Άποψη: Π. Πολάκης, ο αγαπημένος της ΝΔ

Π. Πολάκης: Θα δώσω τον μισό μισθό μου σε αγορά υγειονομικού υλικού |  Alfavita

Η αντοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αντοχή του αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος. Και γι αυτό ο πανίσχυρος προπαγανδιστικός μηχανισμός της δουλεύει συστηματικά για να το κρατήσει ζωντανό.

Από το «να φύγουν αυτοί» που έδωσε στη ΝΔ την εκλογική νίκη έχουν περάσει στο «να μην ξανάρθουν αυτοί». Όπου «αυτοί» είναι οι «θεσμικοί κατσαπλιάδες» (Α. Λοβέρδος), οι «περιστασιακοί ένοικοι της εξουσίας» (Κ. Σημίτης), οι θιασώτες του «εκτσογλανισμού της κοινωνίας» (Ευ. Βενιζέλος) που, σύμφωνα με την αντιΣΥΡΙΖΑ ανάλυση, αποτελούν κίνδυνο για την ομαλότητα, την κανονικότητα και την πρόοδο της χώρας.

Προκειμένου να συντηρηθεί ο τρόμος για τη «δεύτερη φορά Αριστερά» χρησιμοποιούνται δύο προπαγανδιστικές κατασκευές:

  • Τι θα γινόταν αν…: Προβάλλεται μια αυθαίρετη υπόθεση εργασίας που στηρίζεται στο φανταστικό σενάριο ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον καιρό της πανδημίας θα είχαμε καταστραφεί. Δεν προβάλλονται επιχειρήματα (πχ ότι θα λειτουργούσε χειρότερα το ΕΣΥ ή θα υπήρχε μεγαλύτερο αλαλούμ με τα περιοριστικά μέτρα κοκ) αλλά διασπείρεται ένας παράλογος φόβος με τέτοια επιμονή και συστηματικότητα ώστε τελικά να μην ξέρει κανείς τι ακριβώς φοβάται αλλά να φοβάται πολύ.
  • Τι θα γίνει αν… : Υποστηρίζεται με πάθος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει, δεν βελτιώνεται, δεν κάνει αυτοκριτική, δεν μαθαίνει από τα λάθη του, δεν ωριμάζει, δεν ανανεώνεται αλλά περιμένει να ξαναπάρει την εξουσία σαν ώριμο φρούτο για να επαναλάβει τον χειρότερο εαυτό του. Απευθύνεται επιθετικά στη μεσαία τάξη το μήνυμα ότι όσα τους ενόχλησαν στην προηγούμενη διακυβέρνηση (υπερφορολόγηση, ερασιτεχνισμός, λαϊκισμός ή οτιδήποτε άλλο) θα ξαναγίνουν – τα ίδια και χειρότερα.

Για να αποδώσουν και οι δύο αυτές προπαγανδιστικές κατασκευές χρειάζονται τον Παύλο Πολάκη. Ο τρόπος πολιτικής του έκφρασης είναι ιδανικός για τους πρωταγωνιστές στην παραγωγή αντιΣΥΡΙΖΑ μένους ώστε να υποστηρίξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει κάτι ανοίκειο, επιθετικό, εθνικά ατελέσφορο και ασύμβατο με τον πολιτισμικό μέσο όρο της ελληνικής κοινωνίας.

Μπορεί να είναι αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών υπό τον Κ. Ζαχαριάδη και τομεάρχης Υγείας ο Α. Ξανθός που φωτογραφήθηκε να εμβολιάζεται με AstraZeneca αλλά η αποκάλυψή του ότι δεν εμβολιάστηκε, αν και γιατρός(!), σκέπασε όλα τα υπόλοιπα.

Τι κι αν ο Αλ. Τσίπρας εμβολιάστηκε αμέσως για να δώσει το καλό παράδειγμα. Τι κι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καθαρά υπέρ του εμβολιασμού και η κριτική που έχει κάνει είναι για καθυστερήσεις στην εισαγωγή εμβολίων και για εκτός σειράς εμβολιασμούς, ποτέ για την ασφάλεια των εμβολίων. Τι κι αν η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της ρίχνει νερό στο μύλο των αντιεμβολιαστών.

To γεγονός ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί έδωσε στην κυβέρνηση την ευκαιρία να δραπετεύσει από το πρόβλημα με το AstraZeneca και τις παλινωδίες της και να αρχίσει να πετάει πέτρες στην αξιωματική αντιπολίτευση χτίζοντας πάλι το ίδιο αφήγημα: Ότι είναι αλλόκοτοι, ακατάλληλοι για τη διαχείριση δημόσιων υποθέσεων, ξένοι προς το ευρωπαϊκό παράδειγμα, απρόβλεπτοι, τελικά επικίνδυνοι.

Σύμφωνα με το φθαρμένο κλισέ, ακόμη και αν δεν υπήρχε ο Παύλος Πολάκης, θα έπρεπε να τον επινοήσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*