Ένας νεκρός από πυρκαγιά στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης — Απεργία και διαμαρτυρία για τη μετατροπή των πέντε κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ

Τραγωδία στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου», όπου ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός μετά από πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε στον 2ο όροφο της Πνευμονολογικής κλινικής, η οποία εκκενώνεται αυτή την ώρα.

Πυροσβέστες, που απομακρύνουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς, εντόπισαν τη σορό του ατόμου.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 30 άνδρες με 11 οχήματα.

 

Απεργία και διαμαρτυρία για τη μετατροπή των πέντε κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ

Οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες του υπουργείου Πολιτισμού, συμμετέχουν στη σημερινή πανεργατική πανελλαδική απεργία. Ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην ακρίβεια και στον πόλεμο αλλά και στη μετατροπή των πέντε κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ που δρομολογεί η κυβέρνηση, με πρώτο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι εργαζόμενοι από το πρωί σήμερα θα βρίσκονται στην είσοδο και θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τη σημασία της μετατροπής (έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους με επιστολή ήδη από πέρυσι), ενώ το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό και θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ. «Τη μετατρέπουμε σε μέρα δράσης για την υπεράσπιση των δημόσιων μουσείων. Καλούμε τα μέλη μας και όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ να συμμετάσχουν καθολικά στην απεργία και να οργανώσουν κινητοποιήσεις στις 9 π.μ. στην είσοδο κάθε μικρού και μεγάλου μουσείου της χώρας».

Επειτα από έκτακτη συνεδρίαση (29/3/22) το Δ.Σ. του ΣΕΑ ομόφωνα απέρριψε το σχέδιο νόμου (έγινε γνωστό από διαρροές) το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση «για την αποκοπή πέντε δημόσιων μουσείων από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ». «…είναι ακόμη χειρότερο για τα μουσεία από όσα ώς σήμερα είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση», γράφει η ανακοίνωση. «Μετατρέπει τα κρατικά μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια με διοικητικό συμβούλιο και γενικό διευθυντή που επιλέγονται και διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό, δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ προσθέτει αδικαιολόγητα κόστη στον κρατικό προϋπολογισμό με τελικό αποδέκτη τον Ελληνα φορολογούμενο…».

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων καλεί τα μέλη του στην 24ωρη απεργία και τη συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος (και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις) με σύνθημα «Ενάντια στη φτώχεια, την ακρίβεια, τον πόλεμο! Κάτω τα χέρια από τα κρατικά αρχαιολογικά μουσεία!».

«Ο πόλεμος μαίνεται, η ενεργειακή κρίση μάς πλήττει με βαναυσότητα, η ακρίβεια σε βασικά αγαθά καλπάζει, οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι για περισσότερα από 10 χρόνια, η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους κερδοσκόπους, στα ιδιωτικά κοράκια που ορέγονται τη δημόσια περιουσία, σε κάθε λογής συμφέροντα που επιβουλεύονται ακόμη και τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας», γράφει ο σύλλογος.

● Το χθεσινό άρθρο της πρώην υπουργού Πολιτισμού Ελισσάβετ Παπαζώη για το θέμα του αποκλεισμού των Ελλήνων αρχιτεκτόνων από το εμβληματικό έργο της επέκτασης του ΕΑΜ εικονογραφήθηκε από φωτογραφίες της πρότασης που κατέθεσε στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου το ελληνικό γραφείο «Θεώνη Ξάνθη-XZA Architects», αποσπώντας το Α’ Βραβείο. Εκ παραδρομής παραλείψαμε να το αναφέρουμε στις λεζάντες.