Έκτος νεκρός στην Καστοριά – 5 νέα κρούσματα. 1156 συνολικά και 39 οι θάνατοι

Κορωνοϊός: Έκτος νεκρός στην Καστοριά

Ακόμη ένα άτομο από την Καστοριά έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση. Πρόκειται για τον έκτο νεκρό από την περιοχή.

Πρόκειται για έναν άνδρα άνδρα 55 ετών ο οποίος νοσηλευόταν για ημέρες σε νοσοκομείο της Καστοριάς και η κατάστασή του εξ αρχής είχε κριθεί σοβαρή.

Κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και, δυστυχώς, κατέληξε σήμερα.

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 95 και συνολικά ανέρχονται στα 1.156, τα περισσότερα στην Αττική. Από τους νεκρούς οι 29 είναι άνδρες, 9 γυναίκες, με μέσο όρο τα 71 έτη. Το 92% είχε συνοδά νοσήματα.

Συνολικά, έχουν γίνει 15.151 έλεγχοι και το 5% της νόσου χρειάζεται θεραπεία. Ακόμη 69 είναι διασηλωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων το 77% με υποκείμενα νοσήματα.

Την ίδια στιγμή, ένας άνθρωπος αποσωληνώθηκε από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και ένας ακόμα πήρε εξιτήριο.

«Είναι η κορυφή του παγόβουνου όσοι μπαίνουν στα νοσοκομεία», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Σχετικά με τους θανάτους, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι μεγάλο σε όσους βρίσκονται σε ΜΕΘ, «το 47% από αυτούς πεθαίνουν».

«Εκεί σώζονται ζωές, εκεί θρηνούνται και θάνατοι. Ας μην μας παραξενεύουν οι θάνατοι. Είναι το αποτέλεσμα μιας βίαιης μάχης, πρέπει να διατηρούμε ακέραιη την ελπίδα μας», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε και σε δομή αστέγων 130 ατόμων. Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως εξετάστηκαν όλοι οι διαμένοντες από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως η χλωροκίνη πρέπει να χορηγείται αυστηρά με ιατρική παρακολούθηση.

Τα χημικά που περιέχουν χλωροκίνη είναι επικίνδυνα και μπορεί να επιφέρουν μέχρι και θάνατο, είπε αναφέροντας παραδείγματα από τις ΗΠΑ.

Ακόμη αναφέρθηκε σε ακόμη ένα φάρμακο, την μεφλοκίνη. Πρόκεται για ένα φάρμακο που το χρησιμοποιούμε για την ελονοσία.

«Και αυτό έχει τις τοξικότητές του. Θα δοκιμαστεί και αυτό όπως άλλα. Δεν υπάρχει θαυματουργό φάρμακο», σημείωσε, λέγοντας πως σε σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως επιφέρει σε κάποιους ψυχικές διαταραχές.

«Προσοχή στην παραπληροφόρηση, η οποία μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό», τόνισε και σημείωσε ότι είναι βραδύτερος ο ρυθμός της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας σε σχέση με άλλα κράτη, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Σημειώνεται πως σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα ανέρχονται στα 684.000, ενώ 32.000 είναι οι θάνατοι και 146.000 έχουν αναρρώσει. 

Ποια μέτρα παρατείνονται

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά.

Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.

Αποφασίστηκε επίσης να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους.

Ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως τέσσερα ειδικά συνεργεία πήγαν σε Ξάνθη και Κομοτηνή για να πάρουν δείγμα από 165 ανθρώπους που έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Τα άτομα αυτά θα παραμείνουν στα ξενοδοχεία και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ερωτώμενος για το Πάσχα και το εάν θα είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στα διόδια, είπε πως:

«Δεν υπάρχει ζήτημα εκδρομέων. Καλούμε τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι τους».

 

5 νέα κρούσματα – 1156 συνολικά και 38 οι θάνατοι

Συνεχίζει την ανοδική του πορεία ο κορονοϊός στη χώρα μας. Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 95 νέα κρούσματα και άλλοι έξι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο η  καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στη χώρα μας δειχνει βραδύτερο ρυθμό αύξησης από άλλες χώρες του κόσμου οπως Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας  69 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών αυτών είναι τα 71 έτη. Τα περισσότερα κρούσματα  καταγράφονται στην Αττική.

Σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές ο κ Τσιόδρας είπε οτι 5 ασθενείς στην Κίνα πήραν ορό με αντισώματα με κάποια πρώιμα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα οι ασθενείς που διασωληνώνονται έχουν μέση ηλικία τα 66 έτη και περίπου το 47% έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η πολιτεία εξετάζει το ενδεχόμενο μαζικής στρατηγικής στα τεστ οταν κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σχετικά με τους θανάτους σε ανθρώπους που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αναφέρεται θνητότητα που φτάνει εως και 47%.

Γιατί δεν κανουμε περισσοτερα τεστ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατι δεν κάνουμε στην Ελλάδα τεστ παρόλο που διεθνείς έρευνες αναφέρουν ότι όσο πιο πολλά τεστ γίνονται τόσο καλύτερα ελέγχεται η επιδημία, ο κ Τσιόδρας απάντησε: “Ελάχιστες χώρες στο κόμσο εφαρμοζουν την στρατηγική τηςΤαϊβάν και της Νότιας Κορέας, οι οποίες ήταν έτοιμες για αυτή την στρατιγική ήταν πολυ πιο πρώιμες στο χρόνο απο εμάς και είχαν και αντιστοιχή εμπειρία από τον SARS. Οι περισσότερες χώρες στο κόσμο δεν εφαρμόζουν τέτοια στρατηγική. Εξετάζεται αυτή την στιγμη το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια στρατηγική στις περισσότερες χώρες του κοσμου όταν αρθούν τα μέτρα”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας προσθεσε επίσης για το θέμα “εξετάζει το ενδεχόμενο μαζικής στρατηγικής στα τεστ οταν κριθεί απαραίτητο, επιδημιολογικά και όταν όπως είπε χαρακτηριστικά θα έχει μια αξιόπιστη τεχνική η οποίο θα του δώσει καλά αποτελέσματα”.