Άλλη μία επιτυχία Μητσοτάκη! Η μία εταιρεία κηρύχτηκε έκπτωτη, η άλλη φέρνει “μαϊμού” self test από την Κίνα! – Οσμή συγκάλυψης ευθυνών για το Μάτι από τη διαχείριση των καταγραφικών της Πυροσβεστικής

Από το κακό στο χειρότερο πάει η υπόθεση με τα self tests στα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επενδύσει για το άνοιγμα των σχολείων, του λιανεμπορίου, κλπ, αφού μετά την εταιρεία που θα προμήθευε 3 εκ. self tests έναντι 10,08 εκ. ευρώ κηρύχτηκε έκπτωτη το βράδυ του Σαββάτου, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Documento, οι κινεζικές αρχές μπλόκαραν self tests εγκεκριμένης εταιρείας, τα οποία προμήθευε ενδιάμεσος εταιρεία με την οποία είχε κλείσει συμφωνία η ελληνική Metron Healthcare.

Με αυτή την συμφωνία με την οποία η Metron Healthcare πήρε μέρος στον διαγωνισμό για την προμήθεια self tests ανέλαβε να προμηθεύσει με 7.375.000 self tests την ελληνική αγορά -έναντι 2,14 ευρώ έκαστο-, ενώ έχει και δικαίωμα προαίρεσης, δηλαδή τη δυνατότητα να επιλέξει να προμηθεύσει με ακόμη 7.375.000 Self tests, δηλαδή συνολικά σχεδόν 15 εκατομμύρια τεμάχια.

Στο Documento έφτασαν πληροφορίες που μιλούσαν για μπλοκάρισμα παρτίδας self tests εταιρείας από τις κινέζικες αρχές, τα οποία προορίζονταν για την Ελλάδα. Οι πληροφορίες συμπλήρωναν μάλιστα πως προέκυψε αναντιστοιχία μεταξύ των self tests που είχαν δηλωθεί και αυτών που πήγαν να περαστούν από το τελωνείο. Αυτός ήταν και ο τρόπος -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες-, που οι κινεζικές αρχές εντόπισαν εργοστάσιο όπου φέρονταν να βρίσκονται πλαστά self tests.Tα συγκεκριμένα test σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονταν να προέρχονται από την κινεζική εταιρεία JOYSBIO, αλλά μέσα από άλλη κινέζικη εμπορική εταιρεία.

Το Documento απευθύνθηκε επισήμως στην JOYSBIO, θέτοντας το ερώτημα αν παρτίδες με self test του δικού της εμπορικού σήματος είχαν μπλοκαριστεί ως τεστ «μαϊμού» και αν πραγματικά υπήρχε έρευνα των κινεζικών αρχών. Ο διευθυντής της επιχειρηματικής εξέλιξης της εταιρείας, Rick Zhang, μας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έρευνα από τις κινεζικές αρχές και πιο συγκεκριμένα ότι τεστ με τα δικά τους εμπορικά σήματα και με ενδιάμεσο τη συγκεκριμένη εταιρεία, είναι πιθανώς πλαστά. Προσέθεσε μάλιστα, πως μολονότι η έρευνα δεν έχει τελειώσει, η εταιρεία θορυβήθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι η προσφορά έγινε σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που καθιστούσε πολύ δύσκολο αυτά τα τέστ να έχουν παραχθεί από το εργοστάσιό της.

Όπως χαρακτηριστικά ανέγραψε στην απάντησή του ο Rick Zhang, «υπάρχει πιθανώς μια κινεζική εμπορική εταιρεία που προσφέρει πλαστά προϊόντα μας, επειδή η τιμή και οι όροι πληρωμής που προσέφεραν σε έναν πελάτη μας δεν θα γίνονταν ποτέ αποδεκτοί από την JOYSBIO, η οποία αρχικά παρατηρήθηκε και αναφέρθηκε από εμάς και βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Εθνική Διοίκηση Φαρμακευτικών Προϊόντων και την αστυνομία. Εντοπίσαμε ότι ένας πελάτης από την Ελλάδα έκλεισε συμφωνία με αυτή την εμπορική εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, επομένως στείλαμε αμέσως ένα προειδοποιητικό γράμμα στον πελάτη και επιπλέον στην Πολιτική Προστασία της Ελλάδας». Έπειτα από δεύτερη επικοινωνία με τον Rick Zhang, απάντησε ότι «η εταιρεία που έκλεισε συμφωνία με την εταιρική εταιρεία είναι η Metron Healthcare», επισημαίνοντας πως η επίμαχη κινεζική εμπορική εταιρεία είναι η Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co.

O Rick Zhang προσέθεσε μάλιστα πως «στην πραγματικότητα η Metron Healthcare επίσης συνομίλησε με τον εκπρόσωπο πωλήσεών μας αλλά επέμειναν να προχωρήσουν σε συμφωνία με την εμπορική εταιρεία επειδή η τιμή που του προσφέρθηκε από εμάς ήταν πολύ υψηλότερη από αυτή που του προσφέρθηκε από την εμπορική εταιρεία. Αυτός είναι και ο λόγος που εντοπίσαμε ότι έχουν κλείσει συμφωνία με κάποιον που ενδεχομένως προσφέρει πλαστά προϊόντα μας, επειδή ποτέ δεν θα προσφέραμε τόσο χαμηλές τιμές σε οποιονδήποτε πελάτη».

Η κινέζικη εμπορική εταιρεία Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co, που φέρεται να επιχείρησε να διακινήσει τα πλαστά self test, τυγχάνει να είναι η εταιρεία προμηθευτής της ελληνικής εταιρείας Metron Healthcare, η οποία όπως προαναφέρθηκε κέρδισε τον διαγωνισμό για την προμήθεια των 7.375.000 self test. Ως αποτέλεσμα, μπαίνει το ερώτημα αν η Ελλάδα θα ήταν αποδέκτης και χρήστης πλαστών self tests αν δεν υπήρχε το μπλοκάρισμα πριν αυτά εξαχθούν από την Κίνα. Κυριότερα όμως, όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο Rick Zhang, αν όλα αυτά ήταν εις γνώση του Έλληνα εισαγωγέα, αφού οι τιμές ήταν πολύ κάτω του πραγματικού κόστους.

Το Documento επικοινώνησε με τον CEO της Metron Healthcare, Δημήτρη Παπαδήμα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μπλοκάρισμα παρτίδων self tests, τα οποία πιθανολογείται ότι είναι πλαστά. Ακόμη δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη και το ότι όλο ζήτημα είναι θέμα εμπορικής αντιπαλότητας. Σημειωτέον ότι η Metron Healthcare -όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδήμας-, έχει ήδη προμηθεύσει από τον Οκτώβριο την ελληνική αγορά με self tests, μέσω της κινέζικης εμπορικής εταιρείας Tianjin Yifang Shengshi International Trade Co, η οποία ερευνάται για τα πλαστά τεστ. Το να υπάρχουν ήδη στην αγορά πλαστά self tests όμως, ενδεχόμενο που ενισχύεται και από το αποδεδειγμένα μεγάλο ποσοστό αναξιοπιστίας τους, δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να το αποκλείσει, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε “η Κίνα είναι η χώρα της μαϊμουδιάς”, αλλά τόνισε πως ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη. Η συνομιλία που είχαμε με τον κ. Παπαδήμα, -ο οποίος ήταν πρόθυμος να δώσει απαντήσεις-, αφήνει τελικώς πολλά κενά για τον τρόπο που γίνεται η προμήθεια των self test από την Κίνα και φυσικά όχι μόνο από τη δική του εταιρεία.

 

Οσμή συγκάλυψης ευθυνών για το Μάτι από τη διαχείριση των καταγραφικών της Πυροσβεστικής – “Υπέγραψαν την εξαφάνιση των στοιχείων απόδειξης των εγκληματικών τους ενεργειών”

Σύμβαση που υπέγραψαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ιδιωτική εταιρεία σχετικά με τη συντήρηση των ψηφιακών καταγραφικών φωνής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) σχετίζεται με τη διαχείριση της μαύρης μέρας της 23ης Ιουλίου 2018, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες, με τη σύμβαση αυτή επιτρέπεται πλέον παρέμβαση στο καταγεγραμμένο υλικό του συστήματος.

Ρεπορτάζ του Βαγγέλη Τριάντη στο Documento σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, αποκαλύπτει τα εμπόδια που συνάντησε κατά την ανακριτική διαδικασία από αξιωματικούς της πυροσβεστικής, ο ανακριτής Θανάσης Μαρνέρης.

Η σύμβαση-φωτιά, υπογράφηκε τον Μάιο του 2020 σχετικά με τη συντήρηση των ψηφιακών καταγραφικών φωνής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), το καταγραφικό μηχάνημα του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) δηλαδή, στο οποίο έχουν καταγραφεί κρίσιμες συνομιλίες αξιωματικών της πυροσβεστικής για τη διαχείριση της κρίσης το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018 και το οποίο δεν είχε αποσταλεί προς τον ανακριτή Μαρνέρη. Σύμφωνα με το παράρτημα της επίμαχης σύμβασης, η εταιρεία θα μπορεί να πραγματοποιεί μεταξύ άλλων «αλλαγές στο υλικό του συστήματος» καθώς επίσης «αλλαγή – προσθαφαίρεση των καταγραφόμενων τηλεφώνων».

Με τη σύμβαση αυτή επιτρέπεται πλέον παρέμβαση στο καταγεγραμμένο υλικό του συστήματος, όπως κατήγγειλε ενώπιον του ανακριτή Θ. Μαρνέρη με υπόμνημά της η συγγενής θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι Βαρβάρα Βουκάκη-Φύτρου. Κάτι που εγείρει πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά όχι μόνο την έρευνα για το Μάτι αλλά και οποιαδήποτε άλλη έρευνα της Δικαιοσύνης στο μέλλον σχετικά με πιθανές ευθύνες αξιωματικών της πυροσβεστικής. Δηλαδή από εδώ και στο εξής θα μπορούν να παρεμβαίνουν στο καταγραφικό και να αλλάζουν ώρες και ημερομηνίες σε μια προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών.

Η κ. Βουκάκη-Φύτρου έχασε τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σε υπόμνημα που κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2020 ενώπιον του ανακριτή Μαρνέρη μέσω του δικηγόρου της Βασίλη Καπερνάρου η κ. Φύτρου αναφέρθηκε στους όρους της σύμβασης, καταγγέλοντας:

«Καταργούν κάθε έννοια δικαίου και ηθικής, καθώς αποτελούν εργαλείο έκνομων ενεργειών, διά της εξαφάνισης αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα ερευνώμενα συγκεκριμένα εγκλήματα».

Η κ. Φύτρου διατύπωνε σοβαρά ερωτήματα, αν όχι πεποίθηση, ότι η σύμβαση αυτή ίσως να συνδέεται με «πιθανή εξαφάνιση στοιχείων».

«Πλέον είναι προφανές ότι υπό τους ανωτέρω όρους υπεγράφη η αφαίρεση/αλλαγή των καταγεγραμμένων τηλεφώνων και η αλλαγή των σκληρών δίσκων αποθήκευσης υλικού. Δηλαδή, υπέγραψαν την εξαφάνιση των στοιχείων απόδειξης των εγκληματικών τους ενεργειών εκείνης της ημέρας» υπογράμμιζε στο υπόμνημά της.

«Το κάνουν επίτηδες για να μπορούν να αφαιρούν ό,τι δεν τους συμφέρει σε παρόμοιες περιπτώσεις», είπε ο δικηγόρος της κ. Φύτρου, Β. Καπερνάρος στο Documento σχετικά με το κατά πόσο οι συγκεκριμένοι όροι της σύμβασης δίνουν τη δυνατότητα για τυχόν παρεμβάσεις σε αποδεικτικό υλικό.

Ερωτηθείς κατά πόσο η σύμβαση αυτή επηρεάζει και την τρέχουσα έρευνα για το Μάτι, ο γνωστός δικηγόρος απάντησε: «Ναι, την επηρεάζει, αν κρίνω από τις προσπάθειες που έχουν γίνει ώστε να κρύψουν μηχανήματα και κρυπτογραφικά».

Ανακριτής προς αξιωματικό: «Εγώ είμαι το ένταλμα»

Οσα εκτυλίχτηκαν γύρω από το καταγραφικό του ΕΣΚΕ κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας αναδίδουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έντονη οσμή συγκάλυψης από την πλευρά της πυροσβεστικής.

Τον Ιούνιο του 2020 ο ανακριτής Θ. Μαρνέρης ενημερώνεται για την ύπαρξη δεύτερου καταγραφικού, το οποίο για κάποιον λόγο δεν είχε παραδοθεί στη Δικαιοσύνη από την πυροσβεστική.

Ο Θ. Μαρνέρης θεωρεί ότι το συγκεκριμένο καταγραφικό είναι κομβικής σημασίας για την έρευνα που διενεργεί. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του πρώην υπαρχηγού της πυροσβεστικής και δικαστικού πραγματογνώμονα για το Μάτι, Ανδριανού Γκουρμπάτση σε ΜΜΕ, στην πυροσβεστική λειτουργούν δύο καταγραφικά μηχανήματα, όπως προκύπτει από τον κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας του ΕΣΚΕ.

Το ένα στο 199 όπου καταγράφονται όλες οι ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες,·το άλλο στο ΚΕΠΠ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που λειτουργεί υπό τη διοίκηση του ΕΣΚΕ, όπου επίσης καταγράφονται σε 24ωρη βάση όλες οι ενσύρματες συνομιλίες. Ωστόσο στον ανακριτή Θ. Μαρνέρη είχε παραδοθεί από την πυροσβεστική μόνο το καταγραφικό του 199.

Αμέσως ο ανακριτής δίνει εντολή στους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να πραγματοποιήσουν έφοδο στις εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Η εντολή είναι σαφής: οι αστυνομικοί πρέπει να εντοπίσουν και να κατασχέσουν από το ΕΣΚΕ το καταγραφικό μηχάνημα του ΚΕΠΠ. Δεν είναι και η μοναδική έρευνα που διενεργείται εκείνη τη μέρα. Αστυνομικοί κάνουν έφοδο στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πληροφορικής της πυροσβεστικής στο Μοσχάτο. Αναζητούν επίσης στοιχεία στο πλαίσιο των ερευνών.

Κατά την έφοδο στο Χαλάνδρι λαμβάνει χώρα ένα τραγελαφικό περιστατικό, το οποίο όμως δείχνει την απροθυμία των αξιωματικών της πυροσβεστικής να συνδράμουν τις δικαστικές έρευνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Αξιωματικός της πυροσβεστικής απευθυνόμενος στον Θ. Μαρνέρη δίχως να γνωρίζει ποιος είναι ζητά ένταλμα για τη διενέργεια έρευνας. Για να λάβει την απάντηση: «Εγώ είμαι το ένταλμα».

Οι έρευνες των αστυνομικών διαρκούν σχεδόν τέσσερις ώρες. Κάποια στιγμή εντοπίζουν ένα μικρό δωμάτιο στο ισόγειο του κτιρίου όπου και υποτίθεται ότι βρισκόταν το καταγραφικό. Μάταια όμως. Το καταγραφικό έχει αφαιρεθεί με την αιτιολογία ότι έχει βλάβη και τελικά εντοπίζεται εβδομάδες μετά. Το καταγραφικό είχε μεταφερθεί σε ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο σύμβασης για τη συντήρηση των μηχανημάτων. Ο ανακριτής μετέβη στην εταιρεία προκειμένου να το κατασχέσει. Στη συνέχεια απέστειλε το καταγραφικό στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ προκειμένου να ερευνηθεί.

Με τη σφραγίδα της κυβέρνησης οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί προήχθησαν σε ανώτατες θέσεις!

Οι αποκαλύψεις εκθέτουν ακόμη μία φορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποδεικνύεται ότι η τραγωδία στο Μάτι αξιοποιήθηκε σημαντικά από τον πρωθυπουργό καθαρά και μόνο για πολιτικούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μία σειρά από εμπλεκόμενους αξιωματικούς στην τραγωδία στο Μάτι προήχθησαν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ανώτατες θέσεις. Αξιωματικοί για τους οποίους ο ανακριτής Θ. Μαρνέρης είχε ζητήσει τη συμπληρωματική τους δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με τρία διαδοχικά αιτήματα, τα οποία ωστόσο οι εισαγγελείς απέρριψαν.

Κατά τον ανακριτή, οι αξιωματικοί αυτοί προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση στο μέλλον από τους αρμοδίους –και τα κατάφεραν– με τη σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δηλαδή όλοι τους, αντί να κριθούν αρνητικά υπηρεσιακά, πήραν βαθμούς, φτάνοντας ακόμη και στον βαθμό του αρχηγού από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης. Επιπλέον, αντί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μεριμνήσει ώστε όχι μόνο στην έρευνα για το Μάτι αλλά και σε κάθε παρόμοια έρευνα από τη Δικαιοσύνη να χυθεί άπλετο φως, εντούτοις συνέβη το αντίθετο. Υπογράφηκε μία σύμβαση οι όροι της οποίας εγείρουν ερωτήματα και ανοίγουν «παράθυρο» για πιθανές παρεμβάσεις στο καταγεγραμμένο υλικό της πυροσβεστικής.

Βαγγέλης Τριάντης