Άλλο Σύριζα, άλλο ψείριζα

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μετά από παρεμβάσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, επέλεξε να σηκώσει το θέμα με την προκλητική «καμπάνια» των 11 εκατομμυρίων για τον κορονοϊό.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν τη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας προκειμένου να απαντήσει ο Υπουργός κύριος Πέτσας. Πολύ καλά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα θέμα που αποδεικνύει ξεκάθαρα πως μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση έχει ατζέντα που δεν υπαγορεύεται από τον ιό αλλά από τον υιό Μητσοτάκη και τα μικροπολιτικά του συμφέροντα. Ποιες είναι οι πλευρές του σκανδάλου στις οποίες έπρεπε να δώσει απαντήσεις ο Πέτσας; Πώς έχει δηλαδή το σκάνδαλο;

1. Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργικού ανιψιού έδωσε 11 εκατομμύρια , χωρίς αντικειμενικά κριτήρια για δήθεν ενημέρωση για την πανδημία, ενώ υπήρχε το νομικό πλαίσιο και οι αποφάσεις του ίδιου του Πέτσα, να γίνει δωρεάν όλη η καμπάνια. Επέλεξε όμως το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ νούμερο 2.

2. Η ανάθεση για την καμπάνια, έγινε στην εταιρεία ΙΝΙΤΙΑΤΙVE με κέρδος μάλιστα (για το επίσημο μιλάμε) πάνω από αυτό της αγοράς και χωρίς να γίνει κρούση σε άλλη εταιρεία ή να κληθούν κάποιες από τις πολλές εταιρείες να απαντήσουν με τι κέρδος θα ήταν διατεθειμένες να κάνουν την καμπάνια.

3. Από την καμπάνια αυτή αποκλείστηκαν μεγάλα Μέσα όπως το Documento αλλά και κάποια μικρότερα (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των sites του Σεραφείμ Κοτρώτσου), ενώ δόθηκε διαφήμιση σε ανύπαρκτα sites κατά τα πρότυπα του «βελόνα και κλωστή» του ΚΕΕΛΠΝΟ

4. Η διαφήμιση θα μπορούσε να δοθεί απευθείας από το Υπουργείο στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως έγινε με την διαφήμιση για τη Συμφωνία των Πρεσπών επί ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό το Ελληνικό Δημόσιο θα γλίτωνε τουλάχιστον 300.000 ευρώ που λαμβάνει ο ενδιάμεσος. Το επέλεξε όμως γιατί έτσι αποφεύγει να δημοσιοποιήσει μέσω του ΔΙΑΥΓΕΙΑ ποιοι είναι αυτοί που πήραν χρήματα.

Καραμπινάτο σκάνδαλο με στοιχεία και σαφείς τις ερωτήσεις που τίθενται προς τον κύριο Πέτσα. Τι έκανε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή; Με εξαίρεση την Θεοδώρα Τζάκρη που αναφέρθηκε στο σκάνδαλο με στοιχεία αναφέροντας τους αποκλεισμένους και το στήσιμο του παιχνιδιού, αλλά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως εκπροσωπήθηκε θεσμικά, περιορίστηκε στο γνωστό ψείρισμα για το ωιμέ της Δημοκρατίας. Όσο πιο ξεκάθαρα ήταν τα στοιχεία του σκανδάλου, τόσο πιο αόριστη ήταν η εισήγηση για την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας της Δημοκρατίας. Άλλο που δεν ήθελε ο Πέτσας για να τοποθετηθεί και ο ίδιος υπέρ της πολυφωνίας και να αποχωρήσει χωρίς να δώσει καμιά απάντηση για το καραμπινάτο σκάνδαλο. Άμα υμνείς τη Δημοκρατία χωρίς να λες ποιοι την απειλούν, γιατί να διαφωνήσει ο Πέτσας;

Δεν πρόκειται για μια άστοχη και προβληματική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αλλά για αντίληψη. Επιφανή στελέχη του κόμματος, έχουν αποδώσει στον εαυτό τους τον ρόλο του να μετατρέπουν το ειδικό σε γενικό και τη συζήτηση για το πρόβλημα ή το σκάνδαλο, σε φιλολογική συζήτηση. Έχουν δημιουργήσει μια σφαίρα τεχνητής πολιτικής ευπρέπειας και επαγγελματικού οπορτουνισμού, μέσα στην οποία καλούνται να τοποθετήσουν τα πολιτικά πράγματα για να τα σχολιάσουν και μόνο, σαν να παίρνουν μέρος σε talent show όπου βάζουν βαθμολογίες. Χωρίς αιχμές, χωρίς αντιπαραθέσεις, χωρίς ονόματα και διευθύνσεις.

Αυτή η τακτική του θεωρητικού ψειρίσματος και της κενής θεσμολαγνείας, την ώρα ακριβώς που συγκεκριμένοι, με συγκεκριμένες πρακτικές απειλούν τους θεσμούς, δεν είναι πολιτική αδυναμία, είναι πολιτική υπονόμευση την ώρα ακριβώς που δίνεται η ευκαιρία να διατυπωθούν οι θέσεις του κόμματος. Πρόκειται για συμμετοχή σε παραγραφή δια του «κάποιος, κάπου, κάποτε» έκανε κάτι κακό και βλαπτικό για τη Δημοκρατία. Μωρέ τι μας λες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δύναμη, τα εργαλεία ανάλυσης και τα στοιχεία, για να θέσει το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων και όχι στη σκανδάλη αυτοκτονίας. O ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, βρήκε τον δρόμο για την εξουσία, όταν άφησε την περιθωριακή θεωρητική ενδοσκόπηση και μίλησε στον κόσμο για το πρόβλημα και τη λύση.

 

Φέλιξ