Ένοχος για τρομοκρατία ο πρώτος κατηγορούμενος με το νόμο περί εθνικής ασφάλειας – Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στο Λεβερκούζεν

Ένοχος για τρομοκρατία ο πρώτος κατηγορούμενος με το νόμο περί εθνικής ασφάλειας

Ένοχος για τρομοκρατία και υποκίνηση απόσχισης κρίθηκε σήμερα ο πρώτος άνθρωπος, ο οποίος κατηγορήθηκε με βάση τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, σε μια υπόθεση ορόσημο με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το πώς η νομοθεσία αναδιαμορφώνει το πλαίσιο του κοινού δικαίου της μητρόπολης.

Ο 24χρονος πρώην σερβιτόρος Τονγκ Γινγκ-κιτ κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τη μοτοσικλέτα του εναντίον τριών αστυνομικών των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών ενώ κρατούσε μία σημαία με το σύνθημα «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. Η Επανάσταση της εποχής μας», το οποίο σύμφωνα με τους εισαγγελείς είναι αποσχιστικό.

Συνολικά 117 άτομα έχουν συλληφθεί και σε τουλάχιστον 60 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τον Ιούνιο του 2020, όταν δηλαδή επιβλήθηκε ο νέος νόμος. Πρόκειται για δημοκρατικούς πολιτικούς, ακτιβιστές, φοιτητές και δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την αστυνομία ανέφερε ο νεότερος συλληφθείς είναι 15 ετών και ο μεγαλύτερος 79.

Επικριτές του σαρωτικού νόμου κατηγορούν τις αρχές ότι τον χρησιμοποιούν για να στοχοποιήσουν τους αντιφρονούντες και να δικαιολογήσουν την λογοκρισία, την παρενόχληση, τις συλλήψεις και τις διώξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Πεκίνο επέβαλε έναν σαρωτικό νόμο εθνικής ασφαλείας τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου, ο οποίος προβλέπει τιμωρία με ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης για ό,τι εκλαμβάνεται ως υπονόμευση, αποσκίρτηση, συνωμοσία με ξένες δυνάμεις και τρομοκρατία.

«Μέσα σε ένα χρόνο, ο Νόμος Εθνικής Ασφαλείας έχει θέσει το Χονγκ Κονγκ σε μια ραγδαία τροχιά μετατροπής σε αστυνομοκρατία και έχει δημιουργήσει μια έκτακτη ανάγκη για τους ανθρώπους που ζουν εκεί», δήλωσε πρόσφατα η Γιαμίνι Μίσρα, η περιφερειακή διευθύντρια του παραρτήματος Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Τελικά, αυτή η σαρωτική και καταπιεστική νομοθεσία απειλεί να μετατρέψει την πόλη σε άγονη γη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα μοιάζει όλο και περισσότερο με την κινεζική ενδοχώρα», λέει η ίδια.

Σε έκθεση της ΜΚΟ, που επικαλείται ανάλυση δικαστικών αποφάσεων, σημειώσεις από ακροαματικές διαδικασίες και συνεντεύξεις με ακτιβιστές, συμπεραίνεται πως η επίμαχη νομοθεσία χρησιμοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί μια ευρεία γκάμα από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την Μίσρα, ο νόμος «έχει μολύνει κάθε τμήμα της κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ και ένα καλλιεργήσει ένα κλίμα φόβου, το οποίο υποχρεώνει τους κατοίκους να σκέφτονται πολύ τι θα πουν, τι θα αναρτήσουν στο Twitter και πως θα ζήσουν».

Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στο ΛεβερκούζενΈκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στο Λεβερκούζεν

Πολύς καπνός έχει σκεπάσει μεγάλη περιοχή στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας, όπου σημειώθηκε έκρηξη σε χημικά εργοστάσια, με τις αρχές να προειδοποιούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν τα παράθυρά τους.

Οι αρχές της περιοχής ανακοίνωσαν ότι δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία της έκρηξης, ωστόσο στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και ομάδες για εντοπισμό ενδεχόμενης ρύπανσης.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα η έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων.

Το Λεβερκούζεν είναι η έδρα της Bayer, της τεράστιας γερμανικής χημικής εταιρείας.