Άποψη: Ελέγχει ο Κομισάριος Μητσοτάκης τον ινσπέκτορ Βορίδη;

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)
Κάθε φορά που καίγεται η χώρα επί ΝΔ, η κυβέρνηση της εποχής ανακαλύπτει «ασύμμετρες απειλές» και Τούρκους πράκτορες, για να καλύψει την καθυστερημένη αντίδραση και την ανεπάρκεια των κρατικών φορέων και μηχανισμών που έχει στήσει(καλύτερα διαλύσει)

Το ίδιο έγινε με την Ηλεία το 2007 καθώς και τις πιο πρόσφατες φωτιές της τελευταίας δεκαετίας στο Βόρειο Αιγαίο. Αλλά συνήθως αυτό γινόταν μέσω γενικοτήτων ή ανώνυμων διαρροών σε φιλικά μέσα, ικανοποιώντας και το «συνωμοσιολογικό» κομμάτι της εκλογικής βάσης της ΝΔ.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έσπασε χθες και αυτό το ταμπού. «Τώρα το αν είναι Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, γιατί του αρέσει να βλέπει φωτιές αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω», δήλωσε σε συνέντευξη του στο newsbomb.

Τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν τεταμένες και λίγη συνωμοσία δεν έκανε μεγάλη διαφορά. Αλλά τώρα υποτίθεται ότι οι Μητσοτάκης και Ερντογάν ετοιμάζονται να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος προσφέρθηκε να βοηθήσει τις προσπάθειες κατάσβεσης στη Ρόδο.

Τι δουλειά έχει ένας υπουργός της κυβέρνησης να παριστάνει τον Ινσπέκτορ Κλουζό αμπελοφιλοσοφώντας περί κτηνοτρόφων, μανιακών και Τούρκων πρακτόρων, όταν μάλιστα δεν μπορεί να «αξιολογήσει» τις αρλούμπες που λέει και χωρίς να παραθέτει καμιά ουσιαστική πληροφορία; Πρόκειται πεί υπουργού ή σχολιαστή στο facebook;

Υπάρχουν επομένως δύο σενάρια. Το ένα είναι ότι ο Ινσπέκτορ Βορίδης, που προφανώς διαφωνεί όπως συνολικά η ακροδεξιά με την προσέγγιση με την Τουρκία, κάνει δική του εξωτερική πολιτική υπονομεύοντας τον αμέριμνο πρωθυπουργό του.

Το άλλο, ότι ο ίδιος ο Κομισάριος Μητσοτάκης έχει δώσει το πράσινο φως στον Βορίδη να παριστάνει τον ινσπέκτορ, για να στραφεί η συζήτηση μακριά από τις οφθαλμοφανείς κυβερνητικές ευθύνες. Αδιαφορώντας κυνικά για τις συνέπειες, όπως έκανε στις πρόσφατες εκλογές όταν χρησιμοποίησε τους Ελληνες Μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης, για να κερδίσει μερικούς ψήφους.

Και στη μια και στην άλλη εκδοχή, το συμπέρασμα είναι προφανές: με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί υπάρξει σοβαρή εξωτερική πολιτική.