Άποψη: Το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ — «Έδειξε» Αχτσιόγλου ο Τσακαλώτος — Ενωτικός ο Παππάς, δεν απάντησε εάν θα στηρίξει κάποιον στον β΄ γύρο

Εφ. Αχτσιόγλου -Γ. Κασσελάκης

Η μαζική συμμετοχή παλιών και νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές προεδρικές εκλογές του κόμματος ξεπέρασε ακόμα και την πιο ευνοϊκή πρόβλεψη, δημιουργώντας από μόνη της μια πρωτοφανή πολιτική αλλαγή στα δεδομένα που είχαν δημιουργήσει οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη διπλή εκλογική συντριβή, βρισκόταν κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, ενώ και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα άφηνε ανοιχτό το ζήτημα της ηγεσίας, σε μια πολιτική συγκυρία που δεν επιτρέπει καθυστερήσεις και αναβολές, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές την επόμενη μέρα και τις ευρωεκλογές τον επόμενο χρόνο.

Η εμφάνιση από το πουθενά ενός υποψηφίου με τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου αστέρα του «Instagram» έδωσε το φιλί της ζωής στο κόμμα και κινητοποίησε για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ σημαντικές μερίδες πολιτών που δεν νιώθουν ιδιαίτερη έλξη για τις εσωκομματικές διαδικασίες της Αριστεράς και δεν είναι σίγουρο αν υιοθετούν τα κεντρικά προτάγματα του κόμματος επί της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που σχεδιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, όσο κι αν ο νέος υποψήφιος πρόεδρος επικαλείται με κάθε ευκαιρία τον παλιό και παρά το γεγονός ότι ο μέντοράς του δεν είναι άλλος από τον Παύλο Πολάκη, που διατηρούσε επί χρόνια ιδιαίτερο προσωπικό δεσμό με τον πρώην πρωθυπουργό.

Ωστόσο το κόμμα της Αριστεράς έχει άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία εκφράζει με πιο αναγνωρίσιμο και αναμενόμενο τρόπο η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία διατηρεί στενότερες σχέσεις με την πραγματική δομή του (υποστηρικτές, στελέχη, βουλευτές), ενώ έχει δημόσια αναπτύξει και το σχέδιό της για την επόμενη μέρα στον πολιτικό αγώνα κατά της δεξιάς κυριαρχίας. Εχει τη δική του απάντηση ο Στέφανος Κασσελάκης; Εχει την ευκαιρία αυτή την εβδομάδα να το δείξει.

Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη Κυριακή θα είναι διαφορετική για όσους προσέλθουν να επιλέξουν νέο πρόεδρο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την ψήφο τους θα πρέπει να εξασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος, την αριστερή του προοπτική αλλά και την υποστήριξη των λαϊκών συμφερόντων από την οργανωμένη επίθεση της Δεξιάς. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν υπάρχει άλλη προοπτική.

 

«Έδειξε» Αχτσιόγλου ο Τσακαλώτος

ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αποφεύγοντας να δηλώσει ξεκάθαρα ποιον υποψήφιο θα στηρίξει στον β’ γύρο των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε εμμέσως την προτίμησή του στην Έφη Αχτσιόγλου, αποδοκιμάζοντας την έμφαση στην εικόνα έναντι της πολιτικής ουσίας. 

«Είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική- η έμφαση στο πρόσωπο και την εικόνα- έχουν διεισδύσει ακόμα και εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Έναντι στην ουσία της πολιτικής. Είναι προφανές ότι στη συνέχεια θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Έδωσα μια μάχη με πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες για τις ιδέες της Αριστεράς, την Ιστορία της και την προοπτική της. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική αντιπολίτευση στην καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ».

 

Ενωτικός ο Παππάς, δεν απάντησε εάν θα στηρίξει κάποιον στον β΄ γύρο

ο Νίκος Παππάς

«Ηπαράταξή μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτήν τη διαδικασία», δήλωσε ο Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα του α’ γύρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Παππάς αφού μίλησε για δημοκρατική γιορτή και για την ανάγκη «να προχωρήσουμε ταχύτητα σε προοδευτική, αριστερή δημοκρατική παράταξη», έστειλε μήνυμα ενότητας.

«Θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης», είπε αρχικά, για να προσθέσει στη συνέχεια πως «από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι, έχουμε υποχρέωση να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή».

Τέλος, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση για το εάν θα στηρίξει κάποιον από τους δύο υποψήφιους στον β’ γύρο των εκλογών.