Άποψη: Συλλαμβάνεσαι για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Δέκα fake news που διαβάσαμε στην Ελλάδα το 2019 | HuffPost Greece

Σήμερα είναι ο αντιεμβολιαστής δικηγόρος και δεν κουνιέται φύλλο. Αύριο, όμως, μπορεί να είναι αυτός που θα πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να νικήσει την Τουρκία σε πόλεμο ή ότι πολλοί παίρνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Ισως και εκείνος που προβλέπει χρεοκοπία ή αμφισβητεί την ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. Αρκεί να τον μηνύσει ένας εθνικιστής ή ένας εγκάθετος τραπεζίτη για να βρεθεί με χειροπέδες και μετά στο εδώλιο του Δικαστηρίου.

Συλλαμβάνεσαι για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Ο νέος Ποινικός Κώδικας δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τέτοιες καταστάσεις:

«Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων»

1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή.

Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*