
Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται η Ευρώπη από τη μέρα που η ρωσική Gazprom έκλεισε –όπως κάνει κάθε χρόνο– τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1. Επισήμως, το κλείσιμο έγινε για λόγους συντήρησης και η λειτουργία θα επανέλθει στις 21 Ιουλίου, όμως τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα γίνει αυτό με τη γηραιά ήπειρο να καταστρώνει σχέδια επί χάρτου για πιθανό μηδενισμό των ροών.
Την ανησυχία των ευρωπαίων αξιωματούχων επιβεβαιώνει και ο ρωσικός κολοσσός που αναφέρει πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 λέγοντας παράλληλα ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα αποσταλεί από τον Καναδά η γερμανική τουρμπίνα που κρίνεται κρίσιμη για την ομαλή λειτουργία του αγωγού. Η τουρμπίνα έχει σταλεί εδώ και καιρό για επιδιόρθωση αλλά «κόλλησε» εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο Καναδάς στη Ρωσία.
«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» σημειώνει ο ρωσικός κολοσσός αν και οι τελευταίες πληροφορίες που έφθαναν από τον Καναδά ήθελαν το ζήτημα να έχει λυθεί: Ο Καναδάς θα έστελνε στη Γερμανία την τουρμπίνα και το Βερολίνο θα προωθούσε στη Ρωσία το εξάρτημα που θα εξασφάλισε τη σωστή λειτουργία του αγωγού.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.
«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος για το υπουργείο και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.
Ανέθεσαν στον στρατό να επιβάλλει τον «νόμο και την τάξη» στη Σρι Λάνκα
Σε πολιτικό βέρτιγκο έχουν μετατραπεί οι εξελίξεις αναφορικά με τη διακυβέρνηση της Σρι Λάνκα μετά την φυγή του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα από τη χώρα.
Στις διαδηλώσεις και τα αιτήματα για καθολικό «ξήλωμα» της οικογένειας του προέδρου και του κύκλου του από την πολιτική ηγεσία της χώρας, η κυβέρνηση απαντά με κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, απαγόρευση κυκλοφορίας, και καταστολή με τον στρατό και την αστυνομία στους δρόμους, με εντολή του πρωθυπουργού και «υπηρεσιακού προέδρου» Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε. Στο πλαίσιο αυτό, διορίστηκε μια επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρεις αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Άμυνας, για την επιβολή του «νόμου και της τάξης» στη χώρα.
Κατάληψη του πρωθυπουργικού γραφείου
Την ίδια στιγμή που οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει μία σειρά από κυβερνητικά κτίρια, με τελευταίο το πρωθυπουργικό γραφείο, ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα δεν έχει υποβάλλει ακόμη την παραίτησή του, παρόλο που δεσμεύθηκε να το πράξει σήμερα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ρατζαπάκσα που διέφυγε στις Μαλβίδες και λέγεται ότι σκοπεύει να πάει στη Σιγκαπούρη διόρισε πρόεδρο στη θέση του τον Βικρεμεσίνγκε, ο οποίος επίσης έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί μετά και τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Η κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει, ενώ έγιναν συγκρούσεις διαδηλωτών με το στρατό και την αστυνομία, που προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών και ρίψη νερού. Σημειώνεται ότι οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή του καθεστώτος και καταπολέμηση της διαφθοράς και της φτώχειας.