Άποψη: Η μοναξιά του Τέλλογλου

Τάσος Τέλλογλου / Δεν κατήγγειλα ότι ο Μητσοτάκης παρακολουθείτο με το  Predator | Αυγή

Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει στις αποκαλύψεις για τη χρήση του Predator (στο Inside Story), στη συζήτησή του με τον Σταύρο Θεοδωράκη (pod.gr), ρωτήθηκε κάποια στιγμή γιατί τα ΜΜΕ δεν έδωσαν, αρχικά, σημασία στα ρεπορτάζ του. Και απάντησε ότι, κατά τη γνώμη του, ο βασικός λόγος ήταν ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης έλεγχε, εκτός από την ΕΥΠ, και τους μεγάλους ομίλους ΜΜΕ.

Τώρα, άραγε, ποιος είναι ο λόγος που βοά εν τη ερήμω;

Σίγουρα όχι ότι δεν λέει πια κάτι ενδιαφέρον…

Στην ίδια συζήτηση εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών, επειδή η Δικαιοσύνη κινείται αργά, οι εισαγγελείς που κάνουν την έρευνα εστιάζουν στα επιμέρους γιατί «η εικαζόμενη βούληση είναι να μην προχωρήσει το θέμα».

Ανέφερε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του έχουν πει ότι ντρέπονται για τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου και εκτίμησε ότι «με το νέο νομοσχέδιο νομιμοποιείται η χρήση του κακόβουλου λογισμικού χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις» και έτσι χάνεται μια ευκαιρία.

Είπε πολλά και σημαντικά ο Τ. Τέλλογλου σ αυτή τη συζήτηση που, κανονικά, θα είχαν αναπαραχθεί ευρύτατα. Αλλά αυτό δεν συνέβη.

Σταχυολογώντας:

-Το Predator ήρθε στην Ελλάδα το 2019 επειδή η ΕΥΠ υστερούσε τεχνολογικά. Είχαν αγοραστεί δέκα στόχοι το μήνα προς 150.000 ευρώ. Λειτουργούσε συμπληρωματικά ως προς το σύστημα των νόμιμων ή νομιμοφανών επισυνδέσεων. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά δοκιμαστικά, σε νόμιμους στόχους, για λόγους εθνικούς, και μετά άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

-Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές των παρακολουθήσεων κινούνταν από πριν. Για παράδειγμα, ο κ. Λαβράνος έκανε δωρεά το νέο Tetra, μέσω της εταιρείας του, της Ιονικής, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επί ηγεσίας Β. Κικίλια. Συνέχισε τη συνεργασία επί Τόσκα. Ο γιος του Ν. Τόσκα δούλεψε στην εταιρεία Krikel. Αλλά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε σε τέτοια έκταση χρήση του παράνομου λογισμικού. Υπήρξαν δοκιμαστικοί στόχοι επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι συστηματική χρήση όπως μετά το 2020.

-Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να πάρει αυτό το σύστημα γιατί οι τηλεπικοινωνίες είχαν ανέβει στο 4G αλλά οι συνακροάσεις γίνονταν στο 3G. Και αυτό αφορούσε και την Αντιτρομοκρατική. Ο δεύτερος λόγος ήταν διεθνοπολιτικός. Μια υπηρεσία χώρας μη φιλικής προς τη δική μας είχε πάρει από τις μυστικές υπηρεσίες τα τηλέφωνα όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Ηταν σε άλλη εποχή.

-Το δράμα ήταν ότι το Predator χρησιμοποιήθηκε με το θεσμικό πλαίσιο του 2006, το πλαίσιο Τσαλικίδη, βάλαμε δηλαδή μια μηχανή Ferrari σε έναν γάιδαρο. Το κράτος αποφάσισε να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτη. Ο Θ. Κουκάκης έκανε έρευνα γι αυτούς που συμμετείχαν στην Intellexa. Γι αυτό παρακολουθήθηκε.

-Δεν πιστεύω ότι η χρήση του Predator είναι υπόθεση ιδιωτών. Υπήρχε ένα μεικτό σχήμα, κρατικό και ιδιωτικό, γιατί πάντα χρειάζεται δυνατότητα άρνησης, ότι δεν έχει το κράτος αυτό το λογισμικό.
-Τιμολογήθηκαν 7 εκ ευρώ, δεν ξέρω αν πληρώθηκαν όλα. Η ΕΥΠ έκανε πάντα και ιδιωτικές δουλειές, με πώληση πληροφοριών στον ιδιωτικό τομέα.

-Η εταιρεία Intellexa, όταν ελέγχθηκε, έδωσε τους λογαριασμούς της να ανοιχτούν αλλά δεν ανοίχτηκαν.

-Τον Μάιο και τον Ιούνιο με παρακολουθούσαν. Ηθελαν να ξέρω ότι παρακολουθούμαι, για να με φοβίσουν και για να φοβίσουν τους ανθρώπους που θα μου μιλούσαν. Τα ΜΜΕ δεν έδωσαν σημασία στα ρεπορτάζ του Inside Story επειδή ο Γρ. Δημητριάδης ήταν υπεύθυνος, εκτός από την ΕΥΠ, και για τις σχέσεις με τους μεγάλους ομίλους ΜΜΕ.

-Ο Γρ. Δημητριάδης αποφάσιζε (για τις παρακολουθήσεις). Ο (πρώην διοικητής της ΕΥΠ) κ. Κοντολέων δεν είχε δυνατότητα αυτόνομων αποφάσεων. ΄Επαιζαν ρόλο και κάποιοι ιδιώτες που το αρνούνται. Δημητριάδης, Μπίτζιος, Λαβράνος είχαν σχέση πριν εκλεγεί η ΝΔ.

Η θέση 108 που έδωσαν οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» στη χώρα μας, σε σχέση με την ελευθερία των ΜΜΕ, ίσως είναι «μπούρδα» (crap), όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης στο Λονδίνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ισως είμαστε ακόμη πιο χαμηλά.