«Έκρηξη» ακρίβειας: Πληθωρισμό ρεκόρ 10% ανακοινώνει η ΕΣΤΑΤ — Ρήτρα αναπροσαρμογής: Αιώνιες αυξήσεις. Οι τοποθετήσεις ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ — Το υπουργείο Παιδείας υποβάθμισε βραβευμένο σχολείο στην Εύβοια

Λαϊκή Αγορά

«Φωτιά» στο κυβερνητικό αφήγημα βάζει ο πληθωρισμός που καλπάζει ανεξέλεγκτος. Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ πληθωρισμός μεγαλύτερος του 10%, ως αναμενόταν άλλωστε μετά τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες η Eurostat. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τότε θα διαμορφωθεί σε επίπεδο ρεκόρ, που έχει να συμβεί από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90, και συγκεκριμένα πριν από 27-28 χρόνια, όταν η χώρα ήταν ακόμα στη δραχμή.

Το ποσοστό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά που έχει οδηγήσει στη φτωχοποίηση των νοικοκυριών καθώς το οικογενειακό εισόδημα «ψαλιδίζεται» πριν τα μέσα του μήνα. Για έναν ακόμα μήνα, η «έκρηξη» του πληθωρισμού θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και στις τιμές των τροφίμων.

Την ίδια ώρα, σήμερα αναρτώνται και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Τα στοιχεία της Eurostat

Πριν από μερικές μέρες η Eurostat ανακοίνωσε προσωρινά στοιχειά – σοκ καθώς ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ύψη, ανεβαίνοντας στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% από 7,4%.

 

Ρήτρα αναπροσαρμογής – Αιώνιες αυξήσεις: Οι τοποθετήσεις ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, νομικών και παραγόντων της αγοράς σε ειδική εκδήλωσηΔώρο Χριστουγέννων 2021: Πότε θα καταβληθεί - Υπολογίστε τα χρήματα που θα  λάβετε - CNN.gr

Ο εκπρόσωπος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρ Τσιαφούτης μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής επεσήμανε πως οι καταναλωτές είναι καταδικασμένοι σε αιώνιες αυξήσεις. Ο ίδιος εξήγησε ότι για τον καταναλωτή είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξει εάν είναι δίκαιος ο προσδιορισμός της ρήτρας με αποτέλεσμα να καταδικάζεται σε συνεχείς αυξήσεις:

«Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν επιλεγεί τόσο χαμηλά όρια υπολογισμού στον συγκεκριμένο τύπο, τα οποία με την σειρά τους δίνουν τη δυνατότητα στους παρόχους σε μια φοβερή αθέμιτη πρακτική: μπορούν να εκκινούν στα κυμαινόμενα τιμολόγια με χρέωση από 6 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα και με την προσθήκη της ρήτρας αυτή να φτάνει σε τελική τιμή πάνω από 0,30 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι προμηθευτές μπορούν να διαφημίζουν τιμές από 6 λεπτά αλλά ο καταναλωτής να χρεώνεται πολλαπλάσια κάτι το οποίο επιτρέπει ο αδιαφανής προσδιορισμός της ρήτρας».

Το πρόβλημα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, σύμφωνα με τον κ. Τσιαφούτη, άρχισε να ανακύπτει από τα τέλη του 2019 στις συμβάσεις κυμαινόμενων τιμολογίων μέχρι που «τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες ενός πραξικοπήματος με πολλούς εναλλακτικούς παρόχους να τροποποιούν μονομερώς τα σταθερά σε κυμαινόμενα τιμολόγια αυθαίρετα και παράνομα».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει καταθέσει ήδη δύο συλλογικές αγωγές με την πρώτη για ακύρωση της ρήτρας να έχει ξεκινήσει πριν τις μεγαλες αυξήσεις: «Εφόσον η έκβαση είναι θετική, τα αποτελέσματα θα καλύψουν όλους τους καταναλωτές συλλήβδην, ενώ προστατεύονται και οι μικρές επιχειρήσεις καθώς ο νόμος για τις καταχρηστικές ρήτρες καλύπτει υπό προυποθέσεις και τους επιχειρηματίες, σύμφωνα με τον κ. Τσιαφούτη.

Συλλογικές αγωγές έχει καταθέσει και το ΙΝΚΑ, ενώ και οι δύο οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα στους καταναλωτές να συμμετάσχουν σε αυτές. Η πρώτη αγωγή του ΙΝΚΑ κατά της ΔΕΗ έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί την 1η Ιουνίου.

  • «Καλούμε όλον τον κόσμο να συμμετάσχει στη συλλογική αγωγή να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει πληρώσει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην κοινωνία μία αναγκαστική αλλαγή στάσης ζωής, την οποία δεν είχαν καταφέρει να επιφέρουν έως τώρα ούτε τα δέκα χρόνια των μνημονίνων ούτε τα δύο της πανδημίας» τόνισε ο Γιάννης Λεχουρίτης από το ΙΝΚΑ.

Προσέθεσε ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταθέσουν ο καθένας τη δική του αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στη συλλογική αγωγή.

«Θα είναι θετικό να ενδυναμωθεί σημαντικά αυτή η κινηση ώστε να τα αιτήματα να γίνουν αποδεκτά νομοθετικα από την Πολιτεία. Αλλιώς αυτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως μέτρα δε θα έχουν για μας καμία σημασία διότι μπορεί ακόμα και 1 ευρω να εχει αξία αλλά εάν κάποιος επαγγελματίας πληρώνει 5.000 ή 8.000 και πάρει πίσω 600 ευρώ πρόκειται να σωθεί η επιχειρήσή του ή να μειώσει τις τιμές; Ούτε το ένα ούτε το άλλο πρόκειται να συμβεί».

Διευκρίνισε πως το ΙΝΚΑ δε συνιστά τη μη πληρωμή των λογαριασμών:

  • «Δεν είμαστε από το κίνημα <δεν>. Εμείς λέμε <ρυθμίστε> ώστε να μη σας κόψουν το ρεύμα. Και απαιτούμε να μην κόβεται το ρεύμα σε κανέναν μέχρι να γίνει η οριστική εκδίκαση της υπόθεσης και η κυβέρνηση να νομοθετήσει τη διακοπή εφαρμογής της ρήτρας αναπαροσαρμογής».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνων, Δημήτρης Βερβεσός τόνισε ότι ο ΔΣΑ αλλά και η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων θα συνδράμει όλες τις καταναλωτικές ενώσεις στον νομικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει και όλους τους πολίτες. Σημείωσε ότι στην περίπτωση των επιχειρηματιών τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθως δε φαίνεται να καλύπτονται συνολικά από τις συλλογικές αγωγές όπως οι οικιακοί καταναλωτές.

Ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη δεδικασμένες περιπτώσεις για τις χρεώσεις, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα προσβολής των τιμών για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο Κανονισμός, τον οποίο επικαλούνται οι πάροχοι και ενημερώνουν με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης δεν ανταποκρίνεται στις προυποθέσεις που θέτει το ενωσιακό δίκαιο.

«Βαζουμε ένα κοινωνικό αγαθό σε έναν ιδιότυπο χρηματιστηριακό τζόγο. Είναι ένας νόμιμος τζόγος που τον έχουμε θεσπίσει με κανόνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερβεσός.

Το κόστος της ενέργειας, το οποίο έχει εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προυπολογισμούς, κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή και στις ελληνικές επιχειρήσεις, την ώρα μάλιστα που ο Μάιος εκτιμάται από την αγορά ότι θα είναι ο χειρότερος μήνας από το 1980 σε επίπεδο πληθωρισμού:

“Είναι δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 10,5% με 11% που σημαίνει ανατιμήσεις. Και από την άλλη λογαριασμούς με ρήτρα θα πληρώσουμε κανονικότατα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κι αυτό ενώ ήδη 1 εκατομμύριο λογαριασμοί είναι καθυστερημένοι. Το ενεργειακό θέμα για κάποιους θα είναι καταστροφή» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου συμπληρώνοντας πως είναι κρίσιμο να εξειδικευτούν το συντομότερο δυνατό τα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Ιούλιο. Προσέθεσε ότι οι καταναλωτές παθαίνουν ηλεκτροπληξία όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς και αναρωτήθηκε γιατί έπρεπε να χαθεί τόσος χρόνος μέχρι να ληφθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ποιος ωφελήθηκε απ΄αυτήν την στρέβλωση.

Οσο για την κατάσταση των επιχειρήσεων, υπενθύμισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις χρωστούσαν 265 δισ. ευρώ χωρίς τα κόστη της ηλεκτρικής ενεργειας, ενω η ανάκαμψη μάλλον αργεί: «Το Πάσχα η μείωση του τζίρου ήταν από 60% έως και 70% στην ενδυση και την υπόδηση. Προφανώς οι καταναλωτές έφυγαν αυτήν την περίοδο, αλλά φαίνεται πως χάλασαν όλα τους τα χρήματα σε διόδια, καύσιμα και μετακινήσεις και δεν έδωσαν ούτε ευρώ σε ο,τιδήποτε άλλο».

Ο κλάδος, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένει να ανακοινωθεί μείωση στον ΦΠΑ σε βασικά είδη από το 13% στο 6% και του ειδικού φόρου στα καύσιμα και να στηριχτουν οι επιχειρήσεις με αυξηση των δόσεων όλων των οφειλών τους στις 120.

«Είναι απαραίτητο να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση να σταματησει η εφαρμογή της ρήτρας με τον τρόπο που γίνεται και να διασφαλιστει ότι σε κανένα νοικοκυριο και σε καμία επιχείρηση δε θα υπάρξει αποκοπή της ρευματοδότησης. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορεί να εμπορευματοποιείται. Είναι κάτι που θα οδηγήσει επιχειρήσεις στο κλείσιμο και τα νοικοκυρια σε μια ιδιότυπη ομηρία» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιωργος Καββαθάς.

 

Το υπουργείο Παιδείας υποβάθμισε βραβευμένο σχολείο στην ΕύβοιαΠανελλήνιες 2022: Οι Συντελεστές Βαρύτητας για όλα τα μαθήματα και τα  επιστημονικά πεδία | Έθνος

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Εύβοια η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να υποβαθμίσει το δημοτικό σχολείο Ωρεών.Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη μετατροπή του από εξαθέσιο σε τετραθέσιο, ένα μήνα μετά τη βράβευσή του σχολείου και την ένταξή του στο Διεθνές δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία».

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Ωρεών, ο αριθμός των μαθητών τη νέα σχολική χρονιά όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά σημειώνει και μία μικρή αύξηση. Παράλληλα επισημαίνουν ότι το σχολείο είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού σε μια κοινωνία και η υποβάθμιση του σημαίνει ταυτόχρονη υποβάθμιση ολόκληρης της κοινότητας.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, κάτοικοι και φορείς καταγγέλλουν ότι μετά την απόλυτη καταστροφή από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται στήριξη και ανασυγκρότηση, «το μόνο που κάνει είναι μια σειρά ενεργειών που υποβαθμίζουν περεταίρω την περιοχή, ανάμεσα τους και η υποβάθμιση πολλών δημοτικών σχολείων του νομού».

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Ωρεών Εύβοιας:

«Με λύπη μας πληροφορούμαστε ότι στα σχέδια του γραφείου Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου Ωρεών από εξαθέσιο σε τετραθέσιο.

Όλα τα επιχειρήματα από πλευράς Πρωτοβάθμιας και Υπουργείου ξεκινούν και σταματούν στο συνολικό αριθμό των μαθητών. Ένας νόμος που ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Ο νόμος είναι ανενεργός όχι γιατί η πολιτεία τόσο καιρό χαϊδεύει τα αυτιά των τοπικών κοινοτήτων όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν, ο νόμος είναι ανενεργός γιατί δεν είναι δυνατόν το μόνο κριτήριο για τη λειτουργία ενός σχολείου να είναι ένας μόνο αριθμητικός δείκτης ενός ΦΕΚ.

Στο δημοτικό σχολείο Ωρεών ο αριθμός των μαθητών τη νέα σχολική χρονιά όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά σημειώνει και μία μικρή αύξηση.

Η ένωση τμημάτων διαφορετικών τάξεων θα δημιουργήσει ανομοιογενή τμήματα 20-25 μαθητών. Εξαιτίας της κατανομής των μαθητών στο σχολείο μας αυτό θα γίνει εις βάρος των παιδιών των μικρότερων τάξεων, οι οποίες κρίνονται πολύ σημαντικές για την περαιτέρω μαθητική τους πορεία.

Αν συνυπολογίσουμε και τις επιδράσεις που είχε η πανδημία στην εκπαιδευτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, κρίνουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι καταστροφικές για τους μαθητές των πρώτων τάξεων του σχολείου μας.

Είναι βέβαιο ότι πολλοί γονείς λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θα σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το σχολείο, το οποίο φυσικά θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Το δημοτικό σχολείο Ωρεών είναι ένα σχολείο με ευρεία οικολογική δράση και ταυτότητα. Βραβευμένο σε διεθνές επίπεδο με την πράσινη σημαία ως οικολογικό σχολείο. Βραβευμένο σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς για τις δράσεις του από την ελληνική εταιρεία προστασίας της φύσης, από τον ελληνικό οργανισμό ανακύκλωσης κ.α.

Εκεί που οι δράσεις όλων μας, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και κηδεμόνων, των απλών εθελοντών κατοίκων προσπαθούν να φέρουν το σχολείο ψηλά, η πολιτεία λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στη δημιουργία ενός σύγχρονου δημοτικού σχολείου που εμπνέει, δρα και παράγει πλούσιο έργο.

Το σχολείο είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού σε μια κοινωνία και η υποβάθμιση του σημαίνει ταυτόχρονη υποβάθμιση ολόκληρης της κοινότητας. Το έχουμε δει να συμβαίνει γύρω μας και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μη συμβεί και στον τόπο μας. Ένας τόπος που είναι ξεχασμένος εδώ και δεκαετίες από την πολιτεία, με μεγάλα προβλήματα σε υπηρεσίες υγείας, δημόσιες υπηρεσίες και έναν κακό οδικό άξονα που μας καθιστά αποκομμένους από την υπόλοιπη χώρα.

Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν οι τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που έπληξαν τη βόρεια Εύβοια. Ενώ η πολιτεία υπόσχεται στήριξη και ανασυγκρότηση, το μόνο που κάνει είναι μια σειρά ενεργειών που υποβαθμίζουν περεταίρω την περιοχή, ανάμεσα τους και η υποβάθμιση πολλών δημοτικών σχολείων του νομού.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Ωρεών λέει όχι στην συρρίκνωση και την υποβάθμιση του σχολείου και ζητά από τους υπευθύνους να συνυπολογίσουν όλους τους παράγοντες, λαμβάνοντας υπόψη τους όλες τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης».