Άρση μέτρων χάρη του τουρισμού: Τέλος από 1η Μαΐου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης — «Δουλειές Ξανά»: Πυρ ομαδόν στη Βουλή για τις τιμωρητικές διατάξεις σε βάρος των ανέργων (live) — Ξεκινά το πασχαλινό εορταστικό ωράριο

Άρση και των τελευταίων μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 13/4 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης – Με το βλέμμα στραμμένο στο ελληνικό καλοκαίρι και την έλευση των τουριστών η κυβέρνηση ξηλώνει (σχεδόν) όλα τα περιοριστικά μέτρα

Στόχος του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας είναι, όπως ισχυρίζεται, το ερχόμενο καλοκαίρι να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες για όλους, χωρίς ωστόσο να παραμερίζονται οι βασικοί κανόνες προφύλαξης από τις παραλλαγές της Covid-19. Στην ουσία, για χάρη του τουρισμού, θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας παρότι οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί και εκφράζουν την ελπίδα υποπαραλλαγή του Covid-19 που εντοπίστηκε στη Βρετανία, όπου οι μολύνσεις έχουν καταγράψει δραματική άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, και σε σε Ισραήλ, Ινδία, Ταϊλάνδη και Ιαπωνία, να μην επιβαρύνει σοβαρά το σύστημα Υγείας

Ειδικότερα, ο Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι:

  • Από την 1η Μαϊου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης ενώ θα εξεταστεί και η χρήση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού. Επίσης οι ανεμβολίαστοι δεν θα χρειάζονται rapid test.
  • Από 1η Ιουνίου καταργείται η χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους
  • Η Καταργούνται τα υποχρεωτικά self test για την επιστροφή στα σχολεία μετά το Πάσχα.
  • Από 1η Μαίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται μόνο ένα rapid test για την εργασία τους.
  • Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου απελευθερώνεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικό περιορισμός.
  • Από 15 Απριλίου αίρεται η επιβολή του πρόστιμου των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.
  • Φέτος το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, και θα υπάρχει σύσταση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους. Μετά από 2 χρόνια θα γίνουν όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το Πάσχα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα και με τα όσα έχει επισημάνει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι συνθήκες επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε αναστολή των μέτρων από την Πρωτομαγιά.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την αναστολή της υποχρεωτικής χρήσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε κοινωνικές δραστηριότητες, μετά το Πάσχα.

Στον πυρήνα των σημερινών ανακοινώσεων φαίνεται πως είναι η άρση των περισσότερων μέτρων, την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η κάλυψη στις ΜΕΘ αγγίζει το 80%.

Ποια είναι λοιπόν τα μέτρα που αναμένονται να καταργηθούν ή να χαλαρώσουν;

  • Κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού να μην καταργηθεί με μιας σε όλους τους χώρους, αλλά αρχικά στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και στα καταστήματα.

  • Testing σε εργασία και δραστηριότητες

Επίσης θα εξεταστεί και η υποχρεωτική διενέργεια rapid test ή PCR τεστ σε μία σειρά από δραστηριότητες για τους ανεμβολίαστους.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να αρθεί και έτσι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού να μην χρειάζεται να υποβάλλονται συνέχεια σε rapid ή self test.

  • Τα self test στα σχολεία

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κοροναϊού έφερε και τη μείωση του εβδομαδιαίου self test σε ένα αντί για δύο,. Ωστόσο κατά την επιστροφή στα θρανία μετά το Πάσχα ίσως να είναι και ο τελευταίος έλεγχος που θα γίνει στους μικρούς μαθητές.

Έτσι, με την επιστροφή στα σχολεία, θα πρέπει να κάνουν το self test μαθητές και εκπαιδευτικοί, ώστε να απομονωθούν έγκαιρα τα κρούσματα από τις διακοπές του Πάσχα.

Επειδή όμως το χρονικό πλαίσιο της επιστροφής στα σχολεία για την «τελική ευθεία» της χρονιάς συμπίπτει με το «κύμα» χαλάρωσης των μέτρων, είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν μαζί και τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Όπως αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, οι περιορισμοί – όπως για παράδειγμα η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδο σε κλειστούς χώρους – θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά μετά τις 2 Μαΐου. Το Πάσχα, ωστόσο, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι δραματικά στα ισχύοντα μέτρα.

“Τα επιδημιολογικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνουν πως μέσα στις πασχαλινές γιορτές όλοι οι δείκτες της πανδημίας θα μειωθούν. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, τα κρούσματα, που δεν αποκλείεται κάποιες μέρες να πέσουν ακόμη πιο κάτω κι από τις 10 χιλιάδες” σημειώνει ο καθηγητής.

“Νομίζω ότι θα κάνουμε ένα καλό και ασφαλές Πάσχα, το οποίο θα είναι πολύ πολύ καλύτερο από πέρυσι”, αναφέρει ο καθηγητής και εξηγεί: “Με μετακινήσεις και με πολλούς τουρίστες, πολύς κόσμος θα βρεθεί εκτός πόλεων να κάνει Πάσχα στα χωριά του και σε τουριστικούς προορισμούς. Οι δείκτες θα έχουν βελτιωθεί, ιδιαίτερα τα κρούσματα και επίσης, θα αρχίσουν να πέφτουν και οι θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι δεν αυξήθηκαν ουσιαστικά. Επομένως έχουμε πανδημικούς δείκτες, που δεν θα είναι τέτοιοι που θα επιβάλλουν κάτι αρνητικό. Επιβάλλεται, βέβαια, να προσέχουμε”, λέει ο κ. Τζανάκης.

 

«Δουλειές Ξανά»: Πυρ ομαδόν στη Βουλή για τις τιμωρητικές διατάξεις σε βάρος των ανέργων (live)

Ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με τροπολογίες που καταργούν κυριακάτικες αργίες και…σχετικοποιούν την απονομή συντάξεων – Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καυτηρίασαν τις διατάξεις του νομοσχεδίου και το χαρακτήρισαν «νεοφιλελεύθερης κοπής» – Στην αιχμή της αντιπαράθεσης και οι εκκρεμείς συντάξεις – Το απόγευμα στις 5 αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Ολομέλεια συζητείται και αναμένεται να ψηφιστρεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με το οποίο μετασχηματίζεται ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ.) και εισάγονται τιμωρητικές ρυθμίσεις σε βάρος των ανέργων.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται «νέα ψηφιακά εργαλεία (ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης), που αποσκοπούν στη διευκόλυνση των ανέργων να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας».

Προβλέπεται ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων σχετικών με την επαγγελματική κατάρτιση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων του επαγγελματικού δυναμικού, μέσα από τον «Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματικής Κατάρτισης» (ΕΛΕΚ), τον οποίο θα διαχειρίζεται νομικό πρόσωπο που θα συγκροτήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης.

Στο μεταξύ, την εξομοίωση εκπαιδευτικών με 67% αναπηρία, με πολύτεκνους εκπαιδευτικούς ή με γονείς που έχουν ανάπηρο τέκνο, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τροπολογία στο εν λόγω νομοσχέδιο. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, που κατατέθηκε από τον τομεάρχη Παιδείας Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια τομεάρχη Μερόπη Τζούφη, εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους εκπαιδευτικούς που έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω, όσοι εκπαιδευτικοί έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω

Δείτε απευθείας τη συζήτηση:

Κ. Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ): «Τιμωρητικές» διατάξεις που κινούνται σε ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση

Κατά του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια του εισηγητού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνου Μπάρκα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με βάση τα συμφέροντά της και όχι με βάση το συμφέρον της κοινωνίας. «Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση, είναι να καθυβρίζει τους ανέργους στη χώρα μας, όταν η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας τους χαρακτηρίζει ως ‘καταχραστές’. Οι άνθρωποι αυτοί άνεργοι είναι και επιζητούν δουλειά. Δυστυχώς, εσείς, αυτό που κάνετε, είναι να δημιουργείτε θέσεις στα Διοικητικά Συμβούλια για τους “μπλε αρίστους”, τους οποίους έχετε στις τάξεις σας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι υπερασπιστής του νομοσχεδίου εμφανίστηκε μόνο ο ΣΕΒ, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων.

O κ. Μπάρκας σχολίασε την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σε σχέση με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους των κοινωνικών παροχών του ΟΑΕΔ. «Ο κ. υπουργός χαρακτήρισε τους ανέργους ως καταχραστές. Θέλω να θυμίσω στο Σώμα ότι ο κύριος υπουργός είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο χρωστάει 200 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, δεν ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και προφανώς, δεν πρόκειται να τις ικανοποιήσει και ποτέ. Απορώ, λοιπόν, ποιος μπορεί να χαρακτηρισθεί ως καταχραστής. Εγώ θα σας πω ότι πιο πολύ μου φαίνεστε εσείς κύριε Χατζηδάκη ως καταχραστής, εφόσον και δεν ικανοποιείτε τις ανάγκες του κόμματός σας, στο οποίο έχετε την τιμή να είστε αντιπρόεδρος», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικριτικός ήταν ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τις διατάξεις με τις υποχρεώσεις των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, διατάξεις που χαρακτήρισε «τιμωρητικές» που κινούνται σε ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Κατήγγειλε, επίσης, επιχείρηση πλήρους ελέγχου του ΟΑΕΔ από το κράτος, με «εκπαραθύρωση» των εργαζομένων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Σε σχέση με τις διατάξεις για την επαγγελματική κατάρτιση, ο κ. Μπάρκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θεσπίζει διαδικασία, ως «κανάλι μεταφοράς των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης», σε γνωστά «ιδιωτικά συμφέροντα, φίλους και ημετέρους».

Γ. Μουλκιώτης (ΚΙΝΑΛ): Νομοσχέδιο «νεοφιλελεύθερης κοπής»

«Νεοφιλελεύθερης κοπής» και βασισμένο στη φιλοσοφία ότι «η ανεργία είναι αποκλειστική ευθύνη του ανέργου» έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά» ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Ο κ. Μουλκιώτης έχει προειδοποιήσει ότι το νομοθέτημα Χατζηδάκη:

• Συνιστά οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, της συνδιαμόρφωσης πολιτικών και της συνδιοίκησης κρίσιμων φορέων και πεδίων πολιτικής.

• Αλλάζει τον χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, από Οργανισμό τριμερούς χρηματοδότησης και αντίστοιχης τριμερούς εκπροσώπησης στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, αποκλειστικά σε φορέα κρατικής διοικητικής παρέμβασης. Ενώ παραμένει το σκέλος της τριμερούς χρηματοδότησης, συρρικνώνεται δραματικά η παρουσία των Κοινωνικών Εταίρων από τη Διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού που αποκτά υπερεξουσίες.

• Η αχρείαστη μετονομασία του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ αντανακλά πλήρως τη «νεοφιλελεύθερης κοπής» φιλοσοφία της κυβέρνησης, ότι η ανεργία είναι στην ουσία αποκλειστική ευθύνη των ανέργων, οι οποίοι -δήθεν- προτιμούν να παραμένουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ παρά να εργάζονται και να φροντίζουν για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.

• Επιχειρεί, με τη χρήση ποινολογίου, να μειώσει, με τεχνητό τρόπο, τον αριθμό των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων.

• Δεν προβλέπει απολύτως τίποτα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, σχετικά με τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις και την αναζήτηση κενών θέσεων εργασίας για να προσφέρει στους ανέργους.

• Καταργεί το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΑΕΔ), με κίνδυνο να καθυστερήσουν κρίσιμα για την κοινωνία προγράμματα (π.χ. ΤΕΒΑ).

• Καταργεί την αυτοτέλεια των λογαριασμών Κοινωνικής Πολιτικής και μεταφέρει τα αποθεματικά (2-3 δισ. ευρώ) στον νέο ΟΑΕΔ.

• Προβλέπει τη δημιουργία 13μελούς Συμβουλίου των Κοινωνικών Εταίρων, με βασική αρμοδιότητα τη διαχείριση ενός εξαιρετικά περιορισμένου τμήματος των εσόδων του ΛΑΕΚ, που στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από τους εργαζόμενους.

• Μολονότι ισχυρίζεται ότι δρομολογεί την αναβίωση της στεγαστικής πολιτικής, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η κυβέρνηση τη μόνη πρόταση που συμπεριέλαβε ως πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής είναι η ολοκλήρωση προγράμματος ανακαίνισης 100 διαμερισμάτων (70 στον Δήμο Αθηνών και 30 στον Δήμο Θεσσαλονίκης) για 250 δικαιούχους.

• Αποκλείει θεσμικά τους εκπρόσωπους των εργαζομένων και εργοδοτών από τη διαδικασία απόφασης της στρατηγικής δεξιοτήτων της χώρας.

• Ενώ ήδη υπάρχει και λειτουργεί το σχετικό Μητρώο στο υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΠΠΕΠ, δημιουργείται ένα διαφορετικό μητρώο στον ΟΑΕΔ με αντικείμενο ακριβώς τον ίδιο τομέα, δηλαδή τους ιδιωτικούς φορείς κατάρτισης.

• Το «ποινολόγιο» για τους ανέργους που αρνούνται τη θέση εργασίας που θα τους προσφερθεί, όπως εισάγεται σήμερα με το νομοσχέδιο, οδηγεί σε διαγραφή από το μητρώο ανέργων. Οι άνεργοι θα χάσουν και την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ): «Ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε εργαλείο των επιχειρηματικών ομίλων και επιχείρηση ανακύκλωσης της ανεργίας»

«Κανένα άρθρο δεν μπορεί να ψηφιστεί», έχει δηλώσει, για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και έχει ζητήσει την απόσυρση του. Ο βουλευτής του ΚΚΕ έχει καταγγείλει ότι όλες οι διατάξεις «υπηρετούν τον στόχο μετατροπής του ΟΑΕΔ σε εργαλείο των επιχειρηματικών ομίλων, σε ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο, σε φορέα ανατροπής κάθε εργασιακού δικαιώματος, μέσα από τα διάφορα προγράμματα». Για μια ακόμα φορά, ανέφερε ο κ. Κατσώτης μπαίνει στο στόχαστρο, η όποια στήριξη των ανέργων και η ανεργία χρησιμοποιείται ως το επιχείρημα, για την υλοποίηση της αντιδραστικής έκθεσης Πισσαρίδη.

Έτσι και αλλιώς, όπως έχει καταγγείλει ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, ο ΟΑΕΔ έχει αξιοποιηθεί, ως μηχανισμός υλοποίησης των αντεργατικών σχεδιασμών, με την εφαρμογή των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, τα προγράμματα που κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις, με αμοιβές πολύ κάτω από το κατώτερο ημερομίσθιο. «Αξιοποιήθηκε, όλο το προηγούμενο διάστημα, η ανεργία με στόχο την κατάργηση της σταθερής δουλειάς και τα όποια δικαιώματα απέρρεαν από αυτή, την υλοποίηση μορφών ευέλικτης απασχόλησης και το μοίρασμα της μιας θέσης σε δύο ή και τρεις εργαζόμενους», έχει δηλώσει ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η ανεργία αξιοποιήθηκε, από όλους- τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ – για το γκρέμισμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και την απαλλαγή του κεφαλαίου από την καταβολή εισφορών, την ίδια ώρα που επικρατούν άθλιες εργασιακές σχέσεις, μισθοί πείνας, και ατομικά συμβόλαια με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι για μια ακόμα φορά επιχορηγείται η εργοδοσία, για να επικρατούν συνθήκες μεσαίωνα στην αγορά εργασία και ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων είτε βρίσκεται εκτός των μητρώων είτε επιδοτούνται με πολύ μικρό επίδομα.

Ως προς το «ποινολόγιο», και την πρόβλεψη ότι θα βρεθεί εκτός μητρώου άνεργος που θα αρνηθεί τρεις φορές προσφορά εργασίας, ο Χρήστος Κατσώτης προειδοποίησε ότι ακόμη περισσότεροι άνεργοι θα βρεθούν εκτός μητρώων.

«Με τα συγκεκριμένα μέτρα», έχει υποστηρίξει, επίσης, ο Χρήστος Κατσώτης, «γενικεύεται η μαθητεία στον χώρο δουλειάς. Ο ίδιος ο εκκαθαριστής θα εκπαιδεύει τον νέο, καθορίζοντας ο ίδιος τι θα μάθει, ανάλογα με το τι τον συμφέρει, και πάνω από όλα θα τον εκπαιδεύει να κρατά το στόμα κλειστό και τη μέση σκυφτή. Οι μόνοι που θα επωφεληθούν είναι οι επιχειρηματίες που θα τσεπώνουν μπόλικο χρήμα και πάμφθηνους εργάτες».

ΜέΡΑ25: «Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και αποπομπή του υπουργού Ανεργίας»

«Η κυβέρνηση, αφού επιδόθηκε στο “μαγείρεμα” της ανεργίας μαζί με την ΕΛΣΤΑΤ της τρόικας, τώρα επιτίθεται στους ανέργους και διαλύει τον ΟΑΕΔ», όπως καταγγέλλει το ΜέΡΑ25 για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά». Στο κλίμα αυτό, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη έχει καταγγείλει ότι «με το σχέδιο νόμου του κ. Χατζηδάκη για τον ΟΑΕΔ, η Μητσοτάκης Α.Ε. αφού πρώτα επιδόθηκε στο “μαγείρεμα” της ανεργίας με την ΕΛΣΤΑΤ της τρόικας, τώρα επιτίθεται στους ανέργους, διαλύει τον ΟΑΕΔ και μετατρέπει την εργασία, από ευθύνη του κράτους, όπως απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα, σε ατομική ευθύνη, σε ευθύνη του ίδιου του ανέργου».

Η βουλευτής έχει καταγγείλει πως με το ποινολόγιο που εισάγει η νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, οδηγούνται σε διαγραφή, από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι, για χρονική περίοδο έως και δύο χρόνια. Η Μαρία Απατζίδη έχει υποστηρίξει, εξάλλου, ότι η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, δηλαδή η μετατροπή από Οργανισμό σε Υπηρεσία, δεν είναι συμβολική ούτε τυχαία, σηματοδοτεί την αλλαγή προτεραιοτήτων, αφού αντί να αποτελεί φορέα στήριξης των ανέργων, μεταλλάσσεται σε μηχανισμό ελέγχου και καταστολής των ανέργων. Την ίδια ώρα, όπως έχει πει, δίνονται υπερεξουσίες στον διοικητή και προβλέπεται νέα σύνθεση του ΔΣ, με προφανή στόχο τον απρόσκοπτο έλεγχο από πλευράς κυβέρνησης (από 16μελές του ΟΑΕΔ σε 11μελές στη ΔΥΠΑ, με τις 3 από τις 5 θέσεις μελών που χάνονται να είναι αυτές που καλύπτονταν από εκπροσώπους εργαζομένων). Η βουλευτής, έχει χαρακτηρίσει μείζον και το ζήτημα που αφορά τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, κάνοντας λόγο για νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αυτού του τομέα και μεταβίβαση της ευθύνης, από τον ΟΑΕΔ στα ΚΕΚ και ΙΕΚ.

«Το νομοσχέδιο είναι εκτρωματικό νομοσχέδιο, δεν επιδέχεται διορθώσεις ή βελτιώσεις κι επομένως η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρσή του και η αποπομπή του εν λόγω Υπουργού Ανεργίας», έχει δηλώσει η Μαρία Απατζίδη και έχει κατηγορήσει τον υπουργό Εργασίας ότι επιχειρεί με περιπτωσιολογικές αναφορές, με εκστρατεία λάσπης, να «τσουβαλιάσει» τους χιλιάδες ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, τους εμφανίζει χαραμοφάηδες και τεμπέληδες. Ακόμη και η κατάρτιση, υπογράμμισε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, μετατρέπεται σε μέσο για τη διαγραφή ανέργων.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης και οι εκκρεμείς συντάξεις

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αναμένεται να βρεθεί η τροπολογία για τη διαδικασία ταχεία απονομής σύνταξης.

Το υπουργείο Εργασίας, με χθεσινή του ανακοίνωση (12/4), δηλώνει ότι οι «συντάξεις fast track και οι συντάξεις εμπιστοσύνης» που θεσπίζονται, «είναι δύο νέα όπλα στη “μάχη” για την περαιτέρω επιτάχυνση στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων προκειμένου να δοθεί τέλος στην ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων που πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους -για την οποία έχουν πληρώσει εισφορές- έχοντας μόνο την προκαταβολή σύνταξης για να βιοποριστούν». Και οι δύο ρυθμίσεις συνδυάζουν τις αυξημένες πλέον τεχνολογικές δυνατότητες μέσα στον ΕΦΚΑ, με την αναγκαία εμπιστοσύνη του κράτους απέναντι στον πολίτη, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας.

Στη συζήτηση που εξελίσσεται από το πρωί στην Ολομέλεια, ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας υπογράμμισε ότι τροπολογία έρχεται αν και έχει σημειωθεί ήδη μεγάλη πρόοδος στο ρυθμό απονομής συντάξεων. Αυτό όμως, είπε, δεν είναι αρκετό για την κυβέρνηση, που προχωράει υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών.

   Η αντιπολίτευση

«Η κοροϊδία Μητσοτάκη με τις εκκρεμείς συντάξεις σπάει όλα τα κοντέρ», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λίγες ώρες αφότου κατατέθηκε στο νομοσχέδιο η τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. «Αφού απέτυχε στις υποσχέσεις για “σύνταξη σε μία μέρα”, αφού εκτόξευσε πάλι στις 340.000 τις εκκρεμείς συντάξεις, αφού έβαλε ιδιώτες στον ΕΦΚΑ και τον γέμισε με γαλάζια goldenboys, αφού συκοφάντησε τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, τώρα επί της ουσίας ομολογεί ξανά την αδιανόητη ανικανότητά του: Ρίχνει το μπαλάκι στους συνταξιούχους για συντάξεις selfservice, χωρίς καμία εξασφάλιση ότι θα λαμβάνουν τη σωστή σύνταξη και ότι δεν θα τους ζητηθούν στο μέλλον αναδρομικές επιστροφές», ανέφερε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις που προηγήθηκαν, για την επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων, παρέθεσε, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, για να σχολιάσει πως «όλες τους, αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικές, που τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε μια ακόμη νομοθετική παρέμβαση, ομολογία της παταγώδους αποτυχίας του επιτελικού κράτος, μια νομοθετική παρέμβαση που για μια ακόμη φορά, υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, και τελικά δίνει και πάλι προσωρινές συντάξεις».

«Μετά τις υποσχέσεις για απονομή σύνταξης με ένα κουμπί, τώρα μεταφέρετε την ευθύνη και πάλι στον συνταξιούχο. Νομιμοποιείτε την απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή οριστικής σύνταξης», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Για επικοινωνιακή συγκάλυψη της κυβερνητικής αποτυχίας, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου.

Ξεκινά από την Πέμπτη 14 Απριλίου το πασχαλινό εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, λόγω Πάσχα.

O Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) ανακοίνωσε το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην Αθήνα.

Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή 17 Απριλίου, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή θα μείνουν ανοιχτά έως τις 19:00.

Αναλυτικά το πασχαλινό ωράριο καταστημάτων:

Πέμπτη 14/04/2022: 09:00 – 21:00

Παρασκευή 15/04/2022: 09:00 – 21:00

Σάββατο 16/04/2022: 09:00 – 18:00

Κυριακή 17/04/2022: 11:00 – 18:00

Μ. Δευτέρα 18/04/2022: 09:00 – 21:00

Μ. Τρίτη 19/04/2022: 09:00 – 21:00

Μ. Τετάρτη 20/04/2022: 09:00 – 21:00

Μ. Πέμπτη 21/04/2022: 09:00 – 21:00

Μ. Παρασκευή 22/04/2022: 13:00 – 19:00

Μ. Σάββατο 23/04/2022: 09:00 – 15:00

Κυριακή του Πάσχα 24/04/2022: ΑΡΓΙΑ

Δευτέρα 25/04/2022: ΑΡΓΙΑ