Άρειος Πάγος: Τι μπορεί και τι θα κάνει ο ΠτΔ;… Αντα Ψαρρά

Οι ημέρες περνούν αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος για λόγους… λεπτότητας δεν υπέγραψε προεκλογικά το Προεδρικό Διάταγμα του ορισμού της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, δεν έχει ακόμα δηλώσει τι θα πράξει τελικά. Επικοινωνήσαμε με τον συντάξαντα τον Νόμο 3841 πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρη Καστανίδη προκειμένου να ζητήσουμε τη δική του άποψη ως καθ’ ύλην αρμόδιου στην ερμηνεία του συγκεκριμένου Νόμου αλλά και του Συντάγματος.

Ο κ. Καστανίδης μάς είπε ότι το γεγονός πως σχεδόν συνέπεσε η διαδικασία με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ήταν αρκετό για να επιδείξει η τότε κυβέρνηση αυτοσυγκράτηση και να μην προχωρήσει στο λάθος αυτό. Εφόσον, όμως, ολοκληρώθηκε η προεπιλογή και το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην απόφασή του, ήταν απολύτως σωστή η πρωτοβουλία του υπουργού Μιχάλη Καλογήρου να ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στην τελική επιλογή και ήταν απολύτως λάθος ότι ο κ. Μητσοτάκης την αρνήθηκε.

Πέραν αυτού, όμως, ο Νόμος σαφώς ορίζει ότι εφόσον έχει προχωρήσει το υπουργικό συμβούλιο σε επιλογή και παρά τη λεπτότητα που επέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προεκλογικά, η διαδικασία έχει περαιωθεί και είναι υποχρεωμένος να υπογράψει. Μπορεί το λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης να είναι πολιτικό, ηθικό και δεοντολογικό, όμως νομικά δεν πάσχει και δεν είναι στην ευχέρεια του Προέδρου –σύμφωνα με τα θεσμικά του καθήκοντα– να μην υπογράψει. Το μόνο ίσως που θα μπορούσε να γίνει είναι μια προσπάθεια –τη φορά αυτή– της νέας κυβέρνησης ώστε να εξευρεθεί συναινετική λύση σε κάποιο από τα στάδια της προεπιλογής που προηγήθηκαν. Διαφορετικά, θα δημιουργηθεί ένας κόλαφος που ασφαλώς δεν οδηγεί παρά μόνο σε αδιέξοδο.

Οπως έχουμε αναφέρει όλο το τελευταίο διάστημα στα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.», το τι θα πράξει ο ΠτΔ το γνωρίζει μόνον ο ίδιος, αλλά πλέον ο χρόνος περνάει και θα πρέπει να πάρει σύντομα την απόφασή του. Για το αν όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συναινετική λύση στο Νομικό και Συνταγματικό αδιέξοδο δεν παίρνουμε και όρκο.

Αποτέλεσμα εικόνας για αντα ψαρρα δημοσιογραφοσ

‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >