Έκθεση ECDC: Μαύρα μαντάτα για την Ελλάδα. Πρώτη σε θανάτους και κρούσματα κοροναϊού — Επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών: Πώς ερμηνεύεται η δήλωση Πλεύρη — Βουλευτής χρωστάει 407.000 σε κάρτες αλλά ο δικαστικός κλητήρας δεν τον ενοχλεί

Ωράριο καταστημάτων: Πότε θα είναι ανοιχτά τη Μεγάλη Εβδομάδα | Έθνος

Η χώρα μας είναι πρώτη σε κρούσματα, τόσο στα άτομα άνω των 65 ετών, όσο και στον γενικό πληθυσμό. Σε σύγκριση με την Ευρώπη, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 μέρες είναι υπερδιπλάσιος στους άνω των 65 ετών και σχεδόν τριπλάσιος στον γενικό πληθυσμό.

Τη μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και την διάλυση του ΕΣΥ αποκαλύπτει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Δυστυχώς η Ελλάδα είναι πρώτη σε όλες τις μετρήσεις για τους θανάτους.

Η χώρα μας είναι πρώτη σε κρούσματα, τόσο στα άτομα άνω των 65 ετών, όσο και στον γενικό πληθυσμό. Σε σύγκριση με την Ευρώπη, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 μέρες είναι υπερδιπλάσιος στους άνω των 65 ετών και σχεδόν τριπλάσιος στον γενικό πληθυσμό.

Με αυτά τα αρνητικά δεδομένα, η χώρα μας διατηρεί τη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση και στις δύο ηλικιακές ομάδες. Ακόμη χειρότερα, καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση σε θανάτους ασθενών με CoViD, έχοντας υπερτριπλάσια αναλογία από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από σημερινή εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) , τα βασικά στοιχεία της οποίας παρουσιάζονται από το iatronet.gr.

Οι ειδικοί του ECDC είχαν επισημάνει την περασμένη εβδομάδα πως η Ελλάδα κινείται κόντρα στην ευρωπαϊκή τάση, προβλέποντας τότε αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.

Από τα στοιχεία της έκθεσης, προκύπτει ο πίνακας που ακολουθεί, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα είναι πρώτη σε λοιμώξεις από CoViD τόσο στους ηλικιωμένους, όσο και στον γενικό πληθυσμό. Δεν είναι τυχαίο πως η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ανεβαίνει σταθερά, έχοντας ήδη φτάσει τα 76 έτη.

Κόλαφος για την κυβέρνηση οι θλιβερές πρωτιές της χώρας σε θανάτους από Covid

10 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα CoViD

(ανά 100.000 πληθυσμού – 14ήμερο)

    Χώρα 65 ετών και άνω Όλες οι ηλικίες
1 Ελλάδα 946,6 758,5
2  Ιταλία 699,4
3 Γαλλία 598,5 552,4
4 Αυστρία 552,5 580,4
5 Λουξεμβούργο 402,2 494,1
6 Σλοβενία 365,1 461,6
7 Λετονία 238,3 256,3
8 Κροατία 220 154,7
9 Πορτογαλία 189,1 119,7
10 Ουγγαρία 161,4 87,6
   Ευρωπαϊκή Ένωση  392,6 280,3 

Η κατάταξη γίνεται με βάση τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών.

Θάνατοι

Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνεται η μεγάλη απόκλιση της Ελλάδας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στον πιο “σκληρό” δείκτη της πανδημίας: τους θανάτους.

Με 25 θανάτους ασθενών με CoViD ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχει τη χειρότερη θέση, απέχοντας σημαντικά από τη δεύτερη Εσθονία (18 θάνατοι ανά εκατομμύριο).

Την ανησυχητική αυτή εικόνα είχε καταγράψει το iatronet.gr και στις 11 Νοεμβρίου, με δημοσίευμα που είχε τίτλο “Σκληρός δείκτης αποτυχίας: Σταθερά πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους“.

Από τότε, δεν άλλαξε τίποτε, τουλάχιστον προς το καλύτερο, ενώ κανένας από τους ειδικούς δεν έχει δώσει μία πειστική απάντηση για τα αίτια που έχουν οδηγήσει σε αυτή την τραγική εξέλιξη. Από την αρχή της πανδημίας, έχουν χάσει τη ζωή τους 34.178 ασθενείς με CoViD.

10 πρώτες χώρες σε θανάτους ασθενών με CoViD

(ανά εκατομμύριο πληθυσμού – 14ήμερο)

    Χώρα Αναλογία
1 Ελλάδα 25
2 Εσθονία 18
3 Κροατία 17,8
4 Σλοβενία 16,1
5 Λετονία 13,7
6 Γαλλία 13,2
7 Λουξεμβούργο 11
8 Πορτογαλία 9,4
9 Αυστρία 9,2
10 Τσεχία 8,2
   Ευρωπαϊκή Ένωση  7,3

Προβλέψεις

Με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, οι ειδικοί του ECDC αποτυπώνουν τις προβλέψεις τους για την πορεία της πανδημίας έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Αναμένονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 187 ανά 100.000 πληθυσμού ανά εβδομάδα. Τάσεις υποχώρησης αναμένονται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταθεροποίηση στους θανάτους.

Σε επίπεδο χώρας, προβλέπονται αυξητικές τάσεις σε 9 από τις 30 χώρες που δίνουν στοιχεία στο ECDC (Αυστρία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ισλανδία, ΙταλίαΛιχτενστάιν, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία). Αυξητικές τάσεις στους θανάτους αναμένονται σε 4 από τις 30 χώρες (Κύπρος, Ουγγαρία, Ιταλία και Πορτογαλία).

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ECDC, οι προγνώσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες, λόγω των αλλαγών που γίνονται στα κριτήρια των τεστ που εφαρμόζονται ανά χώρα.

Πηγή: iatronet.gr

 

Επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών: Πώς ερμηνεύεται η δήλωση Πλεύρη στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕΣύνταγμα: Συγκέντρωση υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή - ΤΑ ΝΕΑ

Στις 24 Νοεμβρίου 2022 ακολούθησε η δεύτερη, τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι η παράταση των αναστολών εργασίας από 14 Απριλίου έως 31 Δεκεμβρίου είναι αντισυνταγματική, διότι είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας. Μάλιστα, η απόφαση ψηφίστηκε από επτά δικαστές και απορρίφθηκε από έναν. Σύμφωνα όμως με το news247 δύο φράσεις στη δήλωση του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μαρτυρούν ότι νομικά υπάρχει παράθυρο να μην εφαρμοστεί η απόφαση και μάλιστα με απολύτως νόμιμες διαδικασίες.

Στις 14 Απριλίου, ενώ άρθηκαν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα, το μέτρο των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών παρατάθηκε.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) εκτιμά ότι με τα νέα δεδομένα, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον υπουργό Υγείας, από τη νομοθετική ρύθμιση της επιστροφής των υγειονομικών και της καταβολής του μισθού τους από τις 14 Απριλίου». Δηλαδή οι εργαζόμενοι αναμένουν την επιστροφή τους στα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές υγείας.

  • Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας φαίνεται ανυποχώρητος στην άμεση επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, με στόχο πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Η απόφαση να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγειά από την εφαρμογή της απόφασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Θανάσης Πλεύρης.

  • Το πρώτο που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στην ανακοίνωση του υπουργού Υγείας είναι η χρονική αναμονή που θέτει για τη δημοσίευση της απόφαση, άρα και την εφαρμογή της. Κι αυτό διότι μπορεί να απαιτηθούν μερικές εβδομάδες μέχρι τη δημοσίευσή της.

Αυτό σημαίνει ότι μπαίνοντας στον Δεκέμβριο και ακόμα πιο «βαθιά» μέσα στην περίοδο των ιογενών λοιμώξεων, αναμένεται και μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης.

Κάτι που με τη σειρά του ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), και να αρχίσουν να γεμίζουν με βαριά ασθενείς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

  • Το δεύτερο που αναφέρει ο κ. Πλεύρης στην ανακοίνωσή του, ως προειδοποίηση, είναι ότι «διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγειά από την εφαρμογή της απόφασης».

Αυτό σημαίνει ότι έχοντας την περίοδο εκείνη (ίσως μέσα στον Δεκέμβρη ή ακόμα και τον Ιανουάριο) ως δεδομένο την αύξηση των κρουσμάτων και την έναρξη της πίεσης του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας μπορεί να κρίνει ότι έχει παρέλθει το διάστημα που θεώρησε το ΣτΕ ως «ασφαλές για τη δημόσια υγεία», λόγω ακριβώς της νέας απειλής που προκαλείται από την αύξηση των ασθενών στις κλίνες των ΜΕΘ.

Επίσης, θα έχει παρέλθει διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήξη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δηλαδή διάστημα που λόγω της φύσης των μέτρων και των συνεπειών τους, υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο που απαιτείται για να γίνει η επαναξιολόγησή του.

Δηλαδή ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα πρέπει να επιστρέψουν οι υγειονομικοί στην εργασία τους, καθώς θα έχουν αλλάξει πολλά και κυρίως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σύμφωνα με την οποία λήφθηκε η απόφαση του ΣτΕ.

  • Νομικά, σε αυτήν την περίπτωση, το πιο απλό που μπορεί να κάνει ο υπουργός Υγείας, είναι να εκδώσει μία νέα υπουργική απόφαση, με την οποία θα καλύπτει τα κενά της απόφασης του ΣτΕ, που προκύπτουν από τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επιπλέον, θα θέτει τέτοιου τύπου συνταγματικές δικλείδες, ώστε να διαφυλάξει και τη συνταγματικότητα και την ορθότητα της απόφασης, ώστε να μην μπορεί να καταπέσει με μια μελλοντική απόφαση από τα δικαστήρια, με στόχο πάντα να διαφυλάξει την προστασία της δημόσιας υγείας.

  • Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τις ιογενείς λοιμώξεις και φυσικά δεν πιεστεί το ΕΣΥ, θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ.

Στην ίδια περίπτωση, βέβαια, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα ανανεωθεί το μέτρο της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει, και πάλι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστέψουν στην εργασία τους.

Κάτι που σημαίνει ότι οι τρέχουσες συνθήκες τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ θα κρίνουν εάν θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στις θέσεις τους και η ανακοίνωση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από καμία πλευρά, όσον αφορά τουλάχιστον την άμεση πρακτική εφαρμογή της.

 

Βουλευτής χρωστάει 407.000 σε κάρτες αλλά ο δικαστικός κλητήρας δεν τον ενοχλείΒουλευτής χρωστάει 407.000 σε κάρτες αλλά ο δικαστικός κλητήρας δεν τον ενοχλεί

Ενας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος επίσης δημοσιογράφος και διαπρύσιος υποστηρικτής όλων των κυβερνητικών επιλογών να έχει χρέος στις τράπεζες 407.866 ευρώ και να μην τον ενοχλεί κανείς; Και ο βουλευτής το χρέος το έχει σε κάρτες.

Προνομιούχοι και «πλέμπα». Αυτή είναι η διάκριση που υπάρχει στην Ελλάδα. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι μια χαμηλοσυνταξιούχος δημοσιογράφος είδε τον δικαστικό κλητήρα να εισβάλει στο σπίτι της  με τη συνοδεία αστυνομικών, αφού έσπασαν την πόρτα του διαμερίσματός της, για χρέος 15.000 ευρώ σε κάρτες, ενώ ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος επίσης δημοσιογράφος και διαπρύσιος υποστηρικτής όλων των κυβερνητικών επιλογών να έχει χρέος στις τράπεζες 407.866 ευρώ και να μην τον ενοχλεί κανείς; Και ο βουλευτής το χρέος το έχει σε κάρτες.

Ο Γιάννης Λοβέρδος είναι ο βουλευτής που χρωστά αυτά τα χρήματα, τα οποία επιμερίζονται σε εννέα πιστωτικές κάρτες. Οχι μόνο δεν τον ενόχλησε κανένας, αλλά, όπως φαίνεται, είχε την ευχέρεια ο κ. Λοβέρδος να βγάζει συνεχώς κάρτες. Τα ποσά που χρωστά ο κ. Λοβέρδος είναι καταγεγραμμένα στο “πόθεν έσχες” που έχει καταθέσει στην Βουλή. Έχουμε και λέμε: έχει εννέα πιστωτικές κάρτες, στις οποίες χρωστά 407.866 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με το 2021 (χρήση 2020). Δίπλα σε κάθε κάρτα ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι οι ημερομηνίες δημιουργίας του χρέους είναι ενδεικτικές, γιατί, όπως τονίζει, δεν… θυμάται.

Πόσα είναι τα χρέη του ανά κάρτα; 25.731,15 από το 1995 (58——-), 9.777, 25 1/1/1995 (36———), 46.135,75 1/1/1995 (58——— ), 47.970,87 1/1/1995 (52——–), 88.232,39 1/1/1995 (51——–), 56.656,12 1/1/1995 (43———), 60.327,78 1/1/1995 (41——–), 63.886,43 1/1/1995 (51——–), 9.152,62 1/1/1995 (45———). Στις παρενθέσεις είναι οι λογαριασμοί της κάθε κάρτας, τους οποίους δεν παρουσιάζουμε για ευνόητους λόγους.

Βέβαια, εκεί στη Βουλή όταν βλέπουν ότι όλες οι κάρτες έχουν ημερομηνία χρέωσης την ίδια ημερομηνία, απλώς το προσπερνούν; Εξυπηρετούνται αυτά τα χρέη; Πώς και δεν έχουν εισβάλει ακόμη με αλυσοπρίονο οι δικαστικοί επιμελητές;

Ο Γιάννης Λοβέρδος είναι ο βουλευτής που χρωστά αυτά τα χρήματα, τα οποία επιμερίζονται σε εννέα πιστωτικές κάρτες. Οχι μόνο δεν τον ενόχλησε κανένας, αλλά, όπως φαίνεται, είχε την ευχέρεια ο κ. Λοβέρδος να βγάζει συνεχώς κάρτες. Τα ποσά που χρωστά ο κ. Λοβέρδος είναι καταγεγραμμένα στο “πόθεν έσχες” που έχει καταθέσει στην Βουλή. Έχουμε και λέμε: έχει εννέα πιστωτικές κάρτες, στις οποίες χρωστά 407.866 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με το 2021 (χρήση 2020). Δίπλα σε κάθε κάρτα ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι οι ημερομηνίες δημιουργίας του χρέους είναι ενδεικτικές, γιατί, όπως τονίζει, δεν… θυμάται.

Πόσα είναι τα χρέη του ανά κάρτα; 25.731,15 από το 1995 (58——-), 9.777, 25 1/1/1995 (36———), 46.135,75 1/1/1995 (58——— ), 47.970,87 1/1/1995 (52——–), 88.232,39 1/1/1995 (51——–), 56.656,12 1/1/1995 (43———), 60.327,78 1/1/1995 (41——–), 63.886,43 1/1/1995 (51——–), 9.152,62 1/1/1995 (45———). Στις παρενθέσεις είναι οι λογαριασμοί της κάθε κάρτας, τους οποίους δεν παρουσιάζουμε για ευνόητους λόγους.

Βέβαια, εκεί στη Βουλή όταν βλέπουν ότι όλες οι κάρτες έχουν ημερομηνία χρέωσης την ίδια ημερομηνία, απλώς το προσπερνούν; Εξυπηρετούνται αυτά τα χρέη; Πώς και δεν έχουν εισβάλει ακόμη με αλυσοπρίονο οι δικαστικοί επιμελητές;

 

Ο Γιάννης Λοβέρδος είναι ο βουλευτής που χρωστά αυτά τα χρήματα, τα οποία επιμερίζονται σε εννέα πιστωτικές κάρτες. Οχι μόνο δεν τον ενόχλησε κανένας, αλλά, όπως φαίνεται, είχε την ευχέρεια ο κ. Λοβέρδος να βγάζει συνεχώς κάρτες. Τα ποσά που χρωστά ο κ. Λοβέρδος είναι καταγεγραμμένα στο “πόθεν έσχες” που έχει καταθέσει στην Βουλή. Έχουμε και λέμε: έχει εννέα πιστωτικές κάρτες, στις οποίες χρωστά 407.866 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με το 2021 (χρήση 2020). Δίπλα σε κάθε κάρτα ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι οι ημερομηνίες δημιουργίας του χρέους είναι ενδεικτικές, γιατί, όπως τονίζει, δεν… θυμάται.

Πόσα είναι τα χρέη του ανά κάρτα; 25.731,15 από το 1995 (58——-), 9.777, 25 1/1/1995 (36———), 46.135,75 1/1/1995 (58——— ), 47.970,87 1/1/1995 (52——–), 88.232,39 1/1/1995 (51——–), 56.656,12 1/1/1995 (43———), 60.327,78 1/1/1995 (41——–), 63.886,43 1/1/1995 (51——–), 9.152,62 1/1/1995 (45———). Στις παρενθέσεις είναι οι λογαριασμοί της κάθε κάρτας, τους οποίους δεν παρουσιάζουμε για ευνόητους λόγους.

Βέβαια, εκεί στη Βουλή όταν βλέπουν ότι όλες οι κάρτες έχουν ημερομηνία χρέωσης την ίδια ημερομηνία, απλώς το προσπερνούν; Εξυπηρετούνται αυτά τα χρέη; Πώς και δεν έχουν εισβάλει ακόμη με αλυσοπρίονο οι δικαστικοί επιμελητές;