Άποψη: Τραγωδία, καπηλεία και πολιτικός βούρκος – Πόλεμος Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι

Η πυρκαγιά στο Μάτι καταγράφεται, παγκοσμίως, ως η δεύτερη φονικότερη στον 21ο αιώνα. Εχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι και αυτό είναι αρκετό για να αντιληφθούμε το μέγεθος της τραγωδίας.

Σε ένα σοβαρό κράτος, δύο χρόνια μετά, θα είχαν διερευνηθεί πλήρως τα αίτια, θα είχαν εντοπιστεί οι ευθύνες στα πρόσωπα, θα είχαν ληφθεί μέτρα για να μην επαναληφθεί το κακό και θα είχε αποδοθεί δικαιοσύνη.

Εδώ, όμως, πάνω απ’ όλα αυτά μπαίνει το μικροπολιτικό συμφέρον. Ολα είναι ένα πολιτικό εμπόρευμα που αν συσκευαστεί κατάλληλα και πουληθεί στον χρόνο που πρέπει θα φέρει υψηλά πολιτικά κέρδη.

Την Κυριακή η «Καθημερινή» έφερε στο φως κάποια εκ πρώτης όψεως συγκλονιστικά στοιχεία γύρω από την τραγωδία, την αξία των οποίων θα κρίνει η Δικαιοσύνη. Προκύπτουν όμως ορισμένα ερωτήματα: Γιατί δεν τα γνωρίζαμε τόσο καιρό; Γιατί δεν είχαν κατατεθεί έγκαιρα στη Δικαιοσύνη ώστε να έχει αποφανθεί γι’ αυτά και γιατί από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν εκείνο που προέταξε η κυβέρνηση ήταν η πολιτική αξιοποίησή τους;

Ακόμη και ο πρωθυπουργός παράτησε τη δουλειά για την οποία πήγε στις Βρυξέλλες, ξέχασε την κρίση του κορονοϊού και έκανε δηλώσεις. Δεν χωράει αμφιβολία πως για τον Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του δεν έχει καμία σημασία η αλήθεια για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά η αξιοποίησή της για πολιτικό όφελος.

Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία πως αυτή η χώρα απέχει πολύ από το να είναι σοβαρό κράτος που τα όργανά του επιλαμβάνονται των κακώς κειμένων -πόσο μάλλον εκείνων που οδηγούν σε τραγωδίες-, δίνουν απαντήσεις και λύσεις χωρίς κανέναν πολιτικό φόβο και χωρίς το ελάχιστο πολιτικό πάθος.

Δεν χωράει, τέλος, καμία αμφισβήτηση το γεγονός ότι η χώρα -με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης- βυθίζεται ταχύτατα στον βούρκο της πολιτικής εξαπάτησης με τη χρήση παράνομου υλικού και υποκλοπών κάθε είδους. Και όσο μπαίνουμε βαθύτερα στην κρίση, αυτό θα συνεχιστεί υπονομεύοντας τη δημοκρατία, τη διάκριση των εξουσιών, το ίδιο το πολίτευμα.

Είμαστε καταδικασμένοι να φτάσουμε στον πάτο; Οχι, αν αντισταθούμε με πολιτικούς όρους στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης Πολιτείας. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Πόλεμος Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε υψηλούς τόνους, έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της Καθημερινής που αναφερόταν στην τραγωδία στο Μάτι.

Στο εν λόγω δημοσίευμα περιλαμβάνεται ηχητικό ντοκουμέντο μεταξύ του τέως αρχηγού της Πυροσβεστικής, Γ. Ματθαιόπουλου, και του αξιωματικού της υπηρεσίας, Δ. Λιότσου, ο οποίος είχε οριστεί από την Εισαγγελία ως πραγματογνώμονας για τις συνθήκες της τραγωδίας και τις ευθύνες της Πυροσβεστικής σ’ αυτήν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης των αιτιών της φονικής πυρκαγιάς – με την εφημερίδα να βάζει, εμμέσως, στο στόχαστρο την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Το ρεπορτάζ έσπευσε να υιοθετήσει το Μαξίμου, στοχεύοντας κατά ΣΥΡΙΖΑ και μιλώντας για «προσπάθεια συγκάλυψης», καθώς και για απόδοση ευθυνών.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία «συνεχίζουν τους χυδαίους αντιπερισπασμούς και την πολιτική τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι, για να μην ασχολείται κανείς με τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν τη χώρα». Επίσης, υπογράμμισε με νόημα πως ο πρωθυπουργός επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν το Μάτι επί ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας η Ν.Δ, σημείωσε πως «τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει την ευθύνη για την εθνική τραγωδία.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν το Μάτι επί ΣΥΡΙΖΑ; – Ο χυδαίος αντιπερισπασμός δεν θα περάσει

1. Σε δηλώσεις του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019, ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός πλέον, χαρακτήρισε «διαφορετική» την πυρκαγιά στο Μάτι και την απέδωσε σε «ακραία καιρικά φαινόμενα, απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής». Εντός συνόρων, ωστόσο, συνεχίζει να κάνει πολιτική εκμεταλλευόμενος την τραγωδία.

2. Ο κ. Μητσοτάκης έχρισε ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, κ. Τσουβάλα, τον οποίον ως αντιπολίτευση κατηγορούσε για τις ευθύνες του σχετικά με το Μάτι και τον οποίον είχε αποπέμψει ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός ακριβώς για αυτές τις ευθύνες.

3. Ο κ. Μητσοτάκης αναβάθμισε σε υποστράτηγο της Πυροσβεστικής τον επιχειρησιακό επικεφαλής στο Μάτι, τον οποίο είχε καταγγείλει με σφοδρότητα.

Μετά από όλα αυτά και:

  • ενώ εδώ και 4 μήνες έχει αφήσει οικονομία, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και τουρισμό να καταρρέουν
  • ενώ έχει οδηγήσει, ήδη πριν την πανδημία, τη χώρα σε ύφεση και συγχρόνως επιβεβαιώνει πως θα έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά με την υπογραφή του
  • ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου ούτε το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία κατάφερε να περάσει από τη Σύνοδο Κορυφής, ούτε και να εξασφαλίσει τα κονδύλια που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι επιχορηγήσεις διαρκώς ψαλιδίζονται

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συνεχίζουν τους χυδαίους αντιπερισπασμούς και την πολιτική τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι, για να μην ασχολείται κανείς με τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν τη χώρα.

Οι διαρκείς αντιπερισπασμοί, είτε με το παρακράτος της Δεξιάς που λειτουργούσε υπονομευτικά ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ανυπόστατες, ψευδείς και χυδαίες καταγγελίες, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα και τους πολίτες η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Προβλήματα τα οποία πλέον αναγνωρίζει μέχρι και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, ο οποίος παραδέχθηκε κυνικά ότι «προφανώς, ένα κομμάτι της κοινωνίας θα φτωχύνει».

Η ανακοίνωση της Ν.Δ.

«Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εθνική τραγωδία για την οποία έχετε ευθύνη! Αφήστε λοιπόν τα πολλά λόγια κι απαντήστε ευθέως: Αν, όπως ισχυρίζεται η κα. Γεροβασίλη, είναι ψέματα όσα λέει ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος για άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του; Είναι το πρώτο που θα ανέμενε κανείς από κάποιον που θεωρεί ότι θίγεται και συκοφαντείται».