Ένα ερώτημα προς τον συνήγορο υπεράσπισης του Δ. Λιγνάδη — Κατέρρευσε το οικοδόμημα της υπεράσπισης Λιγνάδη — ΣΥΡΙΖΑ: Να δούμε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα τα βάλει και με την Κομισιόν

Το ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ στον συνήγορο υπεράσπισης του καταδικασθέντα Δ. Λιγνάδη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει το γάντι και απαντά στα λεγόμενα του Αλ. Κούγια ενώ παράλληλα θέτει ένα ερώτημα στον γνωστό ποινικολόγο.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Κούγια ξέσπασε στη σκιά της αποφυλάκισης του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Με μια εμπρηστική ανακοίνωση, ο Αλέξης Κούγιας, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λέγοντας πως στελέχη του «παραβαίνουν τον όρκο τους με ταπεινού επιπέδου δηλώσεις και ανακοινώσεις» και την Κουμουνδούρου να απαντά άμεσα και να θέτει ένα ερώτημα στον συνήγορο υπεράσπισης του καταδικασθέντα Δ. Λιγνάδη, για δύο βιασμούς ανηλίκων: «Τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει;».

Λίγες ώρες μετά την απόφαση για αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη-παρά την καταδικαστική απόφαση του ΜΟΔ εναντίον του για δύο βιασμούς ανηλίκων– από το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια εκδόθηκε ανακοίνωση-δήλωση του ποινικολόγου που επικρίνει τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών του και μεταξύ άλλων αναφέρει πως «… η Δικαιοσύνη αποφάσισε εφαρμόζοντας ένα νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 497 παράγραφος 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον οποίο μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, δεν υπήρχε στον προηγούμενο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και το οποίο άρθρο διατάσσει τους Δικαστές και τα Δικαστήρια να αποφασίζουν υποχρεωτικά την αναστολή εκτελέσεως της ποινής όταν ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε:

  1. έχει μόνιμη και γνωστή κατοικία στην Ελλάδα,
  2. δεν είναι ύποπτος φυγής,
  3. δεν έχει προετοιμάσει τη φυγή του στο εξωτερικό,
  4. δεν είναι φυγόποινος,
  5. δεν είναι φυγόδικος,
  6. δεν έχει καταδικαστεί για κακούργημα και
  7. δεν υπάρχει φόβος να διαπράξει, εάν μείνει ελεύθερος, εγκλήματα».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Αλ. Κούγια

Οι ισχυρισμοί του Αλ. Κούγια απαντήθηκαν άμεσα από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Κούγιας το άρθρο 497 παρ. 8 του ΚΠΔ ισχύει σήμερα ακριβώς όπως ίσχυε από το 2010, πριν δηλαδή από την μεταρρύθμιση του 2019» σημειώνει αρχικά το κόμμα της Κουμουνδούρου και συνεχίζει θέτοντας ένα ερώτημα: «Μετά την υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε, ότι ο κ. Λιγνάδης είναι δήθεν θύμα πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ και την καταδίκη για 2 βιασμούς ανηλίκων, το ερώτημα που γεννάται είναι για ποιόν λόγο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη; Τίνος το πολιτικό παιχνίδι παίζει;».

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μετά από πέντε μήνες και τριάντα συνεδριάσεις, επέβαλε την ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση στον Δημήτρη Λιγνάδη, κρίνοντάς τον ένοχο για δύο βιασμούς ανηλίκων και χωρίς να δίνει ελαφρυντικά.

Το Δικαστήριο, λίγο αργότερα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν δύο ένορκοι και η εκ δεξιών σύνεδρος) να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του με αποτέλεσμα ο Δ. Λιγνάδης να βρεθεί εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους: Aπαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, παρουσία στο αστυνομικό τμήμα κάθε 1η, 10η και 20η του μήνα και την καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ εώς 28 Ιουλίου.


Στο πρώτο σχόλιο του, μετά την απόφαση του ΜΟΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός πως η ποινή έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

 

Κατέρρευσε το οικοδόμημα της υπεράσπισης Λιγνάδη

Απέτυχε η προσπάθεια του κατηγορούμενου να εμφανιστεί τάχα θύμα σκευωρίας δεκάδων ανθρώπων που είχαν άλλοτε πολιτικά κίνητρα, άλλοτε επιχειρηματικά, άλλοτε επαγγελματικά και άλλοτε καλλιτεχνικά ● Του επεβλήθη ποινή φυλάκισης 12 ετών με αναστολή ● Με ομόφωνη απόφαση δεν αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς όπως ζήτησε η υπεράσπιση ● Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων.

Ολο το τερατώδες οικοδόμημα από χυδαίες προσβολές, αλλοπρόσαλλες κατηγορίες και αυταπόδεικτα ψέματα που έχτιζε για σχεδόν πέντε μήνες η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη κατέρρευσε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας σαν χάρτινος πύργος μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Η προσπάθεια του κατηγορούμενου να εμφανιστεί τάχα θύμα σκευωρίας δεκάδων ανθρώπων που είχαν άλλοτε πολιτικά κίνητρα, άλλοτε επιχειρηματικά, άλλοτε επαγγελματικά και άλλοτε καλλιτεχνικά δεν παρέσυρε το δικαστήριο, που καταδίκασε κατά πλειοψηφία τον Λιγνάδη για κατά συρροή βιασμούς δύο ανηλίκων χωρίς ελαφρυντικά σε συνολική ποινή 12 ετών φυλάκιση με αναστολή.

Ο Λιγνάδης καταδικάστηκε για τον βιασμό του αιγυπτιακής καταγωγής Σ. στην Επίδαυρο τον Ιούλιο του 2015 με πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησαν η πρόεδρος, ένας ένορκος και μία δικαστής) και του ουκρανικής καταγωγής Π.Φ. στο σπίτι του κατηγορούμενου τον Μάρτιο του 2015 με πλειοψηφία 5-2 (μειοψήφησαν η πρόεδρος και η ίδια δικαστής). Κηρύχτηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό του αιγυπτιακής καταγωγής Αλί στο σπίτι του κατηγορούμενου το 2011 με πλειοψηφία 5-2 (μειοψήφησαν δύο γυναίκες ένορκοι) όπως και ομόφωνα αθώος για τον βιασμό του ενήλικα Δ.Μ. τo 2018, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο να καταθέσει.

Η καταδίκη του Λιγνάδη, στον οποίο μάλιστα με ομόφωνη απόφαση δεν αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς που ζήτησε η υπεράσπιση, δικαίωσε τα θύματα και τους μάρτυρες που βρήκαν την τόλμη να σπάσουν τη σιωπή, να καταγγείλουν τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του θεάτρου και να αντιμετωπίσουν μέσα στη δικαστική αίθουσα με μοναδική αξιοπρέπεια τον καταιγισμό ομοφοβικών σχολίων, προσβολών και υπαινιγμών της υπεράσπισης, την ώρα που καλούνταν να ξαναζήσουν το τραύμα τους.

Ωστόσο, η καταδικαστική απόφαση συγκρούεται με την απόφαση του δικαστηρίου να δώσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση με πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησαν δύο γυναίκες ένορκοι και μία δικαστής). Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης ο Λιγνάδης, που προφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για τη διάπραξη νέων εγκλημάτων, θα βρίσκεται εκτός φυλακής με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της παρουσίας σε αστυνομικό τμήμα τρεις φορές τον μήνα και της καταβολής 30.000 ευρώ μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Η απόφαση για την αναστολή της ποινής ήταν αντίθετη με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που έκρινε ότι ο Λιγνάδης έπρεπε να μείνει στη φυλακή, καθώς δεν έχει ομολογήσει τα κακουργήματα για τα οποία καταδικάστηκε και είναι επικίνδυνος να τα ξανακάνει. Την ίδια απόφαση είχαν πάρει όλα τα δικαστικά συμβούλια που είχαν κρίνει το ζήτημα αυτό.

Στο άκουσμα της απόφασης για αναστολή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στη δικαστική αίθουσα και στους διαδρόμους του ΜΟΔ από ανθρώπους του θεάτρου, μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων και αλληλέγγυους, όπως και από τα παρευρισκόμενα θύματα που ξέσπασαν σε δάκρυα και λυγμούς και στη συνέχεια αποχώρησαν. «Αίσχος», «δεν ντρέπεστε», «να του δώσετε τα παιδιά σας» ακούγονταν στο δικαστικό μέγαρο, ενώ σάλος αντιδράσεων ξέσπασε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς θεωρήθηκε αντιφατική και αδιανόητη η απόφαση να αφεθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος ένας άνθρωπος που καταδικάστηκε για δύο βιασμούς ανηλίκων.

Η αποφυλάκιση Λιγνάδη πυροδότησε επίσης έντονες πολιτικές αντιδράσεις. «Οταν άρχισαν οι αποκαλύψεις, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη επί είκοσι ημέρες προσπαθούσαν να κουκουλώσουν την υπόθεση δημιουργώντας μια ευνοϊκή περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον βιαστή και τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, την ίδια ώρα που στοχοποιήθηκαν τα θύματα που είχαν το σθένος να μιλήσουν. Η ατμόσφαιρα αυτή αποτυπώθηκε και σήμερα στην απόφαση του δικαστηρίου. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ντροπή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για χυδαία κομματική εκμετάλλευση μιας δικαστικής απόφασης και έκανε λόγο «για μια άθλια συκοφαντία, για τον ορισμό της τοξικότητας που συνιστά δολοφονία χαρακτήρων και υπονόμευση των θεσμών». «Η στάση του αυτή είναι όνειδος για ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα», κατέληξε. «Μια φορά ντροπή για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, δυο φορές ντροπή για την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου», ανταπάντησε ο κ. Ηλιόπουλος.

Η απόφαση αναστολής «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, αλλά και με την ίδια τη βαρύτητα των πράξεων», σημειώνει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «για τέτοιου είδους εγκλήματα, ιδιαίτερα σε βάρος ανηλίκων, δεν υπάρχει κανένα έδαφος για επιείκεια στην ποινική μεταχείριση».

Για «τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η πρόεδρος του δικαστηρίου, μειοψηφώντας σχεδόν σε όλα, για ηπιότερη αντιμετώπιση του βιαστή ανηλίκων που είχε εξαπατήσει με τις “υποκριτικές του ικανότητες” την κ. Μενδώνη και τον κ. Μητσοτάκη», κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης και καταλήγει: «Η “δικαιοσύνη” τους είναι σαν τα φίδια, δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους».

Προκάλεσε η στάση της προέδρου

Αντικείμενο έντονου σχολιασμού έγινε η στάση της προέδρου Παναγιώτας Γούπη, η οποία τάχθηκε υπέρ της αθώωσης του κατηγορουμένου από όλες τις κατηγορίες, πρότεινε μικρότερη ποινή από αυτήν που τελικά επιβλήθηκε και τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισής του. Ωστόσο, η στάση της κ. Γούπη είχε προκαλέσει αίσθηση αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν για παράδειγμα δεν δέχτηκε να επιδειχθούν στο δικαστήριο και να γίνουν μέρος της δικογραφίας φωτογραφίες και μηνύματα που κατασχέθηκαν από τον υπολογιστή και το κινητό του Λιγνάδη, ή όταν ανεχόταν αδιαμαρτύρητα τα ακραία ομοφοβικά σχόλια, τις προσβολές και τις απειλές της υπεράσπισης προς τους μάρτυρες κατηγορίας, ενώ συχνά εξαντλούσε την αυστηρότητά της στους μηνυτές και στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής.


«Συκοφαντίες και προσβολές»

«Και οι κρίνοντες κρίνονται, η Δικαιοσύνη δεν είναι άμοιρη λαθών. Η επικινδυνότητα για την οποία ήταν προφυλακισμένος ο Λιγνάδης δεν έχει πάψει να υφίσταται, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι μέσα στη δικογραφία, τα οποία η πρόεδρος αρνήθηκε να διαβάσει.

Επρεπε και όφειλε να έχει εικόνα για τα στοιχεία αυτά η έδρα, εικόνα η οποία προκύπτει από δικαστικά συμβούλια» δήλωσε ο κ. Βλάχος στον ΑΝΤ1, ενώ σε δηλώσεις του έξω από το δικαστήριο σημείωσε ότι προσανατολίζεται στην άσκηση έφεσης ως προς το αθωωτικό σκέλος της απόφασης, θέμα που θα κριθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν και από την έδρα και από την υπεράσπιση τα θύματα -λοιδορήθηκαν, συκοφαντήθηκαν, προσβλήθηκαν βαθύτατα στην ηθική τους υπόσταση- νομίζω ότι είναι ένα κακό παράδειγμα», επισήμανε.


«Ψυχραιμία και υπομονή»

«Οφείλουμε να σεβόμαστε την κρίση του δικαστηρίου. Οφείλουμε να σεβόμαστε το γεγονός, όσο κι αν σας ακούγεται οξύμωρο από το δικό μου στόμα, ότι αυτή τη στιγμή θα εκκρεμεί μια έφεση, που σημαίνει ότι θα ξανασυστήσω ψυχραιμία, υπομονή και την κοινωνία έτοιμη να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, όποιες κι αν είναι αυτές».


«Ικανοποίηση και σκεπτικισμός»

«Στο πλαίσιο του ελληνικού κινήματος #metoo, αυτή είναι η πρώτη εμβληματική δίκη στην οποία συγκρούστηκαν δύο κόσμοι.

Από τη μία, τα θύματα που είναι πολλαπλώς ευάλωτα, προέρχονται από κακοποιητικά περιβάλλοντα, είναι μετανάστες και από την άλλη ένας κατηγορούμενος ισχυρός και προνομιούχος, που απολάμβανε μέχρι σήμερα του σεβασμού της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι γεγονός ότι έχουμε μια δικαστική απόφαση που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των θυμάτων και στην ουσία διαπιστώνει ότι αυτό που μας μετέφεραν δεν ήταν απλά η τραυματική εμπειρία τους, αλλά περιβάλλεται τον τύπο μιας δικαστικής απόφασης η οποία λέει ότι ήταν αξιόποινες και ποινικά κολάσιμες πράξεις, και μάλιστα βιασμοί. Γι’ αυτή την εξέλιξη δηλώνουμε την ικανοποίησή μας. Από την άλλη βλέπουμε με σκεπτικισμό το γεγονός ότι, μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις και με την παραπάνω ανάλυση, το δικαστήριο αποφάσισε να χορηγήσει στον κατηγορούμενο ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι το Εφετείο».


«Κατασκευή και σκευωρία»

«Για όλες τις πράξεις η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο κ. Λιγνάδης είναι αθώος. Τον καταδίκασε ένα μέρος των ενόρκων. Θεωρώ δικαιολογημένη αυτή την επιλογή γιατί επί 18 μήνες υπάρχει ένας βομβαρδισμός με μία παντελή καταρράκωση του τεκμηρίου αθωότητας από δημοσιογράφους, παρουσιαστές, influencer, οποιονδήποτε μπορούσε να πει κάτι κακό εναντίον του Λιγνάδη. […] Σήμερα η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ήταν κατασκευή και σκευωρία.

Η απόφαση των ενόρκων που τον καταδίκασε είναι σεβαστή, όμως να γνωρίζετε ότι, όπως είπα και την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την υπόθεση που η δικογραφία ήταν μόνο επτά σελίδες, ο Λιγνάδης είναι αθώος και στον δεύτερο βαθμό θα κηρυχθεί πανηγυρικά αθώος.

Αυτό δέχτηκε και η πλειοψηφία του δικαστηρίου σήμερα, πάλι με την πλειοψηφία των τακτικών δικαστών, που θεώρησαν ότι, εάν έμενε στη φυλακή μέχρι να γίνει η έφεσή του, θα ήταν άδικο για τον Λιγνάδη».


Δικαίωση αλλά και οργή

Από την αγωνία μέχρι το μούδιασμα και από τα χαμόγελα δικαίωσης μέχρι την οργή και τον σπαραγμό, τα έντονα συναισθήματα εναλλάσσονταν χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τους τρεις μηνυτές που παρευρίσκονταν – μαζί με τον Ν.Σ. και τον Β.Κ., τους δυο ανθρώπους που είχαν καταγγείλει τον Λιγνάδη σε συνεντεύξεις τους για παλαιότερο βιασμό που έχει παραγραφεί ποινικά. Το ίδιο και για δεκάδες ανθρώπους του θεάτρου, μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων και αλληλέγγυους που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο δικαστικό μέγαρο από τις 6.30 το πρωί, μαζί με τα μέλη του Παρατηρητηρίου της δίκης και δημοσιογράφους, για να βρουν μια θέση στην πολύ μικρή αίθουσα, χωρητικότητας μόλις 20 ατόμων.

Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και Κρίτων Αρσένης. Από τις 8.30, όταν η έδρα αποσύρθηκε για τη διάσκεψη, μέχρι περίπου τις 12.00 η αγωνία για την απόφαση ήταν έκδηλη. Στο άκουσμα της απόφασης, στην αίθουσα κυριάρχησε απόλυτη σιωπή, καθώς η αθώωση για την κατηγορία βιασμού του Αλί και η στάση της προέδρου που ψήφισε αθώωση από όλες τις κατηγορίες πάγωσε τους πάντες.

Αρκετή ώρα μετά, η ικανοποίηση είχε αρχίσει να ζωγραφίζεται στα πρόσωπα, καθώς γινόταν αντιληπτή η σημασία της καταδίκης για δύο βιασμούς. Ωστόσο, στο άκουσμα της απόφασης για αναστολή της ποινής, τα χαμόγελα έδωσαν τη θέση τους στην έντονη απογοήτευση για την απελευθέρωση του Λιγνάδη και στην οργή για την αντιφατική στάση της έδρας.

Δημήτρης Αγγελίδης

 

ΣΥΡΙΖΑ: Να δούμε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα τα βάλει και με την Κομισιόν

«Το πρωί ο ίδιος ειρωνευόταν τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και η Κομισιόν τους αναγνωρίζει ως αξιόπιστους συνεργάτες», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως «χαστούκι» για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση είναι κόλαφος σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες, ενώ .. κίτρινες κάρτες υπάρχουν σε όλα τα πεδία.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης απαξίωσε τη φετινή έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το πρωί ο ίδιος ειρωνευόταν τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και η Κομισιόν τους αναγνωρίζει ως αξιόπιστους συνεργάτες. Για να δούμε αν τώρα θα τα βάλει και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επισημαίνει με νόημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη σχετική, καυστική του ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι ένα ακόμη ευρωπαϊκό χαστούκι για τον κ. Μητσοτάκη.

Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος στη ντροπιαστική παρουσία του Ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα είπε ότι την περιμένει, για να αμυνθεί απέναντι στο σφυροκόπημα που δέχτηκε από ευρωβουλευτές για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Η απουσία νομοθετικού πλαισίου για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο περιορισμένος αριθμός διώξεων για υποθέσεις διαφθοράς, η αδιαφανής κατανομή των χρημάτων από τη λίστα Πέτσα στα ΜΜΕ, οι επιθέσεις, οι απειλές και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αποτελούν τον μακρύ κατάλογο των πράξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος του κράτους δικαίου που καταγράφει η έκθεση.

Το πρωί ο ίδιος ειρωνευόταν τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και η Κομισιόν τους αναγνωρίζει ως αξιόπιστους συνεργάτες. Για να δούμε αν τώρα θα τα βάλει και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά ο κατήφορος του στον Ορμπανισμό είναι τέτοιος που δεν μας εκπλήσσει τίποτα πλέον.

Όσο καταρρέει τόσο πιο επικίνδυνος θα γίνεται για τη Δημοκρατία. Πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα, προτού ο δικός του κατήφορος πάρει μαζί του και μια ολόκληρη χώρα.​