Έκτακτη σύνοδος κορυφής με δύσκολες εξισώσεις για ενέργεια, Ουκρανία, άμυνα. Τι θα υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης — Σκηνικό έντασης σε Αιγαίο και Έβρο… εν μέσω “φαραωνικής” φιέστας — Ελληνικά τάνκερ: Οδηγούνται σε ιρανικό λιμάνι για “μετάγγιση” του πετρελαίου

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 Μαϊού | Typosthes

Σε μία κρίσιμη διεθνή συγκυρία οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα, όπως η οικονομική στήριξη και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η ασφάλεια της επισιτιστικής αλυσίδας, η ενέργεια και η άμυνα.

Οι προσπάθειες για εξεύρεση συναινετικής λύσης μεταξύ των κρατών-μελών θα συνεχιστούν σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper), προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια εποικοδομητική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά το απόγευμα στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Η Επιτροπή και η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ ηγούνται των συνομιλιών, τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορά ένα ολικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, κάτι το οποίο θα τεθεί σε ισχύ ως το τέλος του χρόνου και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba» που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με αυτές τις συνομιλίες, ωστόσο η συμφωνία σε επίπεδο πρεσβευτών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι της Επιτροπής.

την πρώτη ημέρα (Δευτέρα) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε την εργασία», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Τέλος, τους «27» θα απασχολήσει το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία τους για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Προτεραιότητα είναι τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως κατά τις παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επαναλάβει την πρόταση του για τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή.

Τα ίδια πρόσωπα, υπενθυμίζουν, εξάλλου, πως η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το δικό της εθνικό σχέδιο στήριξης, που προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο καθώς και αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις, που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022.

Επιπλέον, το εθνικό σχέδιο στήριξης προβλέπει την έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και ο οποίος θα μειώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 70-90%. Ωστόσο, και πέραν των παρεμβάσεων σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση καθώς, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες.

Συναφείς με τα προαναφερθέντα είναι και οι τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το RepowerEU, οι οποίες κατά την Αθήνα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημειώνεται, δε, ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμη να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ρύπων (ETS), καθώς και από τα αδιάθετα δάνεια του RRF, ωστόσο, αυτές οι προτάσεις διευκρινίζεται ότι δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψιν την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών.

Στο μέτωπο της τουρκικής προκλητικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση από την πλευρά της γειτονικής χώρας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. Αναμένεται, μάλιστα, να τονίσει πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή.

 

Σκηνικό έντασης σε Αιγαίο και Έβρο… εν μέσω “φαραωνικής” φιέστας – Μέχρι πού σκοπεύει να φθάσει ο ΕρντογάνΕρντογάν σε νέες πολεμοχαρείς δηλώσεις: «Το 1453 θάψαμε το Βυζάντιο έτσι και εμείς θα θάψουμε τους νέους Βυζαντινούς»- Βίντεο -φωτό | DIFERNEWS

Οι τελευταίες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ακραία και επιθετική ρητορική αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα θα δοκιμάσει το επόμενο διάστημα τις αντοχές της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα. Ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει  εκ νέου το προσφυγικό στέλνοντας από τα παραλία της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά εκατοντάδες μετανάστες.

Οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και οι προκλήσεις με την έξοδο ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο, προμηνύουν ένα «θερμό» καλοκαίρι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε από το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν.

Όπως αναφέρει η Yeni Safak, «διακόψαμε τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα; Το ανακοινώσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, συμμαζέψου”. Δεν συμμαζεύτηκες, οπότε καταργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας».

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε, «ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας», θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι η Τουρκία με την επιθετική ρητορική που ακολουθεί έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για μία παρατεταμένη ένταση με την Ελλάδα η οποία διακρίνεται σε δύο επίπεδα.

Το ένα έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις και το δεύτερο με την εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Ήδη, οι ροές από τον Έβρο έχουν αυξηθεί, ενώ καθημερινά πλοιάρια επιχειρούν να μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά εκατοντάδες μετανάστες.

  • Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η νέα παράνομη NAVTEX που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες έως τις 14 Ιουνίου του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου.

Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.

Οι φαραωνικές συγκεντρώσεις

Με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πάνω από τους τρούλους τις Αγίας Σοφίας έκλεισαν οι φαραωνικές εκδηλώσεις για την Άλωσης της Πόλης που ετοίμασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ένα ξέσπασμα εθνικιστικής ρητορικής επιχείρησε να στείλει μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Τουρκίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί στην Αγία Σοφία, όπου προσήλθαν χιλιάδες μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, σκληρού υποστηρικτή του προέδρου Ερντογάν.

Ήταν ο ιμάμης της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, το καλοκαίρι του 2020, όπου εμφανίστηκε μέσα στο ναό κραδαίνοντας ένα οθωμανικό σπαθί. Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στο πρώην αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα μετατραπεί σε «εθνικό κήπο», για να εγκαινιάσει μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ τα έργα της δενδροφύτευσης.

  • Στο χώρο είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 500 χιλιάδες υποστηρικτές του για να ακούσουν την ομιλία του, που συνοδεύτηκε από μουσικό πρόγραμμα και εκδήλωση της στρατιωτικής μπάντας και χορωδίας, τα μέλη της οποίας ήταν ντυμένα με οθωμανικές στολές και παιάνιζαν οθωμανικά εμβατήρια. Παράλληλα στο χώρο υπήρχαν και άνδρες ντυμένοι γενίτσαροι.

Το σημαντικότερο τμήμα της εκδήλωσης, ωστόσο ήταν η ομιλία του προέδρου Ερντογάν. Μίλησε για την νέα γενιά της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους εθνικούς στόχους, για το όραμα του 2023 για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά και του 2053, οπότε συμπληρώνονται 600 χρόνια από την Άλωση και το 2071 που είναι η επέτειος από τα 1000 χρόνια της Μάχης του Ματζιγκέρτ μετά την οποία οι Σελτζούκοι Τούρκοι εισήλθαν στη Μικρά Ασία. Μίλησε για μια ισχυρή και ενωμένη Τουρκία. Όπως είπε, πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι και ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. «Αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε με τον κόσμο όλο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης πως με την Άλωση ο Μωάμεθ έκανε πραγματικότητα τα όνειρα των μουσουλμάνων επί επτά αιώνες και «έθαψε τα όνειρα του Βυζαντίου» για να συνδέσει την Άλωση με αναφορά στο παρόν, λέγοντας πως «όταν οι τριγμοί που ακούγονται από τον τρούλο της Γης έρχονται ενώπιον μας άλλοτε ως ποτάμια αίματος και άλλοτε ως ανέχειες, εμείς λέμε στα πλήθη σταματήστε».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας λέγοντας ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει. «Ενώπιον των καταστροφών, η Τουρκία προσπαθεί να πει σταματήστε. Λέμε σταματήστε στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Λέμε σταματήστε στην Ουκρανία, την Κριμαία. Λέμε σταματήστε στη Βοσνία, στα Βαλκάνια. Λέμε σταματήστε στο Καραμπάχ στον Καύκασο».

Στο σημείο αυτό στράφηκε στην εσωτερική πολιτική και κατά της της αντιπολίτευσης, την οποία χαρακτήρισε «σκοτεινό όργανό κάτω από ένα σκοτεινό θόλο».

Αναφερόμενος στην καταγγελίες του προέδρου του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι πρόκειται ο ίδιος και η οικογένειά του βγάζουν λεφτά στις ΗΠΑ, μέσω κοινωφελών ιδρυμάτων, για να ετοιμάσουν τη φυγή τους από τη χώρα, είπε: «Εμείς γεννηθήκαμε εδώ. Θεού θέλοντος θα μείνουμε εδώ μέχρι την τελευταία μας πνοή». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι έμεινε στη χώρα και έδωσε τον αγώνα όταν επιχειρήθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα εις βάρος του στις 15 Ιουλίου του 2016.

  • Στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε για μία ακόμη φορά και ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και στενός πολιτικός σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Προορισμός μας είναι η Κόκκινη Μηλιά» είπε χαρακτηριστικά, σε μία άκρως εθνικιστική έξαρση, προκειμένου να καταγγείλει όσοι ήταν πίσω από το πραξικόπημα του 2016, αλλά και σήμερα εκείνους που αντιτίθενται στην κυβέρνηση. «Όσοι υποτάσσονται στους ξένους δεν θα βάλουν εμπάργκο στο μέλλον μας» δήλωσε, σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στη Δύση και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποστήριξε επίσης ότι όσοι εξέφρασαν αντιρρήσεις στην μετατροπή του πρώην αεροδρομίου «Ατατούρκ» σε εθνικό κήπο, επεδίωκαν να δημιουργήσουν ένα νέο κίνημα «Γκεζί», σαν εκείνο του 2013 με αφορμή την κοπή δέντρων και την απόφαση για ανέγερση εμπορικού κέντρου στο γνωστό πάρκο της κεντρικής πλατείας Ταξίμ.

 

Ελληνικά τάνκερ: Οδηγούνται σε ιρανικό λιμάνι για “μετάγγιση” του πετρελαίου – Τα νεότερα για την κατάσταση των ελλήνων ναυτικώνΚανείς δεν ξέρει τι θα γίνει» - Ανησυχούν οι συγγενείς των Ελλήνων ναυτικών  στα δύο τάνκερ - Magnesia News

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», που αποτελούν βραχίονα των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» οδηγούνται στο ιρανικό λιμάνι Μπανταραμπάς, όπου θα γίνει η μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν, όπως μεταδόθηκε χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Η Ελπίδα Βεβαιάκη, μητέρα ενός 30χρονου ναυτικού που βρίσκεται πάνω στα πλοία μίλησε στο OPEN. «Επικοινωνήσαμε το Σάββατο το απόγευμα για πολύ λίγο, καλά είναι όλο το πλήρωμα. Δεν τους έχουν πειράξει. Δεν ξέρουν γιατί έχει γίνει όλη αυτή η ιστορία, περιμένουμε ό,τι καλύτερο. Την Παρασκευή που μπήκαν μέσα από αέρος με τα ελικόπτερα φοβήθηκαν όλοι φυσικά, ξαφνικά να βλέπεις στο καράβι 18 οπλισμένοι δεν είναι ότι καλύτερο. Τρομοκρατήθηκαν, τους πήραν τα κινητά και τους είπαν ότι αυτοί κάνουν κουμάντο, αργότερα τους τα έδωσαν. Έκοψαν κάθε επικοινωνία με τους συγγενείς, δεν υπάρχει ίντερνετ» είπε.

Και συνέχισε:

«Τους έχουν ελεύθερους μέσα στο πλοίο, δεν τους ενοχλούν, έχουν μείνει μέσα μόνο 8 φρουροί. Τους έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά του Ιράν και είναι εκεί δεμένοι. Από το υπουργείο δεν έχουν επικοινωνήσει, με την εταιρεία μιλάμε. Όλοι μιλάνε για αντίποινα, τι θα γίνει από εκεί και ύστερα δεν ξέρει κανείς. Δεν τους ενδιαφέρει ο κόσμος που είναι μέσα, το φορτίο θέλουν».

Η καταδρομική επίθεση στα δύο ελληνικά πλοία είναι αντίποινα του Ιράν εξαιτίας της δέσμευσης του ρωσικού πλοίου Pegas στα ανατολικά της Καρύστου τον περασμένο Απρίλιο.

Θυμίζουμε πως οι ελληνικές αρχές, μετά από εντολή της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις 19 Απριλίου 2022 στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από ΝΑΤΟ και ΕΕ, δέσμευσαν στο λιμάνι της Καρύστου το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Pegas , στο οποίο επέβαιναν 19 Ρώσοι ως μέλη του πληρώματος.

Τρεις ημέρες μετά οι υπεύθυνοι του πλοίου εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν τον πόλεμο σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις και το πλοίο αποδεσμέυτηκε.

Το Pegas ήταν ένα από τα πέντε σκάφη που στοχοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου- δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -στο πλαίσιο των κυρώσεις εναντίον της ρωσικής τράπεζας Promsvyazbank, η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον παίζει κρίσιμο ρόλο για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Στο σχετικό χθεσινοβραδινό του τηλεγράφημα, το ιρανικό πρακτορείο Nour News αναφέρει ότι «η κατάληψη των δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων αποτελεί πράξη αντιποίνων ως απόρροια της συντονισμένης κλοπής ιρανικού πετρελαίου εκ μέρους της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ποιο γεγονός αιτιολογεί τα ιρανικά αντίποινα κατά της Ελλάδας.