Άποψη: Η Δεξιά του Κυρίου αντεπιτίθεται

Γιατί εξαιρέθηκε η εκκλησία από την υποχρεωτική χρήση μάσκας | ΣΚΑΪ

Είναι μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση ότι την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαταλείπει την κεντρώα μεταμφίεση και παραδίδεται στην δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, η Εκκλησία κηρύττει ανυπακοή στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδείξει τον ΛΑΟΣ που έχει μέσα της η κυβέρνηση δεν συγκινεί αρκετά τους ιεράρχες που απαιτούν την εξαίρεσή τους από τους κανόνες που ισχύουν για όλους.

Έχουν εκπαιδευτεί, άλλωστε, στις εξαιρέσεις και στα ειδικά προνόμια. Επιλέγουν υπουργούς παιδείας, καθορίζουν το περιεχόμενο σχολικών βιβλίων, εκλέγουν βουλευτές, αποκλείουν άλλους, επηρεάζουν τις αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική. Λόγω της ψηφοθηρικής τους δύναμης διατηρούν έλεγχο σε όψεις της πολιτικής ζωής.

Η Ιερά Σύνοδος συμπαθεί την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως αλλά αυτό δεν αρκεί για να αποδεχτεί την ισονομία και την ισοπολιτεία. Αντιμετωπίζει την πανδημία ως μείζονα απειλή για τις παραδόσεις της και τους μηχανισμούς μέσω των οποίων συσπειρώνει τους πιστούς και αντεπιτίθεται.

Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να νοσηλεύτηκε με Covid-19, μπορεί τόσοι ιερείς να νόσησαν και κάποιοι να έχασαν τη ζωή τους, αλλά αυτό δεν κάνει την Εκκλησία πιο σεμνή ούτε λιγότερο επιρρεπή στην αλαζονεία. Επιδεικνύει πυγμή και αναμετριέται με την πολιτεία στα ίσα, έχοντας στο ενεργητικό της αρκετές νίκες σε ανάλογες μάχες. Τα Θεοφάνεια είναι η κατάλληλη αφορμή για να επιβεβαιώσει ότι είναι κράτος εν κράτει.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το αντάρτικο του Ιερώνυμου είναι ένα δυσάρεστο ξάφνιασμα και κάτι σαν τραγική ειρωνεία. Την ώρα που κάνει κεντρικό πρόσωπο της κυβέρνησής του τον πιο σκληρό δεξιό που έχει το κόμμα του, τον Μάκη Βορίδη, και ενώ κρατά στη θέση του τον συνοδοιπόρο του στα σκοτάδια Αδωνι Γεωργιάδη, αμφισβητείται από την Εκκλησία.

Την ώρα, δηλαδή, που εγκαταλείπει τα παραμύθια των ανοιγμάτων στο κέντρο για να δοξαστεί η Δεξιά του Κυρίου, οι εκπρόσωποι του Κυρίου στους ναούς του βγάζουν τη γλώσσα. Κατά κάποιον τρόπο επιβεβαιώνεται ο Απόστολος Παύλος, αν η κυριολεξία γίνει μεταφορά: Ον αγαπά Κύριος παιδεύει…