Άνοιξε το Data Room για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Θεσσαλονίκη: Συγκεντρώσεις σε εξέλιξη, κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Κέντρο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειαςΚέντρο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας  

Συναντήσεις της ΔΕΗ με τους 9 “μνηστήρες”

Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις για την διαμόρφωση των σχημάτων τόσο μεταξύ των εννιά, όσο και με παίκτες εκτός, που ψάχνουν να “κουμπώσουν” μαζί τους.

Στα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ αποκτούν πλέον πρόσβαση οι εννέα “μνηστήρες” μετά και το άνοιγμα του Virtual Data Room και ενώ το ΔΣ της ΔΕΗ άναψε το πράσινο φως για την αποστολή προς αυτούς των σχετικών επιστολών.

Στην πράξη, ξεκινά μια περίοδος πυκνών συναντήσεων και διαπραγματεύσεων, διάρκειας 30- 40 ημερών, δηλαδή μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας, η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με καθένα από τους εννέα ενδιαφερόμενους ξεχωριστά.

Στόχος, να ακούσει τις παρατηρήσεις τους, ώστε κάποιες από αυτές να ενσωματωθούν στα τελικά κείμενα της συμφωνίας αγοραπωλησίας (sale and purchase agreement) καθώς και του συμφώνου των μετόχων (shareholders agreement).

Του κειμένου δηλαδή όπου θα αποσαφηνίζεται ο ρόλος του μετόχου μειοψηφίας και τα δικαιώματα στο μάνατζμεντ της εταιρείας (minority rights), τα οποία ως γνωστόν θα είναι ενισχυμένα.

Στην πράξη, η συμμετοχή του Στρατηγικού Επενδυτή στην διοίκηση θα είναι κατ’ αναλογία του ποσοστού του 49%, και θα συμμετάσχει στο νέο Δ.Σ. με 5 μέλη έναντι 6 του ΔΕΔΔΗΕ εφόσον αυτό είναι 11μελές (ή με 4 μέλη εφόσον είναι 9μελές).

Κάποια θα έχουν ενισχυμένο ρόλο στο μάνατζμεντ της θυγατρικής της ΔΕΗ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός διευθυντής /CFO, και ο διευθυντής λειτουργικών δραστηριοτήτων /COO, θα προτείνονται από τον επενδυτή. Εξάλλου ο διαγωνισμός προβλέπει πώληση του 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας.

Αν κρίνει κάνεις από την εμπειρία παλαιότερων διαγωνισμών του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων όπου συμμετείχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι και το γεγονός ότι οι συζητήσεις θα γίνουν με τους εκπροσώπους του κάθε ενός από τα 9 funds ξεχωριστά, η διαδικασία θα διαρκέσει στην καλύτερη των περιπτώσεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών να λάβει χώρα εντός του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις για την διαμόρφωση των σχημάτων τόσο μεταξύ των εννιά, όσο και με παίκτες εκτός, που ψάχνουν να «κουμπώσουν» μαζί τους.

Καιρό τώρα, για παράδειγμα, ακούγεται ότι η αμερικανική CVC Capital Partners, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας προστίθενται συνεχώς νέα ελληνικά assets- από τα νοσοκομεία Metropolitan, Ιασώ General και Υγεία, μέχρι την προσεχή ολοκλήρωση εξαγοράς της Vivartia και της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και της Εθνικής Ασφαλιστικής- βρίσκεται σε επαφές με το αμερικανικό fund KKR και το αυστραλιανό Macquarie.

Θοδωρής Παναγούλης

 

Θεσσαλονίκη: Συγκεντρώσεις σε εξέλιξη κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα από μέλη του ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κρατώντας πανό και σημαίες, οι διαδηλωτές απαιτούν κατάργηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, καλύτερες συνθήκες εργασίας με μέτρα προστασίας και εξασφάλιση του 8ωρου εργασίας.

«Το 8ωρο είναι και θα είναι κατάκτηση των εργατών, δεν θα σταματήσετε τη δράση των σωματείων» αναγράφει ένα από τα πανό των σωματείων.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Εργατικές Κινήσεις – Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης «Η προώθηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη αποτελεί μια πρόκληση ενάντια στον κόσμο της εργασίας και το μαχόμενο εργατικό κίνημα. Βάλλει ευθέως ενάντια στην ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο, προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα, και βγάζει στην παρανομία τα σωματεία και τα μέσα πάλης του εργατικού κινήματος, με κορυφαίο την απεργία.

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, απαιτείται άμεση κινητοποίηση για να ανατραπεί το νομοσχέδιο και αυτή η πολιτική κυβέρνησης-ΣΕΒ-ΕΕ και να ανοίξει ο δρόμος για τις εργατικές κατακτήσεις“.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων και μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Θα ακολουθήσουν πορείες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*