Έγγραφο με κατάθεση «φωτιά» στη Βουλή: «Μίζα» σε Σαμαρά από Παναμά;

Έγγραφο με κατάθεση «φωτιά» στη Βουλή: «Μίζα» σε Σαμαρά από Παναμά;

Μια πολυδαίδαλη διαδρομή χρήματος και μερικά πολύ γνωστά πρόσωπα, ανάμεσά τους και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βρίσκονται στην κατάθεση μάρτυρα – κλειδί στους οικονομικούς εισαγγελείς το 2015, που συνδέεται με το σκάνδαλο ΠΑΝΓΑΙΑ και έφτασε στη Βουλή.

To σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και κάνει λόγο για ένα τεράστιο ποσό που φέρεται να δόθηκε διαμέσου του Σταύρου Παπασταύρου στον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με διαρροές από την Επιτροπή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, σημείωσε:

«Προτείνουμε να σταλεί επείγον  έγγραφο στην Εισαγγελία Διαφθοράς  και να ρωτηθεί:

To tvxs.gr, μέσα στην πανδημία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Στις αντίξοες αυτές συνθήκες, στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr

  • Ποια υπόθεση ερευνά και ελέγχεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς
  • Σε ποιο δικονομικό στάδιο βρίσκεται
  • Ποιοι είναι οι ευνοημένοι
  • Με λίγα λόγια : ποιοι τα πήραν»;

Πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής σχολίασαν: «Την ώρα που ακούμε για μίζα 2,6 εκατ σε πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ μέσω στενού του συνεργάτη ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του Μιωνη, η ΝΔ επιχειρεί φθηνό αντιπερισπασμό με παράνομα κατατεθείσα ηχογραφημένη συνομιλία. Η γνησιότητα της οποίας δεν ελέγχθηκε καν από καμία δημόσια Αρχή. Όσοι αντιπερισπασμοί και αν επιχειρηθούν παραμένει επίμονο το ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η ΝΔ : Για ποιο λόγο  αναμειγνύεται το όνομα Σαμαρα σε εγγραφο της δικογραφίας».

Τι αναφέρει η επίμαχη κατάθεση 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, στην κατάθεσή του η ελληνοελβετίδα μάρτυρας Άρτεμις Νιάρου, που εργάζεται σε ελβετική εταιρία ιδιωτικών ερευνών και ενεπλάκη λόγω μιας αγοραπωλησίας ορυχείου νικελίου στη Δομινικανή Δημοκρατία, εντοπίζει αρκετά γνωστά πρόσωπα, που έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη υποθέσεις όπως η Novartis, η Λίστα Λαγκάρντ ή τα Panama Papers, σε ένα περίπλοκο δίκτυο εταιριών και ανθρώπων που προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα και το Ισραήλ και ήρθαν στο προσκήνιο με την υπόθεση της ΠΑΝΓΑΙΑ.

Ανάμεσά τους βρίσκονται ο δικηγόρος και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου που φέρεται εκπρόσωπος εταιριών που ως πραγματικό ιδιοκτήτη έχουν, σύμφωνα με την κατάθεση, ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Βenny Steinmetz. Έχει απασχολήσει τις αρχές διαφόρων χωρών κατά καιρούς αλλά πρωταγωνιστεί και στην πολύκροτη υπόθεση του ελληνικού σκανδάλου της ΠΑΝΓΑΙΑ, σύμφωνα με τους Financial Times.

H κατάθεση  χαρακτηρίζει τον Παπασταύρου «αχυράνθρωπο» του ισραηλινού και τον κατηγορεί για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές στις εξαγορές εταιριών, όπου εμφανίζεται ως  εκπρόσωπός του. Σύμφωνα με την κατάθεση, στις  συναλλαγές εμπλέκονται εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε ενα πολύ αναλυτικό σχεδιάγραμμα που παραδόθηκε και συσχετίστηκε από τον τότε  επίκουρο εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση. Με επίκεντρο τον Παναμά εμφανίζονται διαδρομές σε Ελβετία, Ελλάδα, Ισραήλ. Βόρεια Μακεδονία, Δομηνικανή Δημοκρατία κ.α.

Η αναφορά-σοκ για  2,6 εκατ. ευρώ σε Σαμαρά μέσω Παπασταύρου

Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα και τους ισχυρισμούς της Νιάρου, από την Fairwinds Assets Incorporated με έδρα τον Παναμά, δόθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ στο σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου με την εκτίμηση (“it is believed”, αναφέρει στα αγγλικά) ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην Πρωθυπουργού στις Εκλογές του Γενάρη του 2015. 

Πρόκειται για πολύ σοβαρή κατηγορία, που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθεί, όμως προκαλεί εντύπωση ότι ενώ στην κατάθεση βρίσκεται το όνομα πολιτικού προσώπου και μάλιστα πρώην Πρωθυπουργού, η υπόθεση δεν διαβιβάστηκε «αμελητί» στη Βουλή, όπως προβλέπεται σχετικά.

Πρόσωπα και Δικαστικοί που απασχολούν την Προανακριτική

Ανάμεσα στο ονόματα που αναφέρονται στη λίστα βρίσκεται και αυτό του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ενώ στο χειρισμό της υπόθεσης ενεπλάκησαν οι δικαστικοί Παναγιώτης Αθανασίου και Ελένη Ράικου, όλοι τους βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης Novartis και  της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου που αφορά στον πρώην Αν. Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τα μη πολιτικά πρόσωπα.

H  μάρτυρας απευθύνθηκε στις ελληνικές αρχές, με επιστολές τους προς το ΣΔΟΕ, οι οποίες διαβιβάστηκαν στον τότε Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου. Η ένορκη κατάθεση ελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 2015, από τον τότε επίκουρο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση ενώ για την υπόθεση ΠΑΝΓΑΙΑ, οι συνολικά 22 διώξεις είχαν ασκηθεί από την πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. 

Η υπόθεση ΠΑΝΓΑΙΑ

Ο ισραηλινός εμπλέκεται στο σκάνδαλο ΠΑΝΓΑΙΑ μέσω της INVEL REAL ESTATE, επικεφαλής της οποίας φερόταν επισήμως ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου. Το σκάνδαλο, αφορούσε την απίστευτη υπόθεση της εξαγοράς ποσοστού 65.49% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας,  στην οποία είχαν περιέλθει ακίνητα”φιλέτα” της Τράπεζας για αυτό το σκοπό, επί Πρωθυπουργίας Σαμαρά.  Η εταιρία INVEL είχε εξαγοράσει την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ πληρώνοντας τίμημα 653 εκατ. ευρώ που προήλθε από εισφορά σε ακίνητα και, κυρίως, από δάνειο 421 εκατ. ευρώ που πήρε εταιρία-όχημα, με προνομιακούς όρους από την…. ίδια την Εθνική Τραπεζα ! Με ασήμαντη αξία της εταιρίας που δεν ξεπερνύσε τα 250.000 ευρώ και επιτόκιο 2,7% όταν η Εθνική δανειζόταν από τις αγορές με 4,5 % , ενώ στη συνέχεια είχε την υποχρέωση να πληρώνει εγγυημένο μίσθωμα στους νέους ιδιοκτήτες 30 εκατ. ευρώ το χρόνο! 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη δήλωσή της την προηγούμενη Τρίτη, αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, η Γιάννα Παπαδάκου ανέφερε ότι από τα έγγραφα που παρέλαβε νόμιμα, όσο είχε την ιδιότητα της «ύποπτης», συμπέρανε ότι «εκτός από το ξέπλυμα των σκανδάλων της Novartis και της λίστας Λαγκάρντ, μεθοδεύεται και το ξέπλυμα του σκανδάλου της πώλησης των ακινήτων της Εθνικής ( ΠΑΝΓΑΙΑ)».

Την υπόθεση σχολίασε και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: “Αυτό είναι το πραγματικό κύκλωμα. Ένα διεθνές κύκλωμα που διακινεί χρήμα παγκοσμίως σε βάρος αδύναμων χωρών ,όπως ο Άγιος Δομίνικος και η Βόρεια Μακεδονία. Και σε αυτό ήταν πρωταγωνιστής ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού. Ο Μιωνης στην προσπάθεια του να δείξει ότι ήταν θύμα δικό μου και όχι των Πλεύρη Βορίδη ,αναφέρθηκε στην δήθεν ανεξάρτητη έκθεση του Μ.Κάμπο.

Αυτός, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Spiegel, εκτός από το ότι ήταν δικηγόρος του Μιωνή, βρέθηκε και ο ίδιος και η γυναίκα του με οφ σορ σε Παναμά,Ουρουγουάη,Βερμούδες κλπ. Με διαδρομές χιλιάδων ευρώ που καταλήγουν στον ίδιο και την σύζυγο του. Ο Μιωνης προέβη σε αυτή την κίνηση σήμερα για να σώσει τον Σαμαρά, την Ράικου και τον ίδιο. Για όλες αυτές τις αποκαλύψεις για τις διαδρομές του χρήματος και τις αποκαλύψεις για τον Καρνέζη”

Το επίμαχο σχεδιάγραμμα και η κατάθεση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*