Ένα βήμα πριν από την κάθοδο ο Γ. Παπανδρέου — Γεννηματά για τα 40 χρόνια από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ: «Ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του»

Στη μάχη για τη διεκδίκηση της αρχηγίας ρίχνεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ● Πιθανότατα την Τετάρτη το τυπικό σκέλος των ανακοινώσεων ● Εμμεση προαναγγελία των προθέσεών του, με ανάρτηση στην οποία έκανε λόγο για «αφετηρία νέων αγώνων» ● Εντονη κινητικότητα στο επιτελείο του και τα σχόλια των υπόλοιπων υποψηφίων.

Αλλάζουν και πάλι με θεαματικό τρόπο τα δεδομένα στην εσωκομματική κούρσα του Κινήματος Αλλαγής, με νέους πρωταγωνιστές από το παρελθόν του χώρου, οι οποίοι βγαίνουν ξανά δυναμικά στο προσκήνιο.

Μια ανάσα πριν από την επισημοποίηση της καθόδου του ως υποψηφίου για την ηγεσία βρισκόταν μέχρι χθες το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία, και εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή στο παρά πέντε, θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη και απομένει μόνο το τυπικό σκέλος των ανακοινώσεων. Φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος μέσω της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιχειρήσει να πάρει εκ νέου στα χέρια του τα ηνία που είχε ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2012.

Αν και από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου απέφευγαν να επιβεβαιώσουν τις οριστικές επιλογές του, η κινητικότητα στο επιτελείο του ήταν ιδιαίτερα έντονη τις τελευταίες ώρες, «προδίδοντας» το περιεχόμενο των πραγματικών προθέσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι συνεργάτες τού πρώην πρωθυπουργού, με σκοπό να πάρουν κλίμα αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος της υποψηφιότητας Παπανδρέου, έχουν ξεκινήσει κύκλο τηλεφωνημάτων σε βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καθώς και σε στελέχη, μέλη και φίλους του ΚΙΔΗΣΟ σε όλη την Ελλάδα.

Παρόμοια κινητοποίηση (έστω και άτυπα από ομάδες υποστηρικτών του, κατά τα λεγόμενα κύκλων του) γινόταν και προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς λόγω της ασφυκτικής προθεσμίας της αρμόδιας εκλογικής επιτροπής (ΕΔΕΚΑΠ) μέχρι την Πέμπτη το πιθανότερο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να επικυρώσει την υποψηφιότητά του μέσω εξασφάλισης 45 υπογραφών από το κορυφαίο κομματικό όργανο. Αυτό προβλέπεται ως εναλλακτική από το καταστατικό, αντί των 5.000 υπογραφών από το μητρώο μελών.

Επιπλέον, και παρά τα κλειστά χαρτιά που ήθελε να κρατά, ακόμα δύο σημεία των ενεργειών του κατά τη χθεσινή ημέρα παρέπεμπαν σε έμμεση προαναγγελία ότι κατέρχεται στη μάχη της ηγεσίας. Κατ΄ αρχάς η αινιγματική του ανάρτηση στο twitter για τα 40 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, στην οποία έδινε σαφή αίσθηση της επαναδραστηριοποίησής του σε πρωταγωνιστικό ρόλο γράφοντας: «18 Οκτώβρη 1981 – Ημέρα νίκης του ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας. 18 Οκτώβρη 2021 – Αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του ελληνικού λαού».

Δεύτερον, κατά τη συνομιλία που είχε το μεσημέρι μέσω skype με τον υποψήφιο για την αρχηγία Νίκο Ανδρουλάκη φέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει και εκείνος υποψηφιότητα, εκτιμώντας ότι η επιστροφή του μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του χώρου, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν έβαλε θέμα απόσυρσης του ευρωβουλευτή από την αναμέτρηση. Η συζήτηση έγινε σε καλή ατμόσφαιρα, με τον κ. Ανδρουλάκη να αναγνωρίζει τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές, να υπογραμμίζει την ανάγκη ενότητας της παράταξης και να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την αρχηγία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας αφορά την επόμενη μέρα του Κινήματος, το μέλλον της παράταξης και της χώρας και η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας».

Τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου είχε αποκαλύψει μία μέρα νωρίτερα η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Κατερίνα Μπατζελή, δηλώντας με βεβαιότητα σε τηλεοπτική συνέντευξή της ότι ο πρώην πρωθυπουργός «αναμένεται πραγματικά να μπει στον ενεργό αγώνα για την εκλογική αναμέτρηση» (STAR Κεντρικής Ελλάδας).

Πότε οι ανακοινώσεις

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες ανακοινώσεις και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κ. Παπανδρέου απουσιάζει σήμερα εκτός Ελλάδας, εκτιμάται ότι αυτές θα γίνουν την Τετάρτη. Εξάλλου την επόμενη ημέρα εκπνέει η παράταση της ΕΔΕΚΑΠ προς όλους τους διεκδικητές, προκειμένου να καταθέσουν τις υπογραφές στήριξης που θα «ξεκλειδώσουν» τις υποψηφιότητές τους.

Πάντως κανείς από τους μνηστήρες της εξουσίας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν εμφανίζεται -προς το παρόν- διατεθειμένος να κάνει πίσω. Οπως προαναφέρθηκε, ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει κανονικά, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος διαμηνύει ότι ο μοναδικός ρόλος που πιστεύει ότι μπορεί να διαδραματίσει ως πρώην πρόεδρος ο κ. Παπανδρέου είναι αυτός του εγγυητή της ενότητας. Σε κάθε περίπτωση συμπλήρωσε, μετά από συμβολική επίσκεψή του στο Καλέντζι της Αχαΐας, ότι αν θέλει να κατέβει «είναι ευπρόσδεκτος».

Μέχρι τέλος δηλώνει ότι θα επιμείνει ο Χάρης Καστανίδης, όπως και ο Παύλος Γερουλάνος που επικεντρώνεται στον αγώνα συγκέντρωσης των υπογραφών στήριξης προς το πρόσωπό του. Στο πλαίσιο επανεκκίνησης της παράταξης «εκ βάθρων» και έκφρασης της νέας γενιάς εντάσσει την πρωτοβουλία του να είναι υποψήφιος ο Παύλος Χρηστίδης. Με τον Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε χθες και ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος άφησε παράθυρο να αναθεωρήσει, καθώς όπως υποστήριξε θα αξιολογήσει «τυχόν νέα δεδομένα, εάν και εφόσον αυτά προκύψουν».

Παρεμβαίνοντας μακρόθεν στα τεκταινόμενα στο Κίνημα Αλλαγής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε με δηκτικό τρόπο τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή» (Πρώτο Πρόγραμμα), ενώ υπονόησε ότι τα όσα διαδραματίζονται εσχάτως στερούνται σοβαρότητας. Τέλος, σε ανάρτησή της για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι 40 χρόνια μετά «η ανάγκη για μια νέα Αλλαγή επανέρχεται» και «η παράταξη της Αλλαγής είναι εδώ, να πρωταγωνιστήσει ξανά και να δώσει ελπίδα».

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Γεννηματά για τα 40 χρόνια από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ: «Ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του»Γεννηματά για τα 40 χρόνια από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ: «Ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι «η παράταξη της Αλλαγής είναι εδώ, να πρωταγωνιστήσει ξανά και να δώσει ελπίδα».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε μήνυμά της για την επέτειο των 40 χρόνων από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, το 1981, τονίζει: «Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια, ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του. Η ελπίδα δεν διαψεύστηκε. Το έργο των κυβερνήσεων της Αλλαγής απλώνεται στο σήμερα και μας στήριξε στα δύσκολα. Σήμερα, η ανάγκη για μια νέα Αλλαγή επανέρχεται».

Υπογραμμίζει ότι «η παράταξη της Αλλαγής είναι εδώ, να πρωταγωνιστήσει ξανά και να δώσει ελπίδα. Με το κεφάλι ψηλά, το βλέμμα στο μέλλον, ενωμένη και δυνατή, όπως αξίζει στην ιστορία της. Για μια μεγάλη Νέα Αλλαγή».

Η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει ότι «σαν σήμερα ο ελληνικός λαός σφράγισε το συμβόλαιο με την Αλλαγή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία, ήταν το σύνθημα της εποχής. Σύνθημα που μέσα του σπαρταρούσε το αίτημα για δημοκρατία, κοινωνική απελευθέρωση, δικαιοσύνη, ισότητα, εθνική περηφάνια».

Με συναισθηματικές αναφορές θυμάται τους πανηγυρισμούς. «Στο άκουσμα της μεγάλης νίκης, χιλιάδες ανθρώπων ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Οι μνήμες μου είναι νωπές, να κατεβαίνουμε κατά χιλιάδες την Πανεπιστημίου. Ένα ορμητικό ποτάμι νέων με τις σημαίες ψηλά, με τη μέθη της νίκης και τα όνειρά μας για μια Ελλάδα που θα αγκαλιάζει όσους για δεκαετίες ήταν στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο. Με τον ήλιο να φωτίζει κάθε απόκληρο, κάθε μη προνομιούχο, αποκλεισμένο, καταπιεσμένο».