Με τις πλάτες της αστυνομίας, που απώθησε τους εκατοντάδες διαδηλωτές του αντιρατσιστικού, αντιφασιστικού και αντιεξουσιαστικού χώρου, άνοιξε ο δρόμος για τις λίγες δεκάδες συγκεντρωμένους της ρατσιστικής διαδήλωσης, που κατάφεραν να μπουν στην πλατεία Βικτωρίας, γύρω στις 8 σήμερα (Τετάρτη) το βράδυ.
Αστυνομικές διμοιρίες εγκλώβισαν τους αντιφασίστες στα στενά προς την οδό Πατησίων, όπου τους επιτέθηκαν με χημικά και κρότου-λάμψης. Η αστυνομία μάλιστα προχώρησε και σε τρεις συλλήψεις διαδηλωτών.
Δυναμική συγκέντρωση, ισχυρό μήνυμα
Νωρίτερα, με μια ιδιαίτερα δυναμική συγκέντρωση, εκατοντάδες άτομα έστειλαν το μήνυμα ότι το μίσος, η βία και οι αποκλεισμοί δεν έχουν θέση στην περιοχή αυτή.
Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν δυνατά ήταν τα παρακάτω:
- «Θέλουμε μετανάστες σε όλες τις γειτονιές, το πρόβλημα είστε εσείς, ξεφτίλες ρατσιστές»
- «Μιλάμε δέκα γλώσσες σε κάθε γειτονιά, τσακίστε τους φασίστες και τα αφεντικά»
Παράλληλα, οι λεγόμενες επιτροπές κατοίκων είχαν καλέσει σε ρατσιστική συγκέντρωση κατά της παρουσίας προσφύγων και μεταναστών. Σε αυτήν συμμετείχαν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Όπως κατήγγειλε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, ενώ αρχικά η αστυνομία είχε δεσμευθεί ότι θα κρατήσει τη ρατσιστική συγκέντρωση μακριά από την πλατεία προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, εν τέλει μόνο μία κλούβα έμεινε για να χωρίζει τις δύο συγκεντρώσεις.
Από την πλευρά της ρατσιστικής συγκέντρωσης ακούστηκαν προκλητικά συνθήματα, στα οποία απάντησαν με αντιρατσιστικά μηνύματα οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία. Από τα συνθήματα της ρατσιστικής συγκέντρωσης ήταν τα παρακάτω:
- «Ελλάς – Ελλάς, ή ταν ή επί τας»
- «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά»
- «Αυτή η γη δεν σας ανήκει, αναρχικοί και μπολσεβίκοι»
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου δήλωσε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία να αποχωρήσουν, προκειμένου να δοθεί χώρος στη ρατσιστική συγκέντρωση: «Η πλατεία Βικτωρίας είναι και θα παραμείνει αντιφασιστική. Οι ρατσιστές δεν θα περάσουν», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου.
Σ’ ευχαριστώ, ω εταιρεία!
Δεν είναι μυστικό ότι στον σύγχρονο κόσμο οι μεγάλες εταιρείες διεκδικούν τα συμφέροντά τους μέσω κλαδικών λόμπι και μεμονωμένων επαφών με τους εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας. Δεν είναι επομένως παράξενο ότι και στην Ελλάδα η ισχυρή φαρμακοβιομηχανία διεκδίκησε πιεστικά όσα νόμιζε ότι της αναλογούσαν σε χρήμα και επιρροή.
Όμως όταν συνδέεται το όνομα μιας εταιρείας με παραβίαση των αρχών που έχουν θεσπιστεί με νόμους, όπως συνέβη με τη Novartis, τότε παύει να ισχύει η αρχική συμφωνία και πρέπει να διαρρηγνύεται ο δεσμός των στελεχών της με τους πολιτικούς παράγοντες.
Στην Ελλάδα συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Όσο αποκαλυπτόταν το σκάνδαλο της Novartis τόσο μεγάλωνε το λόμπι των φανατικών υποστηρικτών της σε μεγάλα πολιτικά κόμματα. Ενώ η ίδια η Novartis παραδέχτηκε την παράβαση των νόμων από τη θυγατρική της στην Ελλάδα, σφραγίζοντας την ομολογία της με επίσημο εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι μόνοι που δεν φαίνεται να κατανοούν αυτή τη νέα πραγματικότητα είναι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που επιμένουν στη θεωρία της «παραδικαστικής συμμορίας» του κ. Παπαγγελόπουλου.
Η σημερινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» επιβεβαιώνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η μεθόδευση που ακολούθησε η κυβέρνηση με την περιπετειώδη «προανακριτική» βασιζόταν εξ ολοκλήρου στο αφήγημα της ίδιας της εταιρείας για τον τρόπο που ασκούσε την «επιρροή» της μέχρι το 2014. Η επιλογή μεταξύ των κατηγόρων βουλευτών ενός θαυμαστή της Novartis και της δράσης της γελοιοποιεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και προδίδει την πραγματική στόχευση του Κυρ. Μητσοτάκη.
Προηγήθηκε βέβαια επί μέρες η επιμονή της κυβέρνησης μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου να εμφανίζεται δικαιωμένη από τις αποφάσεις των Αρχών και της Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κλείνοντας τα μάτια στις κατηγορίες περί «επηρεασμού αλλοδαπής κυβέρνησης» προς το συμφέρον της εταιρείας που αναφέρουν τα επίσημα έγγραφα.
Αφού σκέπασε το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης, τώρα η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει ούτε καν το σκάνδαλο της υπερσυνταγογράφησης.
Όπως φαίνεται, τα χρήματα που ξόδεψε η πολυεθνική εταιρεία για «να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas», όπως αναφέρει το δικαστήριο του Νιου Τζέρσι, έπιασαν τόπο.