Ένοπλες Συρράξεις: Η Τουρκία δημιουργεί νέες βάσεις στη Β.Αφρική. Οργή αραβικών χωρών – Αφρική -Πραξικόπημα στο Μάλι: Συνελήφθησαν ο Πρόεδρος,Πρωθυπουργός

Τουρκία, Συρία

Άγκυρα αυξάνει σταδιακά τη στρατιωτική της παρουσία στη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης στην ρωσική εφημερίδα Izvestia, η Άγκυρα συμφώνησε να δημιουργήσει μια τουρκική στρατιωτική βάση στο Νίγηρα, αυξάνοντας παράλληλα τις δυνάμεις της στη Λιβύη

Η ρωσική εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα σταδιακά αυξάνει την στρατιωτική της παρουσία στη Βόρεια Αφρική.
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριότητα σε περιοχές της Α.Μεσογείου αυξάνοντας την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ρώσοι ειδικοί στην εφημερίδα εκτιμούν ότι μια ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα έχεις μικρές πιθανότητες, διότι η Τουρκία έχει ρίξει όλο το βάρος στο κράτος της Λιβύης και στις πόλεις Σύρτη και Αλ Τζούφρα.
Ο Μπόρις Ντόλγκο, κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα:

“Η Τουρκία υποστηρίζει επί του παρόντος μια πιο δυναμική πολιτική στην περιοχή, χωρίς να λαμβάνει συστηματικά υπόψη τα συμφέροντα και τα περιουσιακά στοιχεία άλλων χωρών .

Ενώ η Άγκυρα διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, έχει αυξήσει σημαντικά την επιρροή της στη Λιβύη, το Ιντλίμπ, τη Συρία και σε ολόκληρη την περιοχή, ακολουθεί μια πολιτική με στόχο τη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακή δύναμη, ενώ ενισχύει την θέση του παγκοσμίως. Αυτό επιδεινώνει σίγουρα την κατάσταση και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απροσδόκητη αντιπαράθεση Ελλάδας και Κύπρου με τον τουρκικό πολεμικό ναυτικό σημείωσε επίσης ότι ο Ρώσος δημοσιογράφος, “μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ των αραβικών χωρών και της Τουρκίας. Ίσως  κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία μέσω της συμμετοχής άλλων χωρών, ιδίως της Αιγύπτου, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για γενικευμένες  συγκρούσεις”.

Το πόσο μακριά πηγαίνει ο Ερντογάν εξαρτάται από το πώς άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ελλάδα και πιθανώς η Γαλλία θα αντιταχθούν σε αυτό”, δήλωσε ο Ντόλγκοφ στην εφημερίδα.

Η Τουρκία προχωρά όσο της επιτρέπουν οι υπόλοιπες χώρες. Αυτό το έχουν κατανοήσει πολύ καλά Ελλάδα και Αίγυπτος οι οποίες ουσιαστικά θα κληθούν και  να σηκώσουν και το βάρος όλων των εξελίξεων που προμηνύουν οι απειλές της Άγκυρας για την Γαλάζια Πατρίδα, η οποία φυσικά  δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ.

 

Αφρική -Πραξικόπημα στο Μάλι: Συνελήφθησαν ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός

Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος στο Μάλι ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και ο πρωθυπουργός Σουμεϊλού Μπουμπεγέ Μαϊγκά συνελήφθησαν από τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από το πρωί της Πέμπτης υπήρχαν πληροφορίες για πραξικόπημα στη χώρα της Δυτικής Αφρικής με πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και ανώτατους αξιωματικούς του στρατού να έχουν συλληφθεί στην πρωτεύουσα Μπαμακό και στην στρατιωτική βάση του Κατί, εν μέσω αναταραχής που πυροδοτήθηκε από τα οικονομικού τύπου αιτήματα των στρατιωτών.