Άρθρο παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα: Το 2021 να γίνει χρονιά δράσης και αλλαγής

Αλ. Τσίπρας: «Ο Γολγοθάς των μνημονίων είναι πίσω μας» (ΦΩΤΟ) | Typosthes

Τη δική του απάντηση στο ερώτημα που υποβόσκει στην πολιτική ζωή του τόπου, «θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά;», δίνει ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω του άρθρου του που δημοσιεύεται σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Το 2021 να γίνει χρονιά δράσης και αλλαγής», που είναι και ο τίτλος της παρέμβασής του.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει πυκνώσει τις περιοδείες του ανά τη χώρα, εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα με την πανδημία αλλά και την υστέρηση μέσων και ανθρώπων σε ό,τι αφορά την υγειονομική θωράκιση. Έχει επιπλέον πυκνώσει τις επαφές του αφενός με εκπροσώπους μικρομεσαίων κ.α. που έχουν βρεθεί στο μάτι του οικονομικού κυκλώνα αφετέρου με γιατρούς.

  • Ενώ εντείνει και τη θεσμική πίεση προς τον πρωθυπουργό -τελευταίο δείγμα γραφής, χθες μόλις, με το αίτημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής για «προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (άρθρο 143 Κανονισμού της Βουλής) με θέμα τη λειτουργία της Δημοκρατίας στον τόπο μας, το έλλειμμα διαφάνειας και λογοδοσίας της κυβερνητικής εξουσίας, απέναντι στο Κοινοβούλιο αλλά και την ελληνική κοινωνία».

Με την τελευταία κίνηση ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να βγάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το …κουκούλι των φιλικών προς το Μέγαρο Μαξίμου, μέσων ενημέρωσης, να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα που του καταλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Με στρατηγικό στόχο, αυτό εν τέλει που είχε κάνει ο Κ. Μητσοτάκης όταν ήταν εκείνος στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης: να τρωθεί το προφίλ του πολιτικού του αντιπάλου.

Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αν το 2020 ήταν η χρονιά του COVID-19, το 2021 θα είναι η χρονιά της οικονομικής στενότητας και φτώχειας, ιδίως μόλις περάσει οριστικά ο κίνδυνος του κοροναϊού:

  • «…μόλις βγούμε επιτέλους από τα σπίτια μας και η αγωνία για το αν θα ζήσουμε, θα δώσει τη θέση της στην αγωνία για το πώς θα ζήσουμε», εκτιμά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπίστωση που επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις σε πρόσφατες μετρήσεις, π.χ. στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB.

Τόσο η κίνηση αυτή όσο και η προσέγγιση κοινωνικών τάξεων και επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται από την οικονομική κρίση, για να αποδώσουν όμως καρπούς στη μείζονα αντιπολίτευση, απαιτείται και άλλη δουλειά όμως, σε άλλα επίπεδα, κι όχι μόνον από τον Α. Τσίπρα:

  • «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τις εμπειρίες που απέκτησε στην κυβερνητική θητεία του, την καθημερινή μάχη του στη Βουλή, την προσπάθειά του να βρίσκεται παντού όπου ο λαός μας υποφέρει και χρειάζεται στήριξη, έχει τη μεγάλη ευθύνη να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις αλλά και να τις καθοδηγήσει σε ένα πολιτικό σχέδιο αλλαγής και νίκης.
  • Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα διεκδικήσει τη νίκη απέναντι στη Δεξιά του αυταρχισμού και της ταξικής μεροληψίας, προκειμένου μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στο δρόμο της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», διαμηνύει μέσω του σημερινού του άρθρου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης –και τα μηνύματά του φαίνεται να έχουν δύο αποδέκτες: τους βουλευτές και τα στελέχη, υψηλόβαθμα και μη, στελέχη του κόμματός του που καλούνται να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία (όπου δεν υπάρχουν). Ενώ, ταυτόχρονα, κάτω από τον όρο «νέα προοδευτική διακυβέρνηση», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. συντηρεί, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της συνεργασίας με τα άλλα κόμματα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, κι όσοι πιστοί…
  • Εν κατακλείδι, το 2021 ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνουν την πίεσή τους προς την κυβέρνηση, θα το επιχειρήσουν πιο σωστά, «δεν χρειάζεται να περιμένουμε την πλήρη καταστροφή για να παραλάβουμε εκ νέου…», σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο του στην «Εφ. των Συντακτών». Για να καταλήξει, «ας κάνουμε λοιπόν ό,τι περνά από το χέρι μας το 2021 να είναι ο χρόνος μιας σωτήριας αλλαγής στην πορεία της χώρας».