Άρχισαν να κλέβουν τις ελιές: Οι «χρυσές» τιμές στο λάδι άνοιξαν την «όρεξη» των επιτήδειων στην Κρήτη — Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Το ξέσπασμά της για την παρατήρηση στη «δεύτερη μητέρα της»

Τη στιγμή που το ελαιόλαδο τείνει να μετατραπεί σε… είδος πολυτελείας καθώς η τιμή του παγιώνεται στα 8 ευρώ/λίτρο περίπου, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους κρούσματα κλοπών ελαιοκάρπου. Τη στιγμή που οι παραγωγοί βαρύνονται με πάγια έξοδα, που έχουν πάρει την ανιούσα λόγω της ακρίβειας, και «ψαλιδίζουν» σημαντικά το κέρδος από την πώληση ελαιολάδου, κάνουν την εμφάνισή τους οι επιτήδειοι που βάζουν στο μάτι τη σοδειά τους, όπως στην περιοχή της Μεσαράς.

Σύμφωνα με τη «Νέα Κρήτη» μπορεί να φτάνουμε σιγά-σιγά στην έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου – αφού αυτή αναμένεται ότι θα είναι πιο πρώιμη από πέρυσι λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της τρέχουσας χρονιάς – αλλά η τιμή παραγωγού του περυσινού (πλέον) ελαιολάδου δεν υποχωρεί και μάλιστα δείχνει να παγιώνεται στον μέσο όρο των 8 ευρώ το κιλό, που σημαίνει ότι πωλούνται λάδια στην Κρήτη γύρω στην τιμή αυτή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τώρα εμφανίζονται κρούσματα κλοπών ελαιοκάρπου ακόμα και στη βρώσιμη ελιά στην περιοχή της Μεσαράς, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ήδη υπάρχουν μηνύματα για αυξημένη προσοχή φέτος, τόσο στους ελαιοπαραγωγούς όσο και στους ελαιουργούς, αφού λόγω των τιμών φαίνεται πως οι επιτήδειοι θα οργιάσουν.

Πολλές εμπορικές πράξεις με τιμές άνω των 8 ευρώ έχουν γίνει στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα. Όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, «ισχύει ότι ο μέσος όρος των τιμών φτάνει στα 8 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Για τα 9 ευρώ που ακούστηκε ήταν μία περίπτωση μεμονωμένη στην υπόλοιπη Ελλάδα, όχι στο νησί μας. Αξίζει να σας πω ακόμη ότι, σε πολλά λάδια που βγάλαμε πέρυσι, η ποιότητά τους τώρα τον Σεπτέμβριο είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα λάδια που πουλήσαμε πιο νωρίς. Έχουν ανεβασμένα Κ. Παρ’ όλα αυτά, επειδή δεν υπάρχουν ποσότητες, έχουν και αυτά υψηλές τιμές, ενώ σε άλλα χρόνια δυσκολευόμασταν να τα πουλήσουμε», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών.

Η νέα παραγωγή μειωμένη αλλά «χρυσή»

Αναφορικά με τη νέα παραγωγή ελαιολάδου, ο πρόεδρος των ελαιουργών μας είπε ότι «αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Αλλά επειδή η τιμή θα είναι υψηλή, πιστεύω ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν ένα καλό εισόδημα»...

Πάντως, ήδη, όπως λέει, υπάρχει μεγάλη στροφή των καταναλωτών στα σπορέλαια. «Όταν στο ράφι το σπορέλαιο έχει 1 ευρώ το λίτρο και έχει 10 ευρώ το ελαιόλαδο, δεν είναι λογικό ότι ο καταναλωτής που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, θα επιλέξει το σπορέλαιο;».

Ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης θεωρεί ότι οι σημερινές τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο ανεβάζουν πολύ στο ράφι τις τιμές του τελικού προϊόντος και έτσι δημιουργείται μία κατάσταση που στο άμεσο μέλλον θα μας γυρίσει… μπούμερανγκ.

«Οι σημερινές τιμές μάς φαίνονται σαν παραμύθι. Δεν είναι οι πραγματικές τιμές. Έχουν να κάνουν με τη μεγάλη έλλειψη λαδιού στον κόσμο. Κάποια στιγμή, αν βγουν πολλά λάδια, θα έχουμε πρόβλημα», σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως λέει, εξάλλου, μία τιμή στα 6 ευρώ το λίτρο στο ράφι θα ήταν η τιμή εκείνη που θα μπορούσε να την αντέξει ο καταναλωτής. Από ’κει και πάνω η κατάσταση ξεφεύγει…

Στο μεταξύ, στο ερώτημά αν ένας παραγωγός μπορεί να προσκομίσει στο ελαιοτριβείο δύο ή τρία τσουβάλια που κατάφερε να μαζέψει από ένα ολόκληρο λιόφυτο, ο πρόεδρος των ελαιουργών μάς είπε ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει τρόπος να μετρηθεί η ελαιοπεριεκτικότητα και να του δοθεί η αντίστοιχη ποσότητα ελαιολάδου. Άλλωστε, είναι λογικό ότι πολλοί παραγωγοί θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να μην αγοράσουν το πανάκριβο πλέον ελαιόλαδο για το σπίτι τους…

Η επιστροφή του δάκου

Στο ερώτημά μας αν έχει παρατηρηθεί “επιστροφή του δάκου”, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης λέει στο neakriti.gr: «Σε κάποιες περιοχές φαίνεται κάποια δακοπροσβολή, αλλά ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, αφού το λάδι θα παραμείνει ακριβό, υπάρχει οργάνωση και πιστεύω ότι δε θα έχουμε πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε. Θα πρέπει να γίνει η δακοκτονία σωστά. Μα και τώρα η δακοκτονία στην Κρήτη συνεχίζεται. Όπου χρειάζεται, γίνονται ψεκασμοί. Και η αλήθεια είναι ότι, ειδικά από τώρα κι έπειτα, θέλει προσοχή».

Άρπαξαν 13 κλούβες βρώσιμων ελιών

Στο μεταξύ, ήδη φαίνεται πως πιάνουν δουλειά οι… «ποντικοί» των ελαιοφύτων…

Καταγγελία παραγωγού από τους Βώρους κάνει λόγο για κλοπή 13 κλουβών βρώσιμων ελιών από το λιόφυτο. Μπήκαν δηλαδή στο λιόφυτο και μάζεψαν με το χέρι τις βρώσιμες ελιές… Η πράξη αυτή, προφανώς, δείχνει τι θα γίνει φέτος, τόσο με το λάδι όσο με τις βρώσιμες ελιές.

«Θα πρέπει να φτιάξουμε ομάδες περιφρούρησης τόσο για τα λιόφυτα όσο και για τα ελαιουργεία», λέει στην εφημερίδα μας ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

Ανάλογα περιστατικά σημειώνονται τις τελευταίες μέρες και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπου η τιμή της βρώσιμης ελιάς ξεπέρασε τα 2 ευρώ το κιλό

 

Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση: Το ξέσπασμά της για την παρατήρηση στη «δεύτερη μητέρα της»

Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση έχει μάθει από νωρίς στη ζωή της ότι ο τρόπος συμπεριφοράς των ανθρώπων μπορεί να αλλάξει πολύ πολύ γρήγορα ανάλογα με το ποιον έχουν απέναντί τους και ποιο είναι το κοινώνικό και οικονομικό status εκείνου που βρίσκεται απέναντί τους. Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, το διαπιστώνει ξανά και ξανά, αλλά τελευταία έπεσε η σταγονα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής της. Συνέβη όταν είδε τη συμπεριφορά ενός ιδιοκτήτη γκαλερί να γίνεται από απότομη απέναντι στη γυναίκα που αποκαλεί «δεύτερη μητέρα της» και απολογητική απέναντι στην ίδια.

Η «δεύτερη μητέρα» της είναι η Νόρμα, η γυναίκα που εργάζεται για την οικογένεια της Εριέττας Κούρκουλου – Λάτση έχοντας βοηθήσει στην ανατροφή της ίδιας και στη συνέχεια του γιου της, Νίκου. Η Νόρμα συνόδευσε την Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, τον σύζυγό της, Βύρωνα Βασιλειάδη και τον Νίκο σε μία γκαλερί της Μυκόνου, όπου συνέβη το περιστατικό που έκανε την ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων να ξεσπάσει δημόσια μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

«Για κακή σας τύχη πάντα αποκαλύπτεστε εσείς που προσαρμόζετε την συμπεριφορά σας ανάλογα με το ποιον έχετε απέναντί σας – ή τα μηδενικά που έχει στην τράπεζα», έγραψε ως άλλο πρόλογο σε όσα θα ακολουθούσαν.

«Χθες ήμουν σε μια γνωστή γκαλερί της Μυκόνου στην οποία είναι η μητέρα μου τακτικός πελάτης. Μπήκαμε μέσα εγώ με τον Νίκο τον Βύρων και την Νόρμα, η οποία ενθουσιάστηκε βλέποντας ένα τεράστιο γλυπτό του Ντόναλντ και τον ακούμπησε απαλά για να γελάσει ο μικρός μας. Εκείνη την ώρα έσπευσε προς το μέρος της ένας από τους δύο ιδιοκτήτες που συνήθως είναι ευγενέστατος, χτύπησε τα δάχτυλά του δύο φορές σαν να απευθυνόταν σε σκύλο και της φώναξε με αγενέστατο ύφος “don’t touch!”», περιέγραψε στη συνέχεια η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση.

«Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα παρατήρησε με τρόμο εμένα που στεκόμουν ακριβώς από πίσω της με τον Νίκο. Αμέσως απολογήθηκε λέγοντας μου ότι δεν με κατάλαβε», σημείωσε η Εριέττα Κούρκουλου- Λάτση μιλώντας γι’ αυτή την αλλαγή στη συμπεριφορά που διαπίστωσε μπροστά στη Νόρμα και στην ίδια.

«Του απάντησα ότι προσέβαλλε την γυναίκα που είναι η δεύτερη μητέρα μου και τώρα γιαγιά του παιδιού μου και ότι δεν είχαμε κάτι άλλο να πούμε. Στην συνέχεια προχώρησε να στείλει απολογητικό μήνυμα στην μητέρα μου λέγοντάς της ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η “ευτυχία μου” (λες και γνωριζόμαστε από χθες)», σημείωσε έπειτα.

«Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που αλλάζει έτσι πρόσωπο, αλλά θέλω να υποσχεθώ δημοσίως ότι αυτός και κάθε επόμενος τέτοιος θα με βρίσκει απέναντί του και να του επισημάνω ότι δεν είναι άξιος ούτε μιας τρίχας αυτής της γυναίκας, χωρίς την οποία θα ήμουν παντελώς χαμένη! Μάθετε να είσαστε άνθρωποι γιατί ο ρατσισμός και το ύφος σας δεν χωράει πλέον στον κόσμο μας! Σας σιχάθηκα», κατέληξε στην ανάρτησή της η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση.

Η ανάρτησή της γέμισε με ενθαρρυντικά σχόλια για το ξέσπασμά της. «Είσαι μία λάμψη μέσα σε αυτό το απόλυτο σκοτάδι» της έγραψε η Δωροθέα Μερκούρη. «Δώσε πόνο στην υποκρισία που υπάρχει εκεί έξω», σημείωσε ο Βασίλης Ζούλιας, ενώ η Μαίρη Συνατσάκη, η Δούκισσα Νομικού, η Τάμτα, η Κατερίνα Καινούργιου, η Τόνια Σωτηροπούλου κ.α. πρόσθεσαν καρδιές και ευχαριστώ και χειροκροτήματα με τα ανάλογα emoji.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στη Νόρμα ως «δεύτερη μητέρα της». Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση είχε μιλήσει ξανά στο παρελθόν για τη γυναίκα από τις Φιλιππίνες που εργαζόταν στην οικογένειά της πριν ακόμα γεννηθεί κι η ίδια.

«Η Νόρμα δούλευε με την οικογένειά μου πριν ακόμα γεννηθώ και αργότερα με μεγάλωσε. Η Νόρμα είναι και αυτή μητέρα μου με όλη την έννοια της λέξης. Μου κρατούσε το χέρι τα βράδια που δεν μπορούσα να κοιμηθώ, με μάλωνε όταν παραφερόμουν και με αγαπούσε ανιδιοτελώς. Αισθάνομαι απίστευτα τυχερή που την έχω ακόμα μαζί μου σε κάθε όμορφη και δύσκολη στιγμή της ζωής μου.

Η Νόρμα είναι ο λόγος που έγινα ο άνθρωπος που είμαι σήμερα. Η αγάπη και ο θαυμασμός μου για αυτή την γυναίκα, που έμενε τόσα χρόνια μακριά από τους δικούς της για να τους στηρίξει οικονομικά και συνεχίζει να μένει γιατί πλέον και εκείνη με αισθάνεται παιδί της, είναι τέτοια που δεν περιγράφεται», είχε γράψει σε παλιότερο post της.

Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση είχε αναφερθεί τότε στον ρατσισμό που φέρει η χρήση της λέξης Φιλιππινέζος ως ιδιότητα που χρησιμοποιείται, όπως έγραφε, από την «καλή κοινωνία».

«Με κάνει έξαλλη να ακούω ανθρώπους της δήθεν “high society” να χρησιμοποιούν την λέξη “Φιλιππινέζος”, λες και το “Φιλιππινέζος” περιγράφει κάποια μαζική ιδιότητα όλων των ανθρώπων αυτής της καταγωγής. Αυτή η αντιμετώπιση είναι ρατσιστική και δεν αντικατοπτρίζει την δύναμη των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι έρχονται στην χώρα μας και θυσιάζουν τα πάντα για να ζήσουν τις οικογένειές τους…

Η δική τους δύναμη, είναι μια δύναμη που οι άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν θα την αποκτήσουν ποτέ, γιατί έχουν την τάση να αισθάνονται ανώτεροι, ενώ στην πραγματικότητα είναι μπερδεμένα ανθρωπάκια χωρίς συναίσθηση και αξιοπρέπεια», εξηγούσε.