Ένας Σαμουράι στην Κουμουνδούρου;… Γιάννης Τεκίδης

ΣΥΡΙΖΑ για παράσταση Χρ. Ζαραλίκου: Να τοποθετηθεί ο πολιτικός κόσμος -...

Έναν τέτοιο άραγε χρειαζόμαστε για να πείσουμε τον κόσμο, την κοινωνία ότι δεν ξεχάσαμε το 2015, ότι η κυβέρνηση Σύριζα υπέγραψε μνημόνιο κάτω από τις γνωστές συνθήκες, για να χει το δικαίωμα σήμερα να μιλά για μνημόνια; Και μάλιστα ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δημόσια και στη πλατεία Συντάγματος στο πλαίσιο μιας ανελέητης αυτοκριτικής αφτιασίδωτης από περίπλοκες λεκτικές περικοκλάδες και δικαιολογίες, να προβεί όπως εκείνοι οι Ιάπωνες πολεμιστές σε χαρακίρι, σε ένδειξη ειλικρινούς μετάνοιας για το πολιτικό του… ανοσιούργημα.

Ένας Σαμουράι στην Κουμουνδούρου;

Τι να εννοούν τελικά όσοι και φίλοι αρθρογράφοι και πολιτικοί συνοδοιπόροι απευθύνουν αυτού του είδους την κριτική την συνοδευόμενη και με την ανάλογη επιχειρηματολογία; Κριτική και επιχειρηματολογία ενταγμένη στους λόγους πολιτική δυσπραγίας και αδυναμίας του κόμματος να αντιληφθεί την σύγχρονη πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, με αποτέλεσμα να τρέχει πίσω από γεγονότα και εξελίξεις δίχως άμεση πρωταγωνιστική προοπτική.

Θυμόμαστε όμως όλοι και είναι γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος του Σύριζα-ΠΣ, όσο και το κόμμα δεν μάσησε τα λόγια του, δεν ωραιοποίησε καταστάσεις, ούτε πρόβαλλε έωλες δικαιολογίες για τα αρνητικά, τα λάθη, τις παραλείψεις, της κυβερνητικής θητείας, και πολύ περισσότερο για τον πραγματικά επώδυνο συμβιβασμό που ακούει στο όνομα μνημόνιο.

Μπορεί να μην υπήρξε σε βάθος και με λεπτομέρειες ανάλυση των αιτιών, επισήμανση αδυναμιών, αναθεώρηση μιας σειράς τρόπων και πρακτικών στην αντιμετώπιση δύσκολων και σύνθετων καταστάσεων, όπως εκείνες του 2015. Ακόμη και έλλειψη προθυμίας ανάληψης της ανάλογης ευθύνης κυβερνητικών στελεχών, με παρρησία και πλήρη επίγνωση του πολιτικού κόστους που ακόμη και σήμερα πληρώνει ο πολιτικός φορέας.

Κανείς όμως έντιμος και ειλικρινής παρατηρητής εκείνων των εξελίξεων μπορεί να αρνηθεί την ειλικρινή διάθεση, την πολιτική γενναιότητα της συγκεκριμένης ηγεσίας, να αναλάβει ευθύνες, να διορθώσει καταστάσεις, να αναδείξει τα σφάλματα και τους άσχημους χειρισμούς, προκειμένου να βγούνε τα απαραίτητα συμπεράσματα, τα διδάγματα αποφυγής ανάλογων λαθών, υπερφίαλων και εκτός πραγματικότητας δηλώσεων  –  κατάργηση μνημονίων με ένα Νόμο και ένα άρθρο –  και προπάντων η υποτίθεται προσπάθεια φυλάκισης στη λήθη αυτών που συνέβησαν το 2015.