Άνοιγμα σχολείων: Τα πρωτόκολλα, οι μάσκες και η task force για τυχόν κρούσματα – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στις 8:15 της Δευτέρας καλούνται να προσέλθουν στα σχολεία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, που θα υποστηρίζει στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, περιέγραψε το πώς θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία, αναφέροντας πως σε κάθε σχολική μονάδα έχει οριστεί υπεύθυνος διαχείρισης κορονοϊού.

Από τη μεριά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε πως πρέπει να είμαστε όλοι ρεαλιστές, αναγνωρίζοντας ασφαλώς πως θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα και σχολεία, καθώς υπάρχουν κρούσματα στην κοινωνία.

Χαρδαλιάς: Δημιουργείται task force για τυχόν κρούσματα σε σχολεία

Τη σύσταση μίας ομάδας διαχείρισης για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού, το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων δημιουργείται μια λεγόμενη “task force”, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.

Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί, στις 9 πμ, στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986, αλλά και σε διεύθυνση email, ανέφερε.

Στη ενημέρωση της Παρασκευής για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρας μας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, περιέγραψε το πώς θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία.

«Σε κάθε σχολική μονάδα έχει οριστεί υπεύθυνος διαχείρισης κορονοϊού, καθώς και αναπληρωτής του. Ο υπεύθυνος διαχείρισης οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων. Έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικία διεύθυνση εκπαίδευσης, την διεύθυνση δημόσιας υγείας των περιφερειών και εφόσον κριθεί αναγκαίο και τον ΕΟΔΥ. Έχει ευθύνη τήρησης αρχείου απουσιών που σχετίζεται με συμπτώματα κορονοϊού και επίσης την ευθύνη διαμόρφωσης και εξοπλισμού του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης. Γενική αρχή για την ασφαλή λειτουργία είναι ότι κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ο οποίος εμφανίζει έστω και ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι παραμένει στο σπίτι και ενημερώνει τη σχολική μονάδα για την ασθένειά του. Συμπτώματα όπως πυρετό, ή βήχα ή δύσπνοια ή αοσμία», επισήμανε.

Η κα. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε πως «όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι και να ενημερώσουν τη σχολική μονάδα».

«Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο, εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού, θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί να απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού. Εν αναμονή του αποτελέσματος του τεστ, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του. Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα, θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό με το σχολείο να συνεχίζει και πάλι να λειτουργεί κανονικά μέχρι να βγει το τεστ».

«Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών», υπογράμμισε για να αναφερθεί στη συνέχεια στην ιχνηλάτηση των επαφών.Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ο υπεύθυνος της μονάδας είναι υπεύθυνος για την ιχνηλάτηση των στενών επαφών του μαθητή ή του εκπαιδευτικού. Όσον αφορά στις στενές επαφές και μιλάμε για μαθητή τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα. Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες. Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.

Κεραμέως: Nα είμαστε ρεαλιστές – Ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα και σχολεία

Το μήνυμα πως επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, έστειλε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η οποία ανακοίνωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας.

Όπως ενημέρωσε η κ. Κεραμέως, η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία για θέσπιση ομάδα κρούσης μεταξύ υπουργείου Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι κρίνεται αναγκαία ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική. Επιπλέον, επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε ασφαλείς».

Προσδιόρισε πως οι προτεραιότητες είναι δύο, αφενός να δημιουργήσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών.

Τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αναγνώρισε πως ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, να κλείσουν ενδεχομένως σχολεία.

Άνοιγμα σχολείων: Τι πρόβλημα προέκυψε με τις μάσκες στη Θεσσαλονίκη

Πρόβλημα προέκυψε με τις μάσκες που θα προμήθευε η ΚΕΔΕ τον δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων του νομού, που θα ανοίξουν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα όσα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στο enikos.gr, σε ένα από τα δείγματα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα η ΚΕΔΕ να χρειαστεί να αντικαταστήσει τις ακατάλληλες με μάσκες από άλλον προμηθευτή, έως ότου λάβει τις σχετικές διευκρινίσεις από τον προμηθευτή.

«Στο πλαίσιο του ποιοτικού ελέγχου που κάνουμε φροντίζουμε και παίρνουμε δείγματα και κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και κατά την παραλαβή. Σε ένα από τα δείγματα δεν πληρούνταν μια από τις δυο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί σε σχέση με τη σύνθεση σε βαμβάκι και την πυκνότητα της πλέξης. Μέχρι να πάρουμε τις σχετικές διευκρινίσεις από τον προμηθευτή θα τις αντικαταστήσαμε με μάσκες από άλλον προμηθευτή» αναφέρει στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, σχετικά με το θέμα που προέκυψε στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

«Το 95% των μασκών κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Οριακά θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Θα εργαστούμε πυρετωδώς το Σαββατοκύριακο προκειμένου να καταφέρουμε να βρίσκονται οι ποσότητες που χρειάζονται στα σχολεία τη Δευτέρα» λέει.

Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Ο δήμος μας υπερκαλύπτει τις ανάγκες – Δυστυχώς οι φόβοι μου επαληθεύονται

Το enikos.gr επικοινώνησε και με τον Λάζαρο Κυρίζογλου, δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και α’ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο οποίος επιβεβαίωσε με τη σειρά του το πρόβλημα που προέκυψε με τις μάσκες που εστάλησαν στον δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως υπογράμμισε, ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπως και αυτός της Θέρμης, έχουν αγοράσει με δικούς τους πόρους μάσκες και τις έχουν ήδη διανείμει στα σχολεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.

“Ο δήμος μας υπερκαλύπτει τις ανάγκες”, διαβεβαίωσε ο κ. Κυρίζογλου, αναφέροντας ότι του ζητήθηκε από την ΚΕΔΕ να παραιτηθεί προσωρινά ο δήμος από τις μάσκες που επρόκειτο να παραλάβει και αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, ότι “δυστυχώς οι φόβοι μου επαληθεύονται, διότι και δημιουργήθηκαν προβλήματα, γιατί ο χρόνος είναι λίγος και πιέζει και δεν θα παραδοθούν τελικά 5 εκατομμύρια μάσκες μέχρι τη Δευτέρα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*