02)
 • TURNHOS N/W : 0991/20
  MEDITERRANEAN SEA
 • IRAKLEIO RADIO NAVTEX MESSAGE NUMBER HA81-413/20 AND NAVWARN 1089/2020 ARE VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CASTELLORIZO ISLAND IN ACCORDANCE WITH THE 1947 PARIS PEACE TREATY.
 • CANCEL THIS MESSAGE 301700Z JUL 20.

Αν και την ελληνική άσκηση διοργανώνει το Λιμενικό Σώμα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι με την ενέργεια αυτή παραβιάζεται το καθεστώς αποστρατικοποίησης στο Καστελόριζο, όπως ισχύει με τη συνθήκη του Παρισιού από το 1947.

Aναφορά, αν μη τι άλλο, απαράδεκτη που κρατά ωστόσο ψηλά την ένταση στην περιοχή εκ μέρους της Τουρκίας

 

Γερμανικός Τύπος: Η Αγία Σοφία ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας

Ιδιαίτερα επικριτικά παραμένουν τα σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με αφορμή και την πρώτη προσευχή της Παρασκευής, την οποία βλέπουν ως στοιχείο μιας ευρύτερης πολιτικής.

«Η Αγία Σοφία ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας» είναι ο τίτλος αιχμηρού σχολίου στην Rheinische Post που σημειώνει: «Η όλο και πιο ακραία απεμπόληση δυτικών αξιών, όπως εκφράζεται τώρα με τη θρησκευτική ΄κατάκτηση΄ της Αγίας Σοφίας, συμπίπτει χρονικά με την επικίνδυνη στρατιωτική πρόκληση που υφίσταται η Ελλάδα από τουρκικά πολεμικά πλοία, αλλά και την ιδιαίτερα προβληματική τουρκική δράση σε Συρία και Λιβύη. Σε όλα αυτά τα παραδείγματα ο Ερντογάν υποδαυλίζει θρησκευτικά και εθνικιστικά συναισθήματα προκειμένου να διασφαλίζει την προσωπική του κυριαρχία αλλά και τον περιφερειακό ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό διχάζει την κοινωνία του και μειώνει την επιρροή του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Γι΄ αυτό και η απάντηση της Δύσης δεν θα πρέπει να είναι αντίστοιχες δικές της πράξεις μισαλλοδοξίας και διχασμού. Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι δυνάμεις της τουρκικής ανεκτικότητας για την μετά Ερντογάν εποχή».

Ιδιαίτερα δηκτικό και το σχόλιο της Münchner Merkur υπό τον τίτλο «Η κακόβουλη προσευχή του Ερντογάν στην Αγία Σοφία».

«Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 από τον Ατατούρκ ήταν εκείνη που είχε φέρει την Τουρκία και πάλι πιο κοντά στη Δύση. H δήθεν ευσεβής προσευχή του Ερντογάν στην Αγία Σοφία είχε τον ακριβώς αντίθετο σκοπό: η εκ νέου μετατροπή της σε τζαμί συνιστά την – και υπό συμβολικές επευφημίες πλέον – ρήξη της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις αξίες του Διαφωτισμού και της σύγχρονης εποχής.

Πρόκειται για την κορύφωση της ισλαμιστικής του ατζέντας, την οποία και παρά τις πάμπολλες προειδοποιήσεις, δεν ήθελαν να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί. Ο Ερντογάν δεν θέλει να συνεχίσει την παράδοση του υποστηρικτή του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και φιλοδυτικού ιδρυτή της Τουρκίας Ατατούρκ, αλλά αντιθέτως του σουλτάνου Μωάμεθ τον Πορθητή. Γι΄ αυτό και εξόπλισε τη χώρα, ώστε να γίνει μια επεκτακτική στρατιωτική δύναμη με θρησκευτικό-αυταρχικό χαρακτήρα στο εσωτερικό και επιθετικό προς τα έξω. Σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη ο Ερντογάν διεξάγει ήδη τρεις πολέμους. Σύντομα ο διψασμένος για φυσικό αέριο σουλτάνος θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον επόμενο στο ελληνικό Αιγαίο.

Kαι πώς αντιδρά η απορροφημένη στον εαυτό της και τις συνέπειες του κορονοϊού Ευρώπη στην όλο και πιο ανεξέλεγκτη επιθετικότητα του Ερντογάν; Με ευγενικές προειδοποιήσεις και ταξιδιωτικές οδηγίες για τουρίστες. Η ΕΕ θα πρέπει να βρει σύντομα πιο σκληρή γλώσσα έναντι του αυταρχικού ηγέτη του Βοσπόρου. Όσο πιο μικρόψυχη η ευρωπαϊκή διπλωματία, τόσο περισσότερο θάρρος θα παίρνει ο Ερντογάν για να δοκιμάζει τις αμυντικές αντοχές της Ευρώπης. Και αυτή τη φορά δεν θα αρκεστεί στο να στείλει απλώς πρόσφυγες προς τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Πηγή: Deutsche Welle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*