Άποψη: Επιτέλους γινόμαστε Ευρώπη: 0.52 λεπτά αύξηση στο μεροκάματο την ημέρα

Αύξηση όσο ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ή ένα μπουκαλάκι νερό, αλλά σίγουρα όχι και για τα δυο μαζί.

Ενώ τους τελευταίους μήνες το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη με τις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων, των ενοικίων και της ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν σημειώσει αλματώδη άνοδο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συζητήσει σήμερα για μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, δηλαδή κατά 0,52 λεπτά την ημέρα.

Η αύξηση θα ανακοινωθεί μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα, δια στόματος Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αφού σχεδίασε, εισηγήθηκε και εφάρμοσε το πλέον αντε-εργατικό νομοσχέδιο, τώρα έρχεται να εισηγηθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού, στα ιστορικά πρωτόγνωρα ύψη των 13 ευρώ το μήνα.

Το κυβερνητικό επιτελείο παρότι είχε σχεδόν αποφασίσει να ακολουθήσει τις εισηγήσεις των φορέων που συμμετείχαν στην διαβούλευση για «πάγωμα» του μισθού για ακόμη ένα έτος, αποφάσισε τελικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προτείνει μια δυσθεώρητη αύξηση κατά 0.52 λεπτά την ημέρα.

Σύμφωνα με πηγές στελεχών, η αύξηση έρχεται να συμβολίσει την θετική διάθεση της κυβέρνησης απέναντι στην αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων αλλά και για να συμβάλει στην τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο μικτός κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα πάει στα 663 ευρώ, θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 13 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι δηλαδή που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό θα δουν από τον Σεπτέμβριο μικτή αύξηση στην τσέπη τους την ημέρα κατά 0,52 ευρώ, που σημαίνει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ή ένα μπουκαλάκι νερό, αλλά σίγουρα όχι και τα δυο μαζί.

Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών  θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ, δηλαδή, αύξηση 0,58 λεπτά του ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές της αμόλυβδης στην Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 26% σε σύγκριση με τον προηγούμενο Μάιο και κατά 16,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 σύμφωνα με τις μέσες τιμές από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Παραγωγικότητας, ενώ αυξήσεις στις τιμές εμφανίζονται και στα γαλακτοκομικά είδη, τα αυγά, τα λαχανικά που φτάνουν ακόμη και έως 12%.