Έβρος: Μετανάστες και πρόσφυγες ψάχνουν περάσματα στα νότια του ποταμού – Το δράμα των προσφύγων: Ρεπορτάζ δείχνει πρόσφυγες να κολυμπούν στον Έβρο για να επιστρέψουν στην Τουρκία (vid) – Υψηλοί τόνοι στην απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Δεν είναι σε θέση να κουνά δάχτυλο σε κανέναν

Μετανάστες και πρόσφυγες περπατούν αναζητώντας πέρασμα

Μετανάστες και πρόσφυγες περπατούν αναζητώντας πέρασμα

Στον νότιο Έβρο στρέφουν τις ελπίδες τους για είσοδο στη χώρα όσοι από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πήραν απόφαση πως δεν θα περάσουν τον φράχτη στον Βορρά. “Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι” λέει ο πρόεδρος των συνοροοφυλάκων.

Εναλλακτικούς τρόπους να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναζητούν ολοένα και περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες που πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες τους στο τελωνείο στις Καστανιές Έβρου, μπροστά στον φραγμό της Αστυνομίας και του στρατού.

Οι εντάσεις, που κρατούσαν μέχρι και την Κυριακή στη νεκρή ζώνη ανάμεσα σε Καστανιές και Αλεξανδρούπολη, έχουν για την ώρα εκτονωθεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή δε μπορούν να προκύψουν νέες.

Πρόσφυγες πίσω από φράχτη στις Καστανιές
Πρόσφυγες πίσω από φράχτη στις Καστανιές 

Με τις ελληνικές δυνάμεις να ενισχύουν συνεχώς το συρματόπλεγμα, στον μήκους 10.3 χιλιομέτρων φράχτη, αλλά και με τις ομάδες του στρατού και της Αστυνομίας να παρατάσσονται καθημερινά αυξημένες απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, έχει γίνει ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη δίοδος έχει σφραγιστεί.

Συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών,στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών,στα ελληνοτουρκικά σύνορα  EUROKINISSI

Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι ικανό να αποθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν να πάει χαμένη η ευκαιρία να φύγουν από την Τουρκία για την Ευρώπη. Οσο συνεχίζονται οι παραινέσεις, οι φρουδες ελπίδες και οι ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν για ανενόχλητη διάβαση των συνόρων από όσους το επιθυμούν, μετανάστες και πρόσφυγες δύσκολα θα εγκαταλειψουν τις προσπάθειές τους.

Αναζητώντας τα περάσματα – Η σειρά του νότιου Έβρου

Από την Καθαρά Δευτέρα, όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ, έχει παρατηρηθεί κινητικότητα κατά μήκος του Εβρου, με χιλιάδες ανθρώπους να κινούνται προς τις νοτιοτερες περιοχές του ποταμού ο οποίος συνδέει Ελλάδα και Τουρκία.

Μιλώντας στο News247.gr, τόσο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοροοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρίλας, επιβεβαίωσαν πως χθες το απόγευμα έγινε μαζική προσπάθεια περίπου 1.000 μεταναστών μεταναστών και προσφύγων να περάσουν τον Έβρο και να μπουν στο ελληνικό έδαφος σε μια περιοχή κοντά στις Φέρες.

Παρακολουθώντας την έντονη κινητικότητα στην περιοχή, οι ελληνικές αρχές ενισχύουν σταδιακά και τα σημεία εκείνα, στο τελωνείο των Κήπων, τις Φέρες, το Τυχερό, τον Πέπλο και άλλα χωριά. Υπενθυμιζεται πως μιλάμε για σημεία όπου δεν υπάρχει φράχτης, κάτι που ενδεχομένως κάνειτο πέρασμα να φαντάζει ευκολότερο για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε μιλώντας στο News247.gr, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης “Έχουμε ενημερωθεί για όσα συμβαίνουν, οι κάτοικοι στα χωριά  βοηθούν και οι δυνάμεις Αστυνομίας και στρατού ενισχύονται συνεχώς”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοροοφυλάκων, Παναγιώτης Χα|ρίλας, εκτίμησε πως οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για το αν θα συγκεντρωθούν ακόμα περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες που θα επιδιώκουν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Έχουμε πλήρη γνώση όσων συμβαίνουν και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι”.

 

Το δράμα των προσφύγων: Ρεπορτάζ δείχνει πρόσφυγες να κολυμπούν στον Έβρο για να επιστρέψουν στην Τουρκία (vid)

  • Εικόνες που δείχνουν ανθρώπους να κολυμπούν στον ποταμό Έβρο, προκειμένου να επιστρέψουν στην Τουρκία από τα ελληνικά σύνορα, μεταδίδει το Ruptly.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, πρόκειται για μετανάστες και πρόσφυγες που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Τουρκία αφότου έμειναν εγκλωβισμένοι για ημέρες στα ελληνικά σύνορα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς τα σύνορα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη άνοιξαν.

Υψηλοί τόνοι στην απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Δεν είναι σε θέση να κουνά δάχτυλο σε κανέναν

Σαφή απάντηση σε αυστηρό ύφος δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις ψεύτικες ειδήσεις που μεταδίδει η τουρκική κυβέρνηση. Μια χώρα που «κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις, δεν είναι σε θέση να κουνά δάχτυλο σε κανέναν» επισημάνει.

«Όταν μια χώρα εργαλειοποιεί ανθρώπους ως πολιορκητικό κριό, κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις για να τους παραπλανήσει και παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, δεν είναι σε θέση να κουνά το δάκτυλο σε κανέναν», σημειώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Και βέβαια δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ‘Αλλωστε, σε αυτά τα μαθήματα, η Τουρκία επί χρόνια μένει μετεξεταστέα», προσθέτει.

Υπουργείο Εξωτερικών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*