Άσχημα παιχνίδια με τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό – Οδηγίες για ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ

Κάποιοι «παράγοντες» του Υπουργείου Υγείας -εξαιρουμένου του Βασίλη Κικίλια- φαίνεται, σύμφωνα με πολύ σοβαρές καταγγελίες, πως αντιλαμβάνονται την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία και αντί να πράξουν τα δέοντα για την θωράκιση του ΕΣΥ και της κοινωνίας, θωρακίζουν την τσέπη φαρμακευτικών μαζί με τη δική τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, προχωρημένες ήταν οι συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με αντιπροσωπεία κινέζικων εταιριών (Suzhou Image Medical & Bioeasy Shenzhen) προκειμένου να προμηθευτεί η Ελλάδα τον απαραίτητο εξοπλισμό για την πιο σύγχρονη μέθοδο τεστ, τα οποία θα βοηθήσουν πολύπλευρα τη χώρα για την αντιμετώπιση του COVID – 19. Παρενθετικά, υπάρχουν δύο ειδών τεστ. Αυτά που γίνονται με τη μέθοδο PCR στα αντιδραστήρια του ΠΑΣΤΕΡ ή στα ιδιωτικά διαγνωστικά και χρειάζονται αρκετό χρόνο για να βγουν τα αποτελέσματα. Η μέθοδος έχει ως εξής: Λαμβάνεται από έναν πολίτη δείγμα για να πολλαπλασιαστεί στα αντιδραστήρια το DNA του, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται και το DNA του ιού στην περίπτωση που ο πολίτης είναι θετικός.

Επιπλέον, η έκτακτη συνθήκη που προκάλεσε η πανδημία οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη του «rapid test», τα οποία «σπάνε» σε δύο υποκατηγορίες. Μέσω του σάλιου, μπορεί να γίνει ανίχνευση αντισωμάτων ή αντιγόνων. Στο ενδεχόμενο εντοπισμού αντισωμάτων, τότε σημαίνει ότι ο πολίτης πέρασε τον ιό. Στην περίπτωση που βρεθούν αντιγόνα, τότε σημαίνει ότι ο πολίτης είναι θετικός στον κορονοϊό. Το αρνητικό τεστ έχει κριθεί από την επιστημονική κοινότητα ότι είναι 100% επιτυχές, ενώ η αξιοπιστία του τεστ για όσους κρίνονται θετικοί είναι μεταξύ 89 έως 91%.

Πάμε τώρα στις πληροφορίες που δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ισχύουν και κάνουν λόγο για ύποπτα και κερδοσκοπικά παιχνίδια που πολύ πιθανώς κάποιοι επιχειρούν να παίξουν πίσω και από τις πλάτες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργού Υγείας.

Ειδικότερα, υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου Υγείας φέρονται να ήρθαν σε συμφωνία με τις κινεζικές εταιρίες που θα προμήθευαν την Ελλάδα με «rapid tests». Ωστόσο, ενώ το deal με τους Κινέζους ήταν κλεισμένο, κάποιοι από το υπουργείο Υγείας φέρονται να ήρθαν σε επικοινωνία με άλλη φαρμακοβιομηχανίαγεγονός που «πάγωσε» την προηγούμενη συμφωνία. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ύψος της συμφωνίας με την φαρμακοβιομηχανία που μπήκε «σφήνα» και η οποία μόνο θετικό προηγούμενο δεν έχει στην Ελλάδα, θα ξεπερνά κατά πολύ αυτήν με τις κινέζικες εταιρίες.

Και την ίδια ώρα που οι επιτήδειοι κάνουν ιδιοτελές παιχνίδι με την προμήθεια των τεστ, συμπολίτες μας χάνουν την μάχη για τη ζωή, κάποιοι μόνοι στα σπίτια τους, γιατί η Πολιτεία δεν είχε τη δυνατότητα λόγω ανεπάρκειας να τους υποβάλλει στην εν λόγω εξέταση. Μια εξέταση ζωής, στην κυριολεξία.

 

Οδηγίες για ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ

Νέος άνδρας λαμβάνει εισπνεόμενη θεραπεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προχώρησε στην επικαιροποίηση των οδηγιών για “Άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια”, μετά και το ατυχές συμβάν στην Καστοριά

Η πανδημία από τον κορονοϊό Covid-19 δημιουργεί ανησυχία και ερωτήματα στους ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Οι παθήσεις αυτές έχουν σημαντική νοσηρότητα στον Ελλαδικό χώρο και οι πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Να σημειώσουμε ότι σήμερα ανακοινώθηκε ο θάνατος μίας γυναίκας 41 ετών από την Καστοριά η οποία έπασχε από άσθμα και η υγεία της επιβαρύνθηκε έντονα από τον κορονοϊό με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία λοιπόν συμβουλεύει μέσω της εικαιροποίησης των οδηγιών για “Άσθμα Και ΧΑΠ”:

Αν πάσχετε από ΧΑΠ ή άσθμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον ειδικό πνευμονολόγοφυματιολόγο για να λάβετε τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες. Ο κορονοϊός δύναται να απορρυθμίσει την αναπνευστική νόσο σας όταν εκείνη είναι επηρεασμένη, δεν ελέγχεται σωστά και δεν διατηρείτε ένα καλό επίπεδο αναπνευστικής υγείας.

Για τους ασθενείς με άσθμα συμβουλεύουμε να κρατήσουν τη νόσο τους ελεγχόμενη, να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή και να βρίσκονται σε επαφή με τον Πνευμονολόγο τους.

Η εισπνεόμενη κορτιζόνη που είναι η βασική θεραπεία της νόσου δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή άρα τη συνεχίζουμε κανονικά.

Για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η χρήση των βιολογικών παραγόντων δεν είναι ασφαλής.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης επικοινωνήστε με το γιατρό σας και αξιολογηθείτε πριν πάτε στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Ο ασθενής που έχει αλλεργικό προφίλ και πάσχει από βρογχικό άσθμα είναι εξοικειωμένος με τα συμπτώματα του τα οποία εμφανίζονται ετησίως και σχετίζονται με την εποχική κατανομή.

Συμπτωματολογία όπως φτέρνισμα, αύξηση του βήχα, συρίττουσα αναπνοή, επίταση της δύσπνοιας, αύξηση της συχνότητας αναπνοών, βήχας μετά την άσκηση, κνησμός στην περιοχή των οφθαλμών και μύτης, καταρροή και ρινική συμφόρηση, αίσθημα κνησμού στον ρινοφάρυγγα όταν το βρογχικό άσθμα συνυπάρχει με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια των εποχικών αλλεργιογόνων. Αντίθετα, η εμφάνιση συμπτωμάτων λοιμώξεως αναπνευστικού με πυρετό ο οποίος μπορεί να ποικίλει και πιθανόν να παραμένει για αρκετές ημέρες, η αλλαγή της χροιάς των πτυέλων με το βήχα, οι διαρροϊκές κενώσεις, η τάση για έμετοναυτία, οι αρθραλγίες καθώς και το αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης αποτελούν ενδείξεις λοίμωξης και πρέπει να αξιολογούνται από το γιατρό σας.

Το ήπιο άσθμα [που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού] που λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή και είναι ελεγχόμενο δεν ανήκει στις σοβαρές πνευμονοπάθειες. Η επικοινωνία με τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο είναι σημαντική για να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες και εφόσον χρειαστεί να τροποποιήσουν την αγωγή που λαμβάνουν.

Για τους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια οι πνευμονολόγοι συμβουλεύουν:

Να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή και να βρίσκονται σε επαφή με τον Πνευμονολόγο τους. Αυτοί που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον να τηρούν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα.

Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ότι τόσο η εισπνεόμενη όσο και η από το στόμα κορτιζόνη (αφορά παροξύνσεις για χρονικό διάστημα 5 ημερών σε προκαθορισμένη δόση) θα πρέπει να αποφεύγεται στους ασθενείς με ΧΑΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Σε περίπτωση που συνεχίζουν να καπνίζουν να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης επικοινωνήστε με το γιατρό σας και αξιολογηθείτε πριν πάτε στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Υπενθυμίζουμε ότι τα κριτήρια παρόξυνσης ασθενών με ΧΑΠ είναι η αύξηση της απόχρεμψης, η αλλαγή του χρώματος των πυέλων και η επιδείνωση της δύσπνοιας. Η βαρύτητα της ΧΑΠ όπως έχει καθορισθεί από τον θεράποντα γιατρό αποτελεί οδηγό σημείο για την αξιολόγηση και διαχείριση της νόσου.